Consum

El dolor de la inflació compleix vint mesos

Els carburants empenyen a l'alça però no eviten que la taxa subjacent, que exclou els aliments frescos i l'energia, baixi tres dècimes al setembre

3 min
Imatge d'arxiu d'una gasolinera de Barcelona.

BarcelonaLa inflació torna a repuntar al setembre per l'encariment de l'energia quan es compleixen 20 mesos des que aquest indicador es va començar a enfilar, amb l'inici de la guerra a Ucraïna. L'índex de preus al consum (IPC) es va incrementar un 0,2% respecte a la dada de l'agost, segons la dada avançada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest avenç situa la taxa interanual (que compara un any amb l'anterior) en el 3,5%, nou dècimes per sobre del registre del mes passat, per la pujada dels preus de l'electricitat i els carburants. L'organisme ha explicat que el cost de la llum havia disminuït el setembre del 2022 i això explica l'evolució del mateix mes d'enguany. És el tercer mes consecutiu que augmenta la taxa interanual de la inflació i l'increment més elevat en un sol mes des del juny de l'any passat.

Així i tot, el ministeri d'Economia espanyol ha destacat que la inflació subjacent, la que no té en compte els elements més volàtils, com els aliments frescos i l'energia, es va reduir en tres dècimes, fins al 5,8%. Es tracta de la taxa més baixa des del juny de l'any passat. "Aquestes dades reflecteixen l'efecte base dels preus de l'electricitat i, en grau més baix, en els carburants", han dit des del departament que dirigeix Nadia Calviño.

Índex de preus al consum (IPC) a Espanya

Evolució dels preus de béns i serveis de consum
Índex en què 100=gener 2020
Variació interanual de l’IPC a Espanya
Dades mensuals en percentatge

L'executiu espanyol defensa que les mesures de política econòmica adoptades per atacar l'increment de preus "estan afavorint la competitivitat de les empreses espanyoles, l'increment de la quota de mercat i l'augment de poder adquisitiu dels salaris". De fet, també remarquen que Espanya porta més d'un any entre els països amb menys inflació i més creixement de la zona euro. Josep Soler, conseller executiu de l'Associació Espanyola d'Assessors i Planificadors Financers (EFPA), considera que aquesta pujada de l'IPC general era esperable, tenint en compte les dades del setembre del 2022 i l'efecte base. "L'augment està molt concentrat en coses que es poden controlar poc, com l'electricitat i els carburants. Era inevitable que hi hagués alces i baixes", valora.

L'expert, però, també destaca alguns elements positius en la seva lectura. "Seguim per sota de la inflació de la zona euro i encara ens movem en una dada relativament bona a escala europea". A més, celebra que aquest mes la taxa de la subjacent estigui a la baixa. "Hi ha certes garanties que anem pel bon camí i que la tendència és bona", afegeix. Això no obstant, alerta que la situació podria ser pitjor si s'acaben apujant massa els tipus d'interès, ara que, segons els darrers missatges del BCE, s'intueix que podrien continuar alts durant més temps.

Horitzó de moderació

Pel que fa a l'evolució a futur, Soler preveu que "afortunadament o desgraciadament" la inflació es mantindrà en els mesos vinents en una taxa relativament moderada i continuarà controlada, a menys que hi hagi elements externs com una pujada dels preus del petroli excessiva per part de l'OPEP. "Tot fa pensar que continuarà així, perquè l'activitat econòmica està sent ara bastant dèbil". El més lògic, diu el conseller executiu d'EFPA Espanya, és que la taxa subjacent segueixi el camí de la general. També espera que es vagi tancant el cercle viciós de pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors, un dels temes que més han preocupat els sindicats en els últims dos anys i que ha provocat vagues per reivindicar pujades de salaris en la signatura dels nous convenis col·lectius.

Davant d'aquestes noves dades, la vicepresidenta segona i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, ha insistit en la idea d'apujar els salaris i controlar els marges empresarials per controlar la inflació. La líder de Sumar ha publicat un missatge a la xarxa social X, abans coneguda com a Twitter, a favor de mantenir "el que ha funcionat", que a parer seu demana apujar els salaris i controlar els beneficis de les corporacions. Tot això, diu Díaz, amb l'objectiu de "protegir les persones i les famílies". "Després del fracàs de Feijóo, necessitem un nou govern que s'ocupi de la inflació", ha dit Díaz, un dia després que la candidatura del líder del PP fos rebutjada en primera votació al Congrés.

stats