Iniciativa
Economia 22/04/2024

Prohens diu que el Govern aposta per la productivitat, el benestar i la sostenibilitat, però no proposa cap mesura

La presidenta signa una declaració de la Fundació Impulsa perquè les Balears siguin més productives

2 min
Reunió del Patronat de la Fundació Impulsa.

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha signat aquest dilluns la declaració de la Fundació Impulsa per donar una empenta a la productivitat a les Balears, un document que ha considerat "un punt d'inflexió" per a l'economia illenca. "No es pot continuar creixent en volum, sinó que s'ha de posar l'accent en el valor", ha dit una vegada ha acabat la reunió del Patronat de la fundació, de la qual és presidenta. Prohens ha assegurat que els reptes de l'habitatge, la mà d'obra i la mobilitat "es resumeixen en la millora de la productivitat" i ha assenyalat que "ara s'ha de pensar en termes de sostenibilitat mediambiental, econòmica i social". Ara bé, la cap de l'Executiu no ha posat sobre la taula cap mesura del Govern per dur a terme la transformació de l'economia balear, més enllà de la baixada d'impostos i del decret de simplificació administrativa.

Segons ha remarcat la presidenta, la declaració de la Fundació Impulsa "passa del diagnòstic a accions concretes" i "marcarà el full de ruta del Govern. Algunes propostes de la declaració són "establir un enfocament compartit d'impuls a la productivitat", "extreure aprenentatge d'altres territoris", "integrar el medi ambient en les mesures d'impuls a la productivitat", "optimitzar la sinergia publicoprivada" i i "treballar al voltant de la definició d'una estratègia de trànsit circular". D'altra banda, el director tècnic de la Fundació Impulsa, Antoni Riera, ha posat com a exemple de mesura concreta el fet que "els patrons de fundació s’han compromès a mesurar la seva productivitat i impulsar-la un 10%".

Prohens ha remarcat que "el compromís del Govern és posar la productivitat en el centre" dins d'un "canvi de pensament i de visió", i ha manifestat que està "en contra dels cants de sirena que parlen de canvi de model". La signatura de la declaració per impulsar la productivitat s'ha fet a la seu de l'empresa de cotxes de lloguer Ok Mobility, un lloc que Prohens ha qualificat de "molt oportú" per parlar de sostenibilitat, perquè és "una empresa que aposta per la mobilitat sostenible, que genera 1.000 llocs de feina i que té a Mallorca la seu social".

Pel que fa a les manifestacions que es varen fer el cap de setmana a les Canàries en contra d'un model turístic massificat, la cap de l'Executiu ha dit que això és precisament el que afronta la declaració per impulsar la productivitat. "La transformació del model ha de venir millorant la productivitat", ha dit, i ha subratllat que "cada vegada costa més transformar les dades de creixement econòmic en benestar". "N'hem de prendre nota, ho hem fet fa temps i posam fil a l'agulla amb la declaració", ha afegit.

Créixer sense sobreexplotar recursos

Per la seva banda, Antoni Riera ha destacat la necessitat de "créixer sense sobreexplotar recursos humans i naturals". "En 22 anys, les Balears han crescut un 30%, i només un 5% ha estat per millora de la productivitat", ha explicat. En canvi, Espanya ha crescut un 37% i un 30% ha estat per la millora de la productivitat –les Illes ocupen el lloc 129 de 234 regions europees pel que fa a la productivitat.

Segons Riera, el model de "més turistes, més treballadors i més infraestructures" ha generat "certes desigualtats i certs problemes de cohesió social". L'economista ha assegurat que si les Illes guanyen en productivitat, baixarà "la necessitat d'incorporar cada vegada més volum de turistes" i ha assenyalat que cal que el sector hoteler es comprometi amb "un sistema circular".

stats