Esports 24/03/2023

Assessoraments a futbolistes de fins a 3.700 euros: l'altre negoci del fill de Negreira

Javier Enríquez, a qui la Fiscalia no denuncia, cobrava entre 6.000 i 7.000 euros mensuals d'un exdirectiu del Barça per informes arbitrals

3 min
Javier Enríquez, mentre treballava amb la selecció espanyola

BarcelonaEl cas Negreira no només ha servit per comprovar els pagaments que durant gairebé dues dècades va fer el Barça a l'exvicepresident dels àrbitres. També ha permès que surtin a la llum els altres negocis que tenien José María Enríquez Negreira i el seu fill, Javier, relacionats amb el món del futbol. El sumari, al qual ha tingut accés l'ARA, destaca tot un seguit d'ingressos al compte corrent de Soccercam SL, empresa titular de Javier Enríquez i que s'encarregava de fer sessions d'assessorament a àrbitres i futbolistes. L'informe de l'Agència Tributària destaca que entre el 2016 i el 2019 l'empresa va rebre ingressos per valor de gairebé 78.000 euros, la majoria en concepte de coaching. Del total, hi ha al voltant de 26.000 euros que consten com a guanys no justificats.

L'empresa Soccercam promocionava aquests serveis a les xarxes socials, on es veien fotografies de Javier Enríquez impartint les sessions. Diversos futbolistes, la majoria amb passat a les categories inferiors de la selecció espanyola, els van sol·licitar. Keko Gontán va abonar 7.900 euros entre el 2016 i el 2018, quan jugava al Màlaga i al Valladolid, repartits en catorze pagaments que oscil·laven entre els 300 i els 1.200 euros. Però qui va fer la factura més gran va ser Coke Andújar, actual futbolista de l'Eivissa, que va abonar fins a 3.700 euros de cop. En total, va invertir 7.000 euros en coaching del fill de Negreira entre el 2017 i el 2018, quan militava al Schalke 04 alemany.

Luis López Marmol jugava a l'Espanyol B entre el 2017 i el 2019 quan es va gastar fins a 5.100 euros en assessorament. Sergi Palencia, jugador del Barça B, es va gastar 800 euros el febrer del 2018. I el seu pare, Julián, n'havia invertit 400 tot just dos mesos abans. Boris Garrós es va gastar 600 euros el 2019 mentre jugava a la Politehnica Iasi de Romania. I el portuguès Gus Ledes, també el 2019, va invertir 1.900 euros mentre militava al Numància. Cap dels jugadors va arribar a ser convocat mai per la selecció absoluta.

Hàbits i gustos dels col·legiats

Però la principal font d'ingressos de l'empresa Soccercam SL era el Barça. Entre 2015 i 2018 el fill de Negreira entregava setmanalment almenys dos informes al club, sobre la tripleta arbitral que arbitraria el primer i el segon equip el cap de setmana següent o a la Copa. Els informes, que també consten al sumari, se centraven en la manera d'arbitrar dels col·legiats, però en alguns d'ells també hi constava informació sobre els seus hàbits i gustos. Per exemple, de José María Sánchez Martínez es detallava que practicava pilates; de Javier Iglesias Villanueva, que era aficionat al teatre, i d'Iñaki Vicandi Garrigo, que acostumava a demanar un massatge abans del partit. "A partir d'aquest moment és quan comença a concentrar-se per arbitrar amb un nivell d'activació millor per a la competició", subratlla l'anàlisi.

Quan va declarar a la policia, Enríquez va justificar que els seus treballs incloguessin aquesta mena d'informació "per indicar al club com atendre millor" els col·legiats. Però en els informes apareix informació sobre l'estat civil dels àrbitres, si tenen o no fills, la seva formació i a què es dediquen. A banda, s'hi fan altres comentaris. De Jesús Gil Manzano, es recomana "tractar-lo amb atenció i facilitar-li un arbitratge còmode", mentre que de Carlos Velasco Carballo se subratlla que "interessa cuidar molt la relació del club", perquè "a més del fet que és un dels millors àrbitres espanyols, és un dels candidats a convertir-se en president del Comitè Tècnic d'Àrbitres".

Al cap del mes, el fill de Negreira cobrava entre 6.000 i 7.000 euros pels assessoraments. A diferència del seu pare, no el pagava directament el club, sinó l'exmembre de la comissió esportiva del Barça Josep Contreras, ja difunt, a través d'una de les seves empreses. A ell era també a qui entregava en mà els informes, normalment en una cafeteria prop de casa seva o la de l'Hotel Princesa Sofia, molt a prop del Camp Nou. Enríquez va explicar a la policia que sempre havia tingut "la intenció de treballar directament per al club", però Contreras li va dir que era millor aquell sistema, per no vincular directament el cognom del seu pare amb el Barça. L'any 2018, quan es va decidir prescindir dels serveis dels Negreira, el fill va demanar reunir-se expressament amb l'expresident Josep Maria Bartomeu per tornar a intentar la contractació directa.

Finalment, es va acabar trobant amb dos exalts càrrecs del club que li van confirmar que en prescindien "per motius econòmics". És el mateix argument que va donar Bartomeu quan va declarar a la policia. L'expresident va admetre que sabia que es pagava a Enríquez pels seus informes arbitrals i els va justificar per "raons esportives". De fet, l'exmandatari va dir que li semblava "absurd" arribar a la conclusió que el Barça pagava als Negreira per beneficiar-se del favor del Comitè Tècnic d'Àrbitres, del qual José María Enríquez Negreira va ser vicepresident fins al 2018, com sosté la Fiscalia en la denúncia.

stats