Mercat laboral
Economia 18/02/2022

Els treballadors en ERTO s'estanquen als 100.000 durant tres mesos seguits

El govern espanyol vol activar els expedients sectorials per a les agències de viatges en un dels pròxims consells de ministres

3 min
Jose Luis Escrivá, ministre de Seguretat Social, ha canviat la seva proposta inicial de quotes per als autònoms.

MADRIDCompte enrere per activar el mecanisme RED (ERTOs estructurals) per a les agències de viatges. Els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) actuals decauen el 28 de febrer i el govern espanyol no planteja prorrogar-los. Per això, i perquè els empleats encara afectats no es trobin en una situació de llimbs jurídics, l'executiu vol que els nous expedients, i en particular els vinculats al mecanisme RED, arribin "en un dels pròxims consells de ministres, si és possible al pròxim", ha anticipat el ministre d'Inclusió i la Seguretat Social, José Luis Escrivá, aquest divendres. El fet és que perquè les agències de viatges es puguin acollir a aquest tipus d'expedient, vinculats a la formació, el govern espanyol hi ha de donar llum verda a través del consell de ministres.

Fa tres mesos que l'executiu ja té un mapa dibuixat de quines són les activitats on els treballadors afectats per un expedient no varien gaire, és a dir, estan estancats. De fet, des del mes de desembre els empleats en ERTO s'han mantingut estables al voltant dels 100.000 (en concret, el 17 de febrer hi havia 104.363 treballadors en ERTO, segons les últimes dades de la Seguretat Social fetes públiques aquest divendres), un 28% dels quals continuen formant part d'agències de viatges.

Davant aquest escenari, i a l'espera que el sector turístic retorni als nivells d'abans de la pandèmia (un objectiu a llarg termini si es té en compte que encara estan més d'un 50% per sota), la intenció de l'executiu és aprovar com més aviat millor aquesta mesura perquè els treballadors puguin rebre formacions i transitar cap a una altra activitat. "Són empleats que requereixen formació addicional", ha reconegut Escrivá, que ha recordat que amb ERTOs com els sectorials (vinculats al mecanisme RED) no només les empreses afectades reben exoneracions, sinó també les empreses d'altres activitats que els acullen. En concret, fins a un estalvi del 50% en les quotes a la Seguretat Social durant sis mesos.

Si bé és cert que algunes de les ajudes dels ERTO en vigor ja estan vinculades a la formació, dels poc més de 104.000 treballadors afectats, només 31.000 n'estan rebent (un 29%). D'aquests, la gran majoria estan al transport aeri, amb més possibilitat de mobilitat interna, mentre que en altres activitats com la de les agències de viatges o la del comerç minorista i majorista, la xifra d'empleats que estan rebent formació cau a la meitat.

Amb tot, pel que fa als expedients de regulació temporal d'ocupació no vinculats a la pandèmia, és a dir, els que han sigut fruit per exemple al sector automobilístic per la falta de xips, al febrer han tornat a descendir fins a les 13.644 persones.

Cauen els contractes d'un dia

Aquest divendres Escrivá també ha anticipat que els afiliats a la Seguretat Social creixeran en 50.000 aquest mes de febrer. A més a més, el ministre ha destacat que des d'inicis d'any ha caigut l'ocupació temporal i, especialment, aquella més precària. Per exemple, durant el gener i els primers quinze dies de febrer s'ha registrat una caiguda dels contractes d'un sol dia, que han passat del 40% del total firmat abans de la pandèmia a un 30% al febrer, és a dir, una caiguda de deu punts percentuals. Segons Escrivá, fruit dels desincentius que recull la reforma laboral.

"Millora clarament l'ocupació de qualitat", ha destacat el ministre, que també ha subratllat l'increment dels 20.000 contractes fixos discontinus en comparació amb anys anteriors. Una modalitat contractual que la reforma laboral potenciava en detriment dels contractes temporals. A més, s'ha identificat que hi ha 160.000 contractes indefinits més que entre els anys 2017 i 2019.

El ministre també ha anticipat que estan tancant els serrells per poder prorrogar les prestacions dels treballadors autònoms desplegades durant la pandèmia i que decauen el 28 de febrer. En plena discussió sobre el futur sistema de cotització per trams per als autònoms, el ministre de la Seguretat Social ha assegurat que les prestacions es prorrogaran. En aquests moments hi ha 110.000 treballadors autònoms que reben una prestació, 200 dels quals estan totalment actius, és a dir, no la complementen amb l'activitat a mig gas.

stats