Laboral

Multa rècord de 79 M€ a Glovo per mantenir falsos autònoms

La Inspecció de Treball insta la companyia a regularitzar 10.614 repartidors que tenia el 2021

P. S. A.
2 min
Un 'rider' de Glovo a Barcelona

BarcelonaLa vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha confirmat aquest dimecres que la Inspecció de Treball ha imposat una multa de gairebé 79 milions d'euros a Glovo per mantenir repartidors com a falsos autònoms, com ha avançat la Cadena SER aquest matí. Concretament, l'autoritat laboral ha regularitzat la situació de 8.331 treballadors de Glovo a Barcelona i 2.283 treballadors a València.

Díaz ha acusat la companyia catalana de "vulnerar" els drets laborals dels seus repartidors i d'"obstruir" la tasca de la Inspecció de Treball, cosa que ha qualificat de "gravíssima" en un estat social i democràtic de dret, en què les empreses "han de complir la llei". "Estem davant d'una autèntica actuació de falsos autònoms i el pes de la llei caurà sobre aquesta empresa, com ja ha caigut amb la Inspecció", ha advertit la vicepresidenta segona.

Fonts del sector han explicat a l'ARA que aquesta multa encara respon al model laboral que aplicava Glovo abans de la llei rider, i que no posaria en dubte la seva fórmula actual.

Amb l'aprovació de la nova normativa, Glovo va avisar que passaria a fer servir un "model inèdit" que mantenia una majoria de la flota de treballadors autònoms, però amb certs canvis per adaptar el seu funcionament a la regulació. Des d'aleshores, els sindicats i les plataformes de missatgers com RidersXDerechos han criticat repetidament els incompliments de la companyia catalana i han denunciat aquestes pràctiques a la Inspecció de Treball.

Cop contra el model d'autònoms

Des de Glovo també confirmen que "el període inspeccionat es refereix del 2018 a l'11 d'agost del 2021, amb l'entrada en vigor de la llei rider" i insisteixen que la sanció no està relacionada amb l'incompliment de la normativa. "L'import notificat inclou no només les propostes de quotes a la Seguretat Social, sinó també una proposta de sanció per cada repartidor", afegeix la companyia. Així doncs, remarquen que durant la investigació Glovo va demanar ampliar i aportar les seves "proves, reflexions i valoracions", però asseguren que la Inspecció ho va rebutjar.

La llei rider reconeix la laboralitat dels treballadors que presten serveis retribuïts de repartiment a través d'empreses que gestionen aquesta tasca mitjançant una plataforma digital, en línia amb la sentència que va dictar el Tribunal Suprem el setembre del 2020, en què establia que els repartidors són treballadors per compte d'altres i no autònoms.

stats