Economia 30/11/2016

L'OPEP retalla la producció de petroli per primer cop en 8 anys

Rússia i altres països productors que no són membres del càrtel se sumen a la retallada

Agències
2 min
SOSTRE DE PRODUCCIÓ 
 Els països de l'OPEP es van fixar un límit de 30 milions de barrils diaris.

BarcelonaL'Organització de Països Productors i Exportadors de Petroli (OPEP), reunida aquest dimecres a Viena, ha decidit retallar la seva producció fins als 32,5 milions de barrils diaris a partir del primer de gener del 2017. Això vol dir retirar del mercat 1,2 milions de barrils diaris respecte a la producció del mes d'octubre.

Aquesta és la primera retallada de la producció que acorden els països membres de l'OPEP des del 2008. "Hem arribat a un acord per retallar fins als 32,5 milions de barrils diaris", ha dit als periodistes el ministre del Petroli de l'Aràbia Saudita, Khalid al-Falih, després de la 171 conferència ministerial de l'OPEP.

A més, Rússia i altres països productors de l'or negre però que no són membres de l'OPEP s'uniran a la retallada de la producció i la rebaixaran en 600.000 barrils diaris. Així ho ha anunciat el president de torn de l'OPEP i ministre d'Energia de Qatar, Mohammed Saleh al-Sada, en conferència de premsa a Viena.

"Tinc el plaer de comunicar que Rússia s'ha compromès a reduir 300.000 barrils diaris", ha indicat. La retallada de l'oferta mundial de cru s'haurà de ratificar en una reunió el 9 de desembre a Moscou. La retallada de la producció de l'OPEP més la de Rússia i altres productors que no són membres del càrtel sumarà 1,8 milions de barrils diaris.

El preu del petroli ha rebut amb alces aquestes notícies que arribaven des de Viena. Abans d'acabar la reunió el barril de petroli Brent, el de referència a Europa, pujava un 8% i superava els 50 dòlars el barril.

La pujada del preu del petroli també ha impulsat a l'alça la borsa dels Estats Units i Wall Street ha obert amb pujades, on el selectiu Dow Jones pujava a l'obertura un 0,40% i assolia màxims històrics.

stats