L'OCDE avisa: "El món està a punt de pagar un alt preu per la guerra a Ucraïna"

L'organisme rebaixa un punt i mig la previsió de creixement de l'economia mundial i de l'espanyola per a aquest any

2 min
Tancs russos capturats a Ucraïna

ParísLa guerra a Ucraïna posa en perill el creixement econòmic mundial. El conflicte iniciat per Rússia està provocant un encariment dels preus a pràcticament tots els països que tindrà com a conseqüència que l’economia es debiliti. “El món està a punt de pagar un alt preu per la guerra de Rússia contra Ucraïna”, adverteix l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en el seu informe de previsions econòmiques publicat aquest dimecres. L’organisme posa xifres a l’impacte de la guerra: l’economia mundial creixerà aquest any un 3% del PIB, un punt i mig menys (4,5%) del que es preveia fa només sis mesos, abans que esclatés el conflicte. 

“S’està desenvolupant davant els nostres ulls una crisi humanitària que deixarà milers de morts, forçarà milions de persones a fugir de casa i amenaçarà una recuperació econòmica que estava en marxa després de dos anys de pandèmia”, avisa l’OCDE. Tot i que l’impacte econòmic de la guerra dependrà de com evolucioni i fins quan duri, per al 2023 l’organisme amb seu a París també rebaixa substancialment la previsió de creixement, que passa del 3,8% previst al desembre al 2,2%. 

“El preu d'aquesta guerra és alt”, insisteix l’informe, que també avisa que els seus efectes en els pròxims mesos “poden ser fins i tot més grans del que s’havia suposat”. L’OCDE creu que poden haver-hi nous augments dels preus de les primeres matèries o interrupcions de cadenes globals de subministrament. “Les pressions inflacionistes també podrien resultar més fortes del que s'esperava”, destaca l’organisme.

L’elevada inflació arreu del món, derivada de l’augment de preus energètics i d’altres productes com els cereals, està erosionant la renda disponible real i el nivell de vida de les llars, i també cau el consum. La situació, segons l’OCDE, afecta especialment els països europeus, sobretot per l’embargament de les importacions de petroli i carbó aprovades recentment. Però també es veuen perjudicades moltes economies emergents, on hi ha “un risc elevat” d’escassetat d’aliments per la seva dependència de les exportacions agrícoles de Rússia i d’Ucraïna. “Els preus de les primeres matèries han augmentat substancialment, cosa que evidencia la importància del subministrament de Rússia i Ucraïna en molts mercats”, subratlla l’informe.

Crida a la moderació salarial

L’OCDE també revisa a la baixa el creixement de l’economia espanyola per a aquest any i el que ve. Segons les seves previsions, el PIB creixerà un 4,1% (lluny del 5,5% que havia previst al desembre) aquest 2022, en línia amb les xifres del govern espanyol, i un 3,8% el 2023. Tot i això, l’economia espanyola continuarà creixent per sobre de la mitjana de la zona euro. La inflació tancarà l’any pels núvols amb un 8,1% i es moderarà l’any que ve, tot i que continuarà a nivells elevats (4,8%). L’organisme econòmic demana a Espanya moderació salarial per evitar una espiral inflacionista.

stats