Els brots verds no són suficients per sumar al Santiago Bernabéu (2-0)

Benzema castiga un Espanyol que millora en defensa però que no té pólvora

Roger Requena
Benzema ha marcat un gol i ha repartit una assistència davant l'Espanyol

Barcelona“Crec que podem salvar la categoria sense cap dubte. Només estic enfadat amb la meitat de tots els partits que porto aquí”. Pablo Machín no perd la fe en una plantilla que, tot i no haver aconseguit esgarrapar cap punt al Santiago Bernabéu (2-0), buscarà repetir, en les 22 jornades que queden de curs, un miracle que només l’Espanyol ha estat capaç d’assolir en tota la història: salvar la categoria tenint menys de 10 punts a la jornada 16 en una Lliga de tres punts per victòria. Ho va aconseguir la temporada 2003-04, quan únicament sumava 8 punts -un menys que ara-, gràcies, això sí, a una segona part de curs extraordinària (35 punts en les últimes 22 jornades). Un fet que no van ser capaços de repetir conjunts com l’Extremadura (1996-97), l’Sporting (1997-98), el Recreativo (2002-03), el Nàstic (2006-07), el Llevant (2007-08), el Xerez (2009-10), l’Osasuna (2016-17), el Granada (2016-17) o l’Osca (2018-19).

Encara que la realitat, sempre cruel i sincera, mantindrà l’Espanyol amb els mateixos punts que va començar la jornada, el cert és que el conjunt de Pablo Machín pot extreure diverses lectures, algunes de positives, de la visita al Santiago Bernabéu. D’una banda, la millora defensiva d’un equip que, tot i rebre sis xuts a porteria en 53 minuts, ha sabut mantenir obert un partit molt complicat fins a deu minuts abans del final, quan Karim Benzema, l’únic capaç de desequilibrar-lo a favor dels interessos blancs, ha tret a passejar el seu inesgotable talent anotant la diana de la sentència. El francès ja havia fabricat el primer gol al primer temps, assistint el seu compatriota Varane. L’equip també ha millorat en la pressió (d’arrencar com un equip trencat a acabar com un bloc compacte) o en la continuïtat amb la pilota en camp rival.

L’Espanyol, que estava resistint força bé en defensa, ha tornat a acusar la falta de pegada en atac: només ha finalitzat dues ocasions entre els tres pals: Granero, amb una perillosa rematada de cap, i Roca, amb un xut centrat, han sigut els únics a inquietar Courtois. Ni Calleri, més pendent de bregar amb Casemiro i Varane per totes les pilotes aèries, ni Wu Lei, desencertat cada cop que s’aproximava a l’àrea, han sigut capaços de generar gaire perill. Impossible, amb aquest panorama, trencar la sequera de gols -no hi marquen des del 2014- i de triomfs -cap des del 1996- al Santiago Bernabéu. “Ens ha penalitzat no ser eficaços”, ha lamentat Machín. La manca d’encert segueix demanant a crits reforços al gener, encara que des dels despatxos nobles del club s’encarreguen d’advertir que no és senzill trobar solucions en aquesta finestra de fitxatges. Dos d’ells podrien haver estat aquest dissabte al feu blanc: Mariano, que ha quedat fora de la llista, i Brahim, que ha entrat al segon temps. “Les llistes de jugadors en aquests moments són gairebé infinites, i les coses canvien cada cinc minuts. El que no farem és arruïnar-nos. Volem salvar la categoria, però amb sentit comú i amb gent que pugui ajudar l’equip”, ha deixat clar el vicepresident, Carlos García Pont, a Madrid.

Perdonen l’expulsió a Vinícius

Les dades confirmen que el que pateix l’Espanyol no és, únicament, un problema d’entrenadors: Machín (4 punts de 24 a la Lliga) no ha millorat numèricament a David Gallego (5 de 24), però aquest cop, almenys, l’equip ha mostrat una altra imatge, que, al Bernabéu, s’ha vist trepitjada per una desafortunada decisió arbitral: dos minuts després de l’1-0, Jaime Latre ha perdonat la segona groga a Vinícius per una dura entrada sobre David López. “El 99% de la gent ha vist que era groga”, ha lamentat Machín, que també ha criticat el criteri arbitral: dos minuts després del 2-0, el mateix àrbitre sí que ha ensenyat la segona groga a Mendy per una entrada menys dura. Aleshores, però, el partit estava sentenciat. Tampoc en això té sort un Espanyol obligat a seguir remant per obrar un nou miracle.