Espai Barça
Esports 09/07/2023

Com afecta la crisi econòmica de Turquia a la remodelació del Camp Nou?

La inflació que viu el país i la devaluació de la moneda local poden tenir conseqüències positives i negatives en les obres del temple blaugrana

4 min
Obres de remodelacio del Camp Nou.

BarcelonaUna obra de dimensions gegantines com la remodelació del Camp Nou ha de conviure per naturalesa amb el fet que qualsevol turbulència geopolítica o econòmica en l'àmbit mundial la pugui afectar. Per exemple, la invasió russa a Ucraïna ha comportat un encariment del preu dels materials i una pujada dels tipus d'interès. A més, el Barça ha buscat companys de viatge a l'estranger, una decisió que comporta que encara s'hagi d'estar més pendent d'allò que passa a escala planetària. El finançament de l'Espai Barça prové dels Estats Units, amb els fons inversors Goldman Sachs i JP Morgan al capdavant, i l'empresa constructora que està portant a terme les obres, Limak, és turca.

Precisament, a Turquia s'està vivint un moment econòmic molt complicat amb la presidència d'Erdogan, que a finals de maig va tornar a guanyar les eleccions generals. "Amb una lira turca abans podies comprar 100 grams d'arròs i ara només 50. I això ja ve d'una devaluació d'anys anteriors. Com també li passa a l'Argentina, és conseqüència de la falta de confiança respecte a Turquia. Els estrangers no hi inverteixen", explica a l'ARA Xavier Brun, professor de la Barcelona School of Management. Després de la reelecció d'Erdogan, la moneda ha arribat a mínims històrics. Ara un euro equival a 28 lires turques i la devaluació ha estat d'un 77% els últims cinc anys.

"Hi ha hagut una fugida de capital perquè la gent compra euros per no perdre poder adquisitiu", continua explicant Brun. La devaluació de la lira ha anat acompanyada d'una inflació que ara supera el 40%. "Per intentar solucionar-ho, Erdogan va abaixar els tipus d'interès i això és tirar benzina al foc". "Tot plegat es deu a la política populista d'Erdogan, que en la seva manera de fer s'assembla a Putin o a Xi Jinping. No compleix molts aspectes democràtics ni de drets humans, però Turquia és un país gran amb molts recursos i amb una situació geopolítica privilegiada. És un país emergent gran. Dels anys 90 fins ara ha crescut i ha evolucionat", analitza Joan Ribas, economista expert en globalització i professor de l'Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI) de la Universitat Pompeu Fabra.

La conversió d'euros a lires turques

La situació econòmica de Turquia acabarà afectant d'una manera o una altra la remodelació del Camp Nou, malgrat que els experts encara no s'atreveixen a dir en quin sentit. El club pagarà a Limak en euros. "Així, quan l'empresa els converteixi en lires turques, cobrarà molt més que fa un temps. Tindrà més benefici en lires turques si la tendència és que es continuï depreciant", assegura Brun. "Per això seria normal que el Barça demanés a Limak una rebaixa del preu marcat", afegeix. A la presentació del finançament de l'Espai Barça de fa dos mesos, la directora corporativa de l'entitat catalana, Maribel Meléndez, va explicar que la remodelació del Camp Nou, comptant-hi interessos, suposaria 1.071 milions d'euros. A més, 200 milions serien per a contingències i 179 per pagar interessos financers. Però el president del Barça, Joan Laporta, va dir fa alguns dies en una entrevista a La Vanguardia que la intenció del club era "retallar els 1.100 milions que es deien" i convertir-los "en 930, si tot va bé". De totes maneres, el motiu que va exposar per a aquesta possible rebaixa no va ser la devaluació de la lira turca, sinó els tipus d'interès flexibles que hi ha en alguns trams de l'operació de finançament.

Els materials es poden encarir

"Sí, que el Barça pagui en euros a Limak pot fer que l'empresa hi surti guanyant quan els converteixi en lires", confirma a l'ARA un extreballador de l'Espai Barça. "Però el que guanyes per una banda a conseqüència de la crisi de l'economia turca pot ser que ho perdis per una altra. La inflació provocarà que el preu dels materials, que Limak podria tenir la intenció de comprar en grans quantitats a Turquia per destinar-los a diverses obres que té en marxa, no sigui tan econòmic com pensava", puntualitza. De totes maneres, aquest exempleat diu que "Limak no hauria de tenir problemes per transportar els materials per mar a Barcelona perquè el seu conglomerat compta amb una divisió de ports". [L'economista Marc Ciria va explicar a l'ARA que aquesta divisió de Limak ha hagut de finançar-se amb bons de 370 milions considerats porqueria pagant un 8,5% d’interès.] Els materials, segons els experts consultats, també podrien arribar des de la Xina, amb qui Turquia manté bones relacions comercials. En cas que es confirmi que els materials per portar a terme la remodelació del Camp Nou procedeixen de fora de la Unió Europea, hauran d'obtenir el segell de la Comunitat Europea (CE) i rebre el vistiplau de SGS, la multinacional suïssa que el Barça ha contractat perquè s'encarregui de la seguretat i la salut de l'obra.

Brun explica que "una construcció té dues variables com a preus principals, el ciment i l'acer". I, a causa de la devaluació de la lira turca, "per a Limak el cost dels materials estrangers s'ha multiplicat per dos o per tres". La fabricació del ciment comporta despeses d'electricitat per a les cimenteres i aquest expert adverteix que "Turquia té poques renovables i les elèctriques es basen en el gas i el petroli, que s'han de pagar amb dòlars, cosa que comporta un increment dels preus per als turcs". A més, apunta que "Turquia no té grans plantes d'acer". Però, de totes maneres, Brun és optimista perquè "les despeses de Limak no haurien d'incrementar-se al mateix nivell que la depreciació de la lira bàsicament pel fet que Turquia produeix ciment". L'ARA ha preguntat a Limak pels temes tractats en aquest reportatge i la seva resposta ha estat la següent: "No donarem detalls d'un contracte privat i confidencial entre el FC Barcelona i Limak".

stats