Empreses

La misteriosa caiguda del delfí de Florentino Pérez a ACS

El president aparta Fernández Verdes, conseller delegat del grup i cridat a ser el seu successor

3 min
El president de Hochtief, Marcelino Fernández Verdes.

MadridEra el 2017 quan Florentino Pérez, durant la presentació de resultats del grup ACS, convertia en protagonista Marcelino Fernández Verdes, a qui cedia la paraula perquè expliqués públicament els comptes. Un mes després el nomenava conseller delegat del grup. El president del Reial Madrid i del grup de construcció i serveis ACS designava Fernández Verdes, vinculat a l’empresa des de feina més de 30 anys, com la seva mà dreta i el seu futur successor. 

No era cap sorpresa: tres anys abans Florentino Pérez revelava al periodista Jordi Évole en una entrevista al programa Salvados que ja tenia qui el substituiria al capdavant del grup de construcció i serveis. Pérez, que aleshores tenia 67 anys, ja pensava en la jubilació i en deixar-ho tot ben lligat abans de retirar-se: “Ja tinc successor. És Marcelino Fernández Verdes”. 

Aleshores l’asturià era conseller delegat de Hochtief, filial alemanya d’ACS, i passava a copilotar el grup al costat de Florentino Pérez. “És un home de la seva màxima confiança a qui ha assignat les missions més complexes. No hi ha cap dubte que s’entendran”, vaticinava el diari econòmic Expansión el 2017, citant col·laboradors d’ACS, quan Fernández Verdes era nomenat conseller delegat del grup. “És el principal valor de l’empresa”, resumia el president de la multinacional.

Divorci consumat

Els col·laboradors –i el mateix Florentino Pérez– s’equivocaven. Gairebé quatre anys després s’ha consumat el divorci entre Pérez i el seu conseller delegat. Fa mesos que el rumor del seu relleu circulava pels cercles empresarials. Fernández Verdes comunicava el 31 de març la seva intenció de deixar el càrrec, un any abans de vèncer el seu contracte. No va donar explicacions ni tampoc n’han transcendit els detalls, però en el món empresarial es dona per fet que el president del grup l’ha apartat després d’haver-hi perdut la confiança. Ras i curt, Florentino l’ha cessat.

Fernández Verdes, que s’havia convertit en el directiu de l’Íbex-35 més ben pagat –el 2019 havia arribat a cobrar l’astronòmica xifra de 18,7 milions d’euros–, seguirà vinculat al grup com a conseller delegat de Hochtief i president d’Abertis, a més de responsable de noves inversions del grup. Florentino Pérez ha optat per la discreció i manté a la companyia qui va ser el seu delfí, però deixa clar que ja no serà el seu successor. 

S’acaba així una estreta amistat que va començar als anys 80, quan Fernández Verdes, enginyer de camins nascut a Oviedo i llicenciat per la Universitat de Barcelona, treballava a la capital catalana per a l’operador d’infraestructures FCC. D’allà va fer el salt a Ocisa, una empresa que més tard s’integraria a ACS. Es creuava en el camí de Florentino Pérez.

Què ha passat perquè hagi apartat el seu home de confiança, a qui havia preparat per succeir-lo durant gairebé quatre anys? Deu dies després de l’anunci de la sortida com a conseller delegat, el president d’ACS i del Reial Madrid i el seu entorn mantenen silenci. Continua sent un misteri què ha impedit que Fernández Verdes sigui el successor de Pérez quan ho tenia tot de cara: una trajectòria d’èxit dins la companyia, on havia anat escalant posicions fins a acumular càrrecs directius i convertir-se en CEO, i la confiança de Florentino Pérez, que havia planejat la seva retirada amb el directiu asturià com a protagonista de l’equació. 

La premsa econòmica espanyola apunta que Florentino Pérez podria haver canviat d’opinió pels resultats de Cimic, la filial australiana d’ACS, presidida per Fernández Verdes, que va entrar en pèrdues el 2019 i ha provocat un forat als comptes d’ACS. 

Nou successor

El seu pas al costat no ha sigut una sorpresa. En l'última presentació de resultats, al febrer, Florentino Pérez ja no va donar la paraula al seu conseller delegat, un gest que anticipava la caiguda de Fernández Verdes. Florentino Pérez, que ja té 74 anys, no ha revelat el nom del futur CEO del grup, però tot apunta que serà José María Castillo, fins ara conseller delegat de Cobra –una empresa que ACS acaba de vendre a la francesa Vinci– i des de fa un any també president de Dragados. Haurà passat, doncs, per dues de les empreses importants del grup, tot i que una ja no en formi part.

Florentino no s’ha desfet en lloances a Castillo ni ha expressat el desig que sigui el seu successor com sí que va fer amb Marcelino Fernández Verdes, però l’edat del president d’ACS i el seu desig de pitjar el fre i dedicar-se únicament a dirigir el Reial Madrid acosten Castillo, si es confirma el seu nomenament com a conseller delegat, a ser el veritable successor de Florentino Pérez.

stats