Economia 16/10/2018

Mor als 65 anys Paul Allen, cofundador de Microsoft

Allen ha mort aquest dilluns víctima d'un càncer. Va ser, amb Bill Gates, el fundador de Microsoft

Ara
3 min
El cofundador de Microsoft, Paul Allen, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl nom de Microsoft, el gegant que va canviar la informàtica, és sinònim de Bill Gates. Però Gates no va ser l'únic cervell al darrere del naixement de la companyia. Al seu costat hi havia Paul Allen. Era l'any 1975 i tots dos van posar la primera pedra d'una empresa que acabaria transformant la indústria informàtica, amb un domini absolut. Allen ha mort aquest dilluns, segons ha informat la seva companyia actual, Vulcan, víctima d'un càncer que li havia estat diagnosticat ara fa nous anys, i que havia pogut superar. Fa només un mes, però, va fer públic que el càncer havia reaparegut. Aquesta vegada no hi ha hagut res a fer.

Allen va ser, amb Gates, l'ànima de la companyia que va iniciar un domini gairebé absolut dels ordinadors personals. En una entrevista concedida l'any 2011 al diari anglès 'The Guardian', Allen recordava com els dos empresaris es complementaven a la perfecció. "Durant els primers vuit anys, les meves idees van ser claus per a la companyia; Gates era qui les posava a prova", va dir Allen. "Després li venia amb deu idees més que no portaven enlloc; ell era el cordó sanitari pel que feia al flux d'idees", va afegir.

El gran salt de Microsoft va arribar de la mà d'IBM l'any 1980, moment en què la multinacional va integrar el sistema operatiu de Gates i Allen als seus ordinadors destinats a l'ús domèstic. Malgrat tot, Microsoft encara tenia molt camí per recórrer abans de convertir-se en una empresa omnipresent en el món de la informàtica. Allen ja no va fer aquesta segona part del camí: l'any 1983, poc després del crucial acord amb IBM, va decidir marxar per motius de salut.

Tot i la seva marxa de Microsoft, els seus vuit anys a la companyia el farien multimilionari. El percentatge dels beneficis originals van fer possible que Allen, igual que el propi Gates, pogués endinsar-se al món de la filantropia, aportant més de 2.000 milions de dòlars (1.728 milions d'euros actuals) a tota mena de causes científiques i socials.

La faceta inversora d'Allen

A mitjans dels anys 80, el cofundador de Microsoft va decidir emprendre una nova aventura, aquesta vegada com a inversor. Allen va fundar Vulcan, una empresa especialitzada en el sector de les telecomunicacions i les noves tecnologies que va injectar capital en grans grups com l'estudi de cinema DreamWorks.

A través de Vulcan, Allen també va invertir a Catalunya. El magnat estatunidenc va entrar amb 30 milions d'euros a Scytl, un projecte nascut de la Universitat Autònoma de Barcelona especialitzada en vot electrònic i tecnologia electoral.

Gran aficionat als esports, Allen també va ser propietari de diversos equips originaris de la seva natal Seattle (Washington) i dels seus voltants. L'empresari era actualment propietari dels Seattle Seahawks (futbol americà) i dels Portland Trail Blazers (equip de l'NBA). Així ho recordava al seu perfil de Twitter, com també la seva faceta de músic. Allen va gravar dos discs com a guitarrista al llarg de la seva vida: el primer, l'any 2000, amb un grup anomenat 'Grown Men'; el segon va arribar el 2013 de la mà de la banda 'Underthinkers'.

Reconeixement multitudinari

Les grans figures executives actuals han plorat la mort d'Allen i han recordat les seves contribucions al sector tecnològic. El mateix Bill Gates ha declarat en un comunicat que té el "cor trencat" per la defunció d'un dels seus "amics més estimats".

Satya Nadella, actual conseller delegat a Microsoft ha recordat que les contribucions d'Allen a la indústria han estat "indispensables" i que "la seva curiositat [...] continuarà inspirant la companyia". Per altra banda, el conseller delegat d'Apple, Tim Cook, a lamentat a través de Twitter que "la indústria ha perdut un pioner i el món ha perdut una força de bé".

stats