Tenis
Esports 02/06/2022

Amb 21 anys, Iga Swiatek vol seguir el camí de Serena Williams

La polonesa iguala la ratxa de la nord-americana de 34 partits sense perdre i jugarà la final de Roland Garros contra Coco Gauff

3 min
Amb 21 anys, Iwa Swiatek vol seguir el camí de Serena Williams

BarcelonaLa polonesa Iga Swiatek jugarà per segon cop la final de Roland Garros. Amb 21 anys, Swiatek presenta candidatura a ser la gran dominadora del circuit femení després d'uns anys d'un caos divertit, ja que cap dona ha estat capaç d'omplir el buit que va deixar la gran Serena Williams, guanyadora de 26 tornejos del Grand Slam. Rafa Nadal, l'home que en porta més, n'ha guanyat 21.

L'any 2016, l'últim en el qual Serena va ser campiona, l'alemanya Angelique Kerber va esdevenir l'última dona a guanyar dos tornejos del Grand Slam el mateix any. Des de llavors, cada any tenim quatre campiones diferents. Un circuit sorprenent, on costa imaginar qui és la favorita. Per moments semblava que la dominadora seria la japonesa Naomi Osaka, que ha guanyat quatre tornejos grans, però va preferir aixecar el peu de l'accelerador, cansada de la pressió que patia. L'australiana Ashleigh Barty, campiona de tres títols grans, ha decidit aquest any retirar-se amb 25 anys, considerant que ja ha fet tot el que volia fer i prioritzant ser feliç. El quadre femení, doncs, no ha deixat de sorprendre, amb finals esperades i jugadores que toquen el cel un dia però els costa tornar a aixecar un trofeu.

Fins ara, potser. Swiatek ja va guanyar Roland Garros el 2019 amb tot just 19 anys. El 2021 no va aconseguir ser finalista de cap torneig, però aquest 2022 ha demostrat una superioritat amb tot just 21 anys que sembla anunciar que serà la gran dominadora del circuit. A l'Open d'Austràlia va caure a les semifinals, però des de llavors la filla d'un medallista d'or als Jocs del 1988 en rem que volia que les seves filles fossin esportistes no ha fallat. De fet, avui ha sumat els seus 34 partits consecutius sense perdre, al desfer-se sense patiments de la russa Daria Kasatkina, 6-2 i 6-1 en 1 hora i 4 minuts.

Aquests 34 triomfs consecutius permeten a Swiatek igualar la segona millor ratxa d'aquest segle, la que va encadenar la nord-americana Serena Williams el 2013. Si guanya la final, la polonesa igualarà la ratxa que va firmar la seva germana Venus el 2000, amb 35 partits seguits sense perdre. La número 1 del món és la màxima favorita per aixecar dissabte el trofeu en una temporada en què ja ha aixecat cinc trofeus. Només la xinesa Qinwen Zheng va aconseguir guanyar-li un set a Roland Garros als vuitens de final.

Des de començament de temporada, Swiatek només ha perdut tres partits, contra Ashleigh Barty a Adelaida, just abans que l'australiana es retirés, davant de la nord-americana Danielle Collins a les semifinals de l'Open dels Estats Units i davant la letona Jalena Ostapenko a Dubai. Sempre en pista ràpida. Encara ningú no ha pogut vèncer-la sobre terra batuda. Kasatkina, que per primer cop arribava a unes semifinals d'un torneig gran, no ha pogut seguir el joc agressiu de la polonesa, una jugadora molt ofensiva que busca els punts guanyadors sense por. La russa porta tota la vida vivint a Barcelona, entrenada per l'espanyol Carlos Martínez; es deixa veure molt pel camp del Barça i s'entrena a Mollet.

Coco Gauff, en acció a les semifinals de Roland Garros

Ara buscarà el seu segon títol a París davant de la nord-americana Coco Gauff. La jove d'Atlanta, de 18 anys, no ha donat cap mena d'opció a la jugadora italiana Martina Trevisan (6-4 i 6-1). Les dues debutaven en unes semifinals, però la favorita era Gauff, qui porta anys carregant la creu de ser la gran promesa dels Estats Units. Gauff va debutar a un Grand Slam amb tot just 15 anys acabats de fet i fins ara, no havia aconseguit arribar mai a les semifinals, tot i que amb 17 anys va plantar-se als quarts de final de l'Obert dels Estats Units. Ara debutarà a una final intentant demostrar a Swiatek que no serà la polonesa qui dominarà el circuit, els propers anys. També ella vol seguir el camí de la dona que l'ha inspirar sempre, Serena Williams.

stats