Kings League
Esports 11/07/2023

La batalla entre la Kings League i el futbol català per l’exclusivitat dels jugadors

La lliga presidida per Piqué vol seduir els jugadors amb augments salarials, mentre que els clubs modestos blinden els seus contractes

4 min
Cristian Ubón va ser escollit MVP de la Kings League amb El Barrio, l'equip guanyador

BarcelonaFutbol català o Kings League? Des d’aquest estiu, la pregunta només tindrà una resposta binària. La temporada 2023-24 ja no hi haurà jugadors i jugadores combinant equips de futbol 11 amateur amb clubs de la lliga de futbol 7 presidida per Gerard Piqué. El motiu? Després de mig any de convivència improvisada i forçada, les dues parts han entès que és millor separar els seus camins. Són dos formats que reivindiquen la seva diferència: un, el futbol més pur, que allunyat de l’elit viu de formar futbolistes anònims. L’altre, un xou mediàtic potenciat a les xarxes per influencers i on la cosa menys important són precisament els jugadors. Dos mons separats que, això sí, beuen de la mateixa primera matèria: els jugadors. Comença la batalla per l’exclusivitat. 

El primer pas el van fer, a títol individual, uns quants clubs de futbol catalans preocupats perquè una nova competició els pogués restar talent. Diverses entitats han decidit posar fi al buit legal que permetia que els seus jugadors poguessin participar en la Kings League. “Tant en les renovacions com als nous fitxatges estem incloent-hi una clàusula anti-Kings League que inclou una penalització econòmica. Si volen desvincular-se del club, hauran de pagar per anar a jugar-hi”, expliquen a la UE Sant Andreu, que la temporada passada va confirmar l’ascens a Segona Federació. L'Europa també contempla als contractes que qualsevol activitat esportiva fora del club "ha de ser consensuada i aprovada". Un dels seus jugadors, l'Adnane Ghailan, va jugar el curs passat la Kings Lesgue amb Los Troncos. El curs vinent té clar on jugarà: "Continuaré a l'Europa", assegura.

A la mateixa categoria coincidiran amb el Terrassa FC, un club que ja s’havia blindat prèviament. “No ens ha fet falta incorporar cap clàusula perquè els nostres jugadors són professionals i ja tenien una clàusula que els impedeix participar en altres activitats esportives amb risc de lesió sense autorització del club. Si ens ho demanessin, no els autoritzaríem”, comenten. 

La Kings League va utilitzar alguns jugadors de la quarta divisió de futbol estatal, però el gran gruix provenien d’esglaons inferiors: des de la Lliga Nacional juvenil a la Tercera Federació, passant per la Primera Catalana. Majoritàriament, joves que militen des de la cinquena divisió en avall, nivells allunyats del futbol professional i on els lligams contractuals dels clubs són més flexibles perquè paguen poc o gairebé res a jugadors que viuen d'altres professions. Però els clubs comencen a moure's per protegir-se: “Aquest estiu incorporem un nou article als contractes del filial, de la Segona Catalana [la UD Gornal], que prohibeix qualsevol pràctica esportiva que pugui alterar les condicions físiques dels jugadors, temps de descans, lesions o càrregues de treball, excepte expressa autorització del club”, explica el secretari tècnic del CE l’Hospitalet, Àlex Hermida.

Aquest canvi normatiu afectarà l’escollit com a MVP del primer split de la Kings League, Cristian Ubón, que al març va rescindir el contracte amb la UE Sants per fitxar pel Gornal després de proclamar-se campió de la Kings League amb El Barrio a l'Spotify Camp Nou. “No podem oferir-li l’èxit que es mereix”, va escriure l’entitat barcelonina, en un text de comiat. Al Sants, Ubón cobrava 150 euros al mes. El segon split es decidirà el 29 de juliol al Cívitas Metropolitano de Madrid.

Però Blindar contractualment els jugadors no sembla fàcil: "Fins i tot un jugador del primer equip del Barça podria dir que es retira i anar a la Kings League sense pagar, perquè no és futbol federat", avisa Josep Sicart, director esportiu de la FE Grama. "Si volen marxar, i en veurem casos durant la temporada, marxaran. Els clubs només podem convèncer els jugadors que segueixin", indica. El club de Santa Coloma de Gramenet és un dels pocs de Tercera Federació que té donats d'alta a la Seguretat Social tots els jugadors: "Si no els tens d'alta i els pagues en negre, quina potestat tens per reclamar exclusivitat a un jugador?" Aquest club dona permís als jugadors per fer altres activitats un cop s'acabava la temporada, perquè els dona de baixa de la Seguretat Social.

"Teníem previst incloure alguna clàusula, però al veure que la pròpia Kings League demanarà exclusivitat, de moment no ho farem. Això si, si fan marxa enrere, ho inclourem", apunten fonts del Sant Cugat, de Primera Catalana.

Mig centenar de jugadors seguiran i d'altres entraran a la Kings League

Per estalviar-se possibles demandes, la Kings League ha anunciat un moviment per oferir als jugadors més incentius per decantar-se per la seva proposta. D’una banda, un anunci de sous que entrarà en vigor a partir de setembre: els jugadors passaran a cobrar entre 2.500 i 7.500 euros anuals segons la ronda del draft (n’hi haurà cinc) en què siguin escollits. “Ja no parlem de sous per partits, sinó per temporada”, va anunciar Gerard Piqué. Tenint en compte que calculen que cada curs equivaldrà a tres splits (dues lligues i una copa), alguns jugadors podrien arribar a veure triplicat el sou: dels 75 euros que pagaven per partit a l'edició 2022-23 als 227 que cobrarà un jugador que sigui escollit a la primera ronda del draft (la mateixa KL ho calcula tenint en compte 33 partits per curs). Això sí: els jugadors escollits a la cinquena ronda del draft continuarien cobrant el mateix, 75 euros. 

Els nous salaris de la Kings League

La tan esperada pujada salarial -els jugadors van arribar a amenaçar amb una vaga en el cas que no s’hagués executat- vindrà acompanyada d’una altra mesura: l’exclusivitat que també la Kings League reclamarà als seus jugadors. És a dir, que aquells que vulguin jugar a la lliga de Piqué no podran jugar alhora a futbol 11. Cal tenir en compte que dels més de cent jugadors amateurs que han participat en algun dels dos primers splits de la Kings League, més de la meitat jugaven en algun club de futbol 11. Entitats com el Sants, el Granollers, el Santfeliuenc, la Grama, el Sant Cugat, el Santboià i la Muntanyesa, a més, hi tenien uns quants jugadors implicats.

Aquests i altres clubs hauran d’estar pendents fins al setembre per saber amb quins futbolistes podran comptar la temporada 2023-24, perquè el dia 4 se celebrarà el segon draft de la Kings League, que renovarà la meitat de les plantilles dels clubs: 50 nous futbolistes entraran en el lloc de 50 més que seran descartats pels clubs, que prèviament hauran ‘renovat’ 50 jugadors més. És a dir, que aquest estiu el futbol català més modest podria veure com la Kings League li retira del mercat fins a 100 futbolistes de diverses categories. Els jugadors, obligats a escollir. 

stats