UE

El Parlament Europeu aprova la llei que vol acabar amb l'obsolescència programada

La UE obliga els fabricants a oferir la reparació de tots els productes i a oferir peces de recanvi a preus "raonables"

2 min
Programar electrodomèstics en horari nocturn abaixa  la tarifa per hores.

EstrasburgLa Unió Europea s'ha posat entre cella i cella reduir el volum de residus que genera i una de les vies per aconseguir-ho és potenciar l'economia circular i acabar amb l'obsolescència programada, que és quan un producte té per defecte un final de la seva vida útil planificat. Aquest és l'objectiu de la llei europea sobre l'anomenat dret a reparar que aquest dimarts ha ratificat el Parlament Europeu per una majoria aclaparadora (584 vots a favor, 3 en contra i 14 abstencions) i que es preveu que entri en vigor els pròxims dies.

A continuació, un resum dels principals punts de la nova normativa.

L'obligació a reparar

Les empreses estaran obligades a oferir serveis de reparació rendibles als seus consumidors i els hauran d'informar que se'ls reconeix aquest dret. I, encara que hagi expirat el termini de garantia legal, els fabricants hauran d'arreglar tot el que tècnicament sigui possible. Afecta tota mena d'electrodomèstics, com rentadores, aspiradores o rentaplats, i es preveu que la llista d'aquests productes es vagi actualitzant.

A més, quan un producte espatllat hagi estat arreglat pel mateix fabricant, passarà a tenir un any més de garantia legal. Així mateix, els usuaris que ho vulguin podran demanar un dispositiu substitutori mentre el seu estigui al taller.

Peces de recanvi oficials a preus "raonables"

Els fabricants hauran de posar a disposició dels usuaris i dels tallers independents peces de recanvi i les eines necessàries per arreglar els seus productes a un preu "raonable", segons indica el Parlament Europeu. En la mateixa línia, les companyies no podran recórrer a clàusules contractuals que restringeixin l'accés a aquests articles o als programes informàtics que es requereixen per fer la reparació.

Les empreses tampoc podran impedir en cap cas l'ús com a eines de recanvi de peces de segona mà o que hagin estat creades amb impressores 3D per tallers de reparació que són independents. En aquest sentit, els tallers oficials no es podran negar a reparar un producte únicament per motius econòmics o perquè anteriorment hagi estat arreglat per tercers.

Informació per triar i remenar

La Unió Europea posarà a disposició una plataforma perquè tots els consumidors puguin comparar preus entre els diferents tallers que tenen a mà, puguin saber quin és el defecte del seu producte i, entre d'altres, quant de temps pot trigar la reparació. D'aquesta manera, es pretén que els usuaris puguin triar quina és l'opció que consideren més adequada.

Aquest portal també inclourà companyies o iniciatives de reparació comunitària, empreses amb finalitats solidàries, venedors de productes que han estat reparats o compradors d'articles defectuosos.

Campanyes a favor de reparar

La normativa europea obliga els estats membres a aplicar almenys una mesura que pretengui promoure la reparació de productes, com el llançament d'ajuts, campanyes d'informació, cursos per aprendre a arreglar productes de tota mena o el fet de donar suport a espais de reparació comunitaris i amb finalitats socials.

Les tones de deixalles (evitables)

La Comissió Europea calcula que anualment el conjunt del bloc comunitari genera 35 milions de tones de deixalles que es podrien evitar i es malgasten fins a 30 tones de recursos per llençar aparells que no funcionen a les escombraries en comptes d'arreglar-los. Això, assegura la Comissió Europea, té un cost de 12.000 milions d'euros a l'any per als consumidors.

Les altres lleis que ha aprovat l'Eurocambra
  • Prohibit llençar la roba que no s'ha venut

    Aquesta setmana es fa l'últim ple del Parlament Europeu d'aquesta legislatura i, per aquest motiu, ha aprovat aquest dimarts múltiples lleis. Una d'elles és la de l'ecodisseny, que prohibeix a les empreses i botigues llençar a les escombraries la roba i el calçat que no han venut. I, a més, els fabricants hauran de dissenyar els seus productes d'una manera que sigui fàcil reciclar-los.

  • Prou exportació de productes fets amb treball forçat

    L'Eurocambra també ha ratificat la prohibició de la venda, la importació i l'exportació de productes fets amb mà d'obra forçada. Els estats membres i la Comissió Europea podran investigar productes, cadenes de subministrament i productors que considerin "sospitosos" de tenir treballadors forçats. En cas que es confirmi, el producte en qüestió no es podrà vendre al mercat únic, tampoc en línia, i serà interceptat a les fronteres europees, i les empreses en qüestió seran sancionades.

  • Màxim de 30 dies per pagar les factures

    L'Eurocambra ha donat el vistiplau definitiu a la normativa sobre morositat que fixa en 30 dies el termini màxim de pagament de factures per part de les empreses privades i de l'administració pública. En cas que les dues parts ho acordin, però, el període es pot estendre fins a 60 dies i, en alguns sectors, com el de les joies, fins a 120.

stats