Futbol

Els altres clubs que s'han interessat per Xavi Hernández

Alguns equips de primera línia del futbol europeu i una selecció segueixen la situació del tècnic, que només vol escoltar el Barça

4 min
Xavi Hernández en el darrer entrenament abans de la visita del PSG

BarcelonaEl futur de Xavi Hernández a la banqueta del Barça segueix sent una incògnita. Des de l'entorn de l'entrenador blaugrana insisteixen que la decisió sobre el seu futur encara no està presa. Malgrat que després de caure golejat (3-5) contra el Vila-real el 27 de gener, en una nit fatídica per al Barça, el tècnic va tocar fons i va anunciar en la compareixença de premsa postpartit que "al final de la temporada s'acomiadaria de la banqueta", gairebé tres mesos després Xavi podria fer marxa enrere.

El tècnic confia en la revifada que ha fet l'equip, malgrat les últimes estocades contra el PSG i el Reial Madrid (en què el vestidor clama que ha rebut dos arbitratges molt injustos) i, sobretot, en el gruix de joves que conformen l'equip i a qui l'entrenador augura un gran present i, sobretot, un gran futur. Juntament amb la Lliga i la Supercopa aconseguides la temporada passada, fer arrelar tants jugadors del planter al primer equip és un dels motors que impulsen el tècnic a seguir a la banqueta del Barça, el lloc on sempre havia desitjat estar des que va penjar les botes com a futbolista per passar a ser entrenador.

La decisió dependrà d'una reunió que està previst que es produeixi aquesta setmana entre el tècnic i el president Joan Laporta, també amb Rafa Yuste, vicepresident esportiu i íntim de Laporta, així com Alejandro Echevarría, un poder a l'ombra sense càrrec en el club però amb gran capacitat d'influència en el màxim dirigent blaugrana. Echevarría, de fet, va ser un dels principals valedors del fitxatge del tècnic quan Laporta va decidir destituir Ronald Koeman l'octubre del 2021.

A falta d'una alternativa convincent a la banqueta –els principals candidats a rellevar Xavi són Rafa Márquez, entrenador del filial i que manté una bona relació tant amb el president com amb Deco, i Hansi Flick, entrenador alemany a l'atur–, Laporta escoltarà què té a dir Xavi, de la mateixa manera que l'egarenc vol saber amb quin marge de maniobra es mou per reforçar la plantilla i quina confiança hi ha en el seu projecte esportiu. En els pitjors moments de la temporada, tant l'entrenador com part del seu staff han trobat a faltar suport de les altes esferes del club, on algunes veus de la comissió esportiva i alguns directius van discrepar sobre si l'egarenc era el tècnic idoni per ocupar el càrrec.

Pel que fa a la configuració de la plantilla per a la pròxima temporada, tornar a la fórmula 1:1 per poder fitxar amb normalitat a l'estiu és un dels elements fonamentals. D'això se'n parlarà en aquesta reunió. L'ARA ja va explicar que la Lliga veu amb bons ulls els esforços que ha fet el Barça per reconduir la seva situació econòmica, però encara queda feina per fer per salvar el pressupost i ajustar la massa salarial. "Xavi no posarà condicions, però com qualsevol entrenador vol saber com quedarà l'equip i quines modificacions s'hi poden fer per renovar-lo", expliquen a aquest diari des de l'entorn més directe de l'entrenador.

Els equips que s'han interessat per Xavi Hernández

Les mateixes fonts resolen que encara "no hi ha res decidit" a expenses que es produeixi l'esmentada reunió amb el president Laporta. Però deixen un missatge clar: "Xavi o seguirà al Barça o es prendrà un any sabàtic". Això no vol dir que, des que el tècnic va anunciar la seva decisió de deixar la banqueta a partir del 30 de juny, alguns clubs no s'hagin interessat de manera informal per la situació de l'egarenc. Segons ha pogut saber l'ARA, a banda de l'Ajax, tal com va avançar el diari Sport, altres equips de renom del continent europeu, sense arribar a presentar cap oferta, s'han aproximat a l'entorn del tècnic per conèixer les seves intencions de futur, de la mateixa manera que han temptejat altres entrenadors. Ho van fer ja abans de l'eliminatòria contra el PSG.

Es tracta de clubs que no passen pel seu millor moment i que, per això, estan rastrejant el mercat de tècnics. Són el Manchester United, actualment setè classificat de la Premier League i que sota la direcció del neerlandès Erik ten Hag no ha aconseguit apaivagar la mala dinàmica de l'equip les últimes temporades; el Borussia Dortmund, dirigit per l'alemany Edin Terzić, cinquè a la Bundesliga i que ha aconseguit aparcar temporalment les crítiques pel rumb del seu equip a la lliga després de plantar-lo a les semifinals de la Champions; i el Milan de Stefano Pioli, durament criticat per la derrota el cap de setmana passat contra l'Inter, l'etern rival i que l'avantatja en 17 punts a la Serie A.

Més enllà dels clubs europeus, l'ARA també ha pogut saber que la selecció de Corea del Sud també s'ha interessat pel futur de Xavi Hernández. La federació va destituir a mitjans de febrer l'alemany Jürgen Klinsmann després de l'eliminació del combinat asiàtic davant Jordània en les semifinals de l'última Copa Àsia. "Aquí [en referència a l'estat espanyol] Xavi ha rebut molts pals, però és una figura respectada en el món del futbol. Només cal sentir com han parlat d'ell icones del futbol com Thierry Henry", recorden des de l'entorn més directe del tècnic. Això sí, el missatge és contundent: "O es queda al Barça o fa un any sabàtic. Res més".

stats