Energia

Sánchez retallarà els "beneficis caiguts del cel" de les energètiques per abaratir la factura de la llum

El consell de ministres d'aquest dimarts té previst aprovar un pla de xoc per acabar amb l'espiral alcista de l'energia

3 min
Torres elèctriques

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que retallarà els "beneficis caiguts del cel" de les elèctriques per limitar el preu del gas i rebaixar la factura de la llum, segons ha fet públic en una entrevista aquest dilluns a la nit a TVE. En concret, la mesura que vol tirar endavant l'executiu espanyol busca confiscar els beneficis extraordinaris o "caiguts del cel" de les empreses energètiques i redirigir-los als consumidors amb l'objectiu de "topar" (és a dir, limitar), en paraules de Pedro Sánchez, el rebut del gas i reduir així la factura de la llum.

"[Les empreses] s'ho poden permetre i ho redirigirem als consumidors", ha apuntat Sánchez durant l'entrevista, mentre defensava que "no és raonable" que les empreses energètiques obtinguin aquests beneficis extraordinaris. Ara bé, Sánchez no ha concretat com durà a terme la mesura, és a dir, quina quantitat de beneficis "caiguts del cel" retallarà per limitar realment el preu del gas i abaratir la factura de la llum.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ja tenia damunt la taula (i a punt de tramitar-se al Congrés de Diputats) un projecte de llei que té com a objectiu fer pagar a les elèctriques pels beneficis "caiguts del cel". Aquests guanys són els recursos extraordinaris que les energètiques obtenen d'energies com la nuclear o la hidràulica (tecnologies més econòmiques) quan les venen al preu de l'energia més cara que entra al mercat majorista, que és la del gas.

Els membres del govern espanyol d'Unides Podem no han trigat a reaccionar a l'anunci de Sánchez. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha afirmat a Twitter que amb la mesura "el bé comú està per sobre dels resultats de les grans empreses". També la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, s'ha pronunciat a favor de l'anunci i ha defensat el paper d'Unides Podem per tirar endavant aquest paquet: "És una bona notícia que el nostre soci al govern hagi acceptat algunes de les nostres propostes per regular el mercat elèctric".

Mesures fiscals

La mesura forma part d'un pla de xoc per posar fi a l'espiral alcista de l'energia que s'aprovarà aquest dimarts al consell de ministres, com ha confirmat Sánchez. També s'hi afegeixen altres mesures fiscals, anticipades ja per la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i que Sánchez ha confirmat. D'una banda, el president espanyol ha afirmat que es prorrogarà la suspensió de l'impost de venda d'electricitat i la reducció del 5,1% al 0,5% en l'impost especial de producció d'energia elèctrica, fet que provocarà que l'Estat deixi de recaptar 1.400 milions d'euros.

La pressió social, política i també del soci minoritari del govern de coalició (Unides Podem) ha obligat el president espanyol a no perdre més temps davant d'una problemàtica que, per ara, no té aturador: l'encariment de la factura de la llum. A més, el compromís que ha entomat Sánchez és que el preu mitjà de la factura aquest 2021 s'acosti al del 2018. En aquest sentit, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ja va apuntar que s'aprovarien de manera "immediata" mesures a curt termini.

Pla de xoc

Fins ara, el ministeri de Transició Ecològica havia explicat que estudiava que les empreses amb un pes important al sector venguessin energia renovable a petites comercialitzadores o a empreses industrials a un preu que es fixi per subhasta d'energia primària. L'objectiu és que menys energia es vegi arrossegada pel preu del pool, és a dir, del mercat majorista determinat pel preu de la tecnologia més cara.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, també vol enfortir la cobertura del consumidor vulnerable, aprovar un subministrament vital energètic (una mesura que es va plantejar el 2019), potenciar l'autoconsum i les comunitats energètiques (una iniciativa que, de fet, es recull al pla de recuperació enviat a Brussel·les) i també la modificació de la tarifa regulada o tarifa PVPC, que ara és molt volàtil, ja que s'indexa al preu diari i per hores del megawatt.

Caldrà veure, però, si tot aquest reguitzell de mesures s'afegeixen finalment aquest dimarts a les ja aprovades fins ara, com la rebaixa de l'IVA o la suspensió temporal de l'impost elèctric. Aquests canvis es mantenen, però encara no han aconseguit aturar la voràgine d'uns preus de la llum sense precedents.

El cost de l'electricitat de mitjana en el mercat majorista baixarà un mínim 0,47% aquest dimarts, fins a situar-se en 153,43 €/MWh, una mica per sota del rècord històric d'aquest dilluns, de 154,16 €/MWh. Tot i això, el preu d'aquest dimarts serà el segon més alt de la sèrie històrica després del de dilluns.

stats