ENERGIA
Economia 04/02/2018

Unes 10.000 llars balears perdran el bo social elèctric

El Ministeri aplica el canvi perquè qui el gaudeix per tenir menys de 3 kW de potència no se’n beneficiï més

Lluís Felipe Lorenzo
4 min
Unes 10.000 llars balears perdran el bo social elèctric

PalmaDia 6 d’octubre del 2017, primer Consell de Ministres després del referèndum al Principat: El Govern presidit per Mariano Rajoy anuncia, abans d’entrar al debat estrella, que el Consell de Ministres ha reformat el bo social que aplicava un 25% de descompte a les llars amb rendes baixes i amb menys de 3kw. Així tocava, sense gaire publicitat, una mesura aprovada pel govern del PSOE el 2009, i que a les Balears perjudicarà a unes 10.000 llars, de les més de 30.000 que gaudeixen fins ara d’aquesta ajuda directa. Tal i com indica el gràfic adjunt, en el consum d’una llar de Palma que ha facilitat la seva factura, l’ajuda representa una reducció de 9,53 euros en un mes.

La reforma, segons un portaveu del Ministeri d’Energia consultat per ARA Balears, “preveu canvis per afavorir les famílies més desprotegides”. Ara bé, les llars que avui es beneficien de l’abonament, perquè disposen d’una potència contractada de menys de 3 kW, el perdran sinó demostran tenir rendes familiars que en cap cas poden superar els 21.000 euros.

A tot l’Estat, el nombre de llars beneficiàries de l’abonament social per tenir menys de 3kw de potència era el setembre passat de 1.673.168.

A Balears, fonts del mercat energètic han informat que “30.000 llars i escaig són beneficiàries del bo social, no tenim una xifra exacta d’aquelles que el tenen pel fet de tenir menys de 3 kW de potència, però hom pot fer una regla de tres”. Si la proporció fos del 70,86%, la mateixa que al conjunt de l’Estat, hi hauria més de 20.000 famílies que el perdrien.

Nota informativa

Els actuals beneficiaris han rebut una nota informativa on es cita el Reial Decret 897/2017, de 6 d’octubre. En la carta s’informa que abans de l’11 d’abril s’ha de sol·licitar l’aplicació del bo social sota les noves condicions i qui no ho faci deixarà de resultar beneficiari. A partir de llavors, el seu subministre es facturarà al Preu Voluntari per al Petit Consumidor.

Aquest canvi pot afavorir que hi hagi famílies que augmentin la potència per sobre dels 3 kW i poder tenir la llibertat d’encendre, alhora, a més del frigorífic, tres electrodomèstics de gran consum (com ara una rentadora, un forn, els aires condicionats...).

“Un model més just”

Fons del Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital ha assegurat aquesta setmana a ARA Balears que la reforma del bo social té com a resultat “un model més just”. Per argumentar aquesta conclusió, explica que “els consumidors tindran un 25% de descompte en la seva factura si la renda anual de la unitat familiar és inferior a uns determinats llindars, que varien en funció de la grandària de la llar” i que “serà superior per a persones amb discapacitat i víctimes de violència de gènere o de terrorisme”.

Igualment, el Ministeri recorda que “les llars formades per pensionistes amb pensions mínimes i les famílies nombroses també seran considerades consumidores vulnerables”. També s’amplia el descompte fins al 40% per als consumidors vulnerables severs, que seran aquells que tinguin una renda familiar inferior a la meitat dels llindars establerts per als vulnerables. Així i tot, el bo social no arribarà a molta gent.

Segons la nota informativa enviada als beneficiaris, la renda màxima que pot tenir una llar en la qual hi hagi un menor per beneficiar-se’n és de 15.039,18 euros anuals (dues vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples 2018) i, en el cas que hi hagi dos menors, de 18.798,97 euros. Si la llar ingressa més doblers, no tindrà accès al bo social, a no ser que tingui reconeguda una incapacitat del 33% o sigui considerada víctima de la violència de gènere o del terrorisme. En aquests casos, es podran afegir a la renda familiar 1.879,80 euros anuals.

Això limita el perfil de beneficiaris a les famílies monoparentals de renda baixa o a llars en què hi hagi almenys un adult a l’atur durant tot l’any, ja que una persona que visqui tota sola i guanyi més d’11.280 euros anuals tampoc no hi tindrà dret.

Això sí, si la família ingressa la meitat d’aquests llindars (per exemple, si una família amb dos fills ingressa un màxim de 9.400 euros anuals), en lloc de tenir un descompte del 25% sobre el consum, el tindrà del 40%, motiu del qual el ministeri s’enorgulleix i pel qual considera que el nou bo “és més just” per a les llars que tenen pobresa energètica.

Respecte d’això, el president de l’Associació de Consumidors i Usuaris de Balears (Consubal), Alfons Rodríguez, considera que “el nou bo social és millor des d’una perspectiva social”, tot i que comparteix que “el perdran moltes famílies”, a les quals recomana que negociïn tarifes per discriminació horària. Consubal fa una campanya informativa amb l’organitzacions de jornades i tallers a diferents localitats de Mallorca.

En tot cas, Rodríguez assegura que “hem detectat que entre els beneficiaris del bo social per tenir menys de 3Kw de potència contractada hi havia qualcú que tenia una renda mitja o alta”, i que quedarà exclòs a partir del mes d’abril de rebre aquesta ajuda”. Rodríguez recomana que les llars apliquin mesures d’estalvi i que demanin a les companyies tarifes amb discriminació horària, com les que fan descomptes per consumir energia el vespre.

stats