Energia

L’electricitat es dispara un 172% en un any

La baixada 'in extremis' de l’IVA del 21% al 10% per part del govern evita el rebut més car de la història

3 min
Comptadors de la llum

BarcelonaEl preu de l’electricitat ha tancat el juny amb un rècord històric. La mitjana del megawatt hora (MWh) ha sigut de 83,3 euros, un nivell que fa miques l’anterior rècord, assolit el gener de l’any 2017, quan el MWh es va situar en 71,49 euros. A més, si es compara amb el del juny de l'any passat s'ha disparat fins a un 172%, tot i que és cert que llavors el preu va baixar molt a causa de la caiguda del consum per la pandèmia. Però aquest juny que ara es tanca el preu de mitjana al mercat majorista ha sigut un 76,5% superior al juny del 2019, quan encara no havia esclatat la crisi del coronavirus. L’Associació d’Empreses de Gran Consum Energètic (AEGE) ja ha donat la veu d’alarma sobre l’impacte que això pot tenir en els seus costos.

Tot i aquest augment del preu de l’electricitat en el mercat majorista, l’impacte en el rebut dels clients és menor. D’una banda, perquè el majorista només incideix en un terç del rebut, ja que la resta són impostos, peatges i costos regulats. De l'altra, perquè la baixada de l’IVA del 21% al 10% aprovada in extremis pel govern de Pedro Sánchez ha permès evitar un rebut de rècord.

Evolució del prei de l'electricitat en el mercat majorista

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet els càlculs. El rebut per a una llar mitjana se situarà al juny en 69,3 euros, pràcticament igual que al maig i un 28% superior al juny de l’any passat. 

El càlcul s’ha fet per al que es podria considerar un consumidor tipus, és a dir, que té una potència contractada de 4,6 kilowatts (kW) i un consum de 292 kilowatts hora (kWh) mensuals. L’OCU creu que sense la rebaixa de l’IVA de l’electricitat aprovada pel govern espanyol la setmana passada el rebut per a aquest perfil de client s’hauria enfilat fins als 76,3 euros i s'hauria convertit “sens dubte en la factura més alta de la història”, segons ha indicat aquest dimarts en un comunicat.

Per a aquesta organització de consumidors, el preu de l’electricitat no només ha pujat al juny, sinó que ja marca una tendència alcista durant tot l’any. En el primer semestre del 2021 el rebut de la llum ha sigut un 22% superior al primer semestre de l’any passat. Una diferència de 72,4 euros per a un consumidor tipus. Això equival a uns 40 dies de consum elèctric de diferència. O dit d’una altra manera, aquest any, en sis mesos, per a una llar tipus el cost de l’electricitat equival al de set mesos de l’any passat.

Però l’OCU, que valora positivament la rebaixa de l’IVA, creu que és una mesura insuficient per reduir el cost de l’electricitat. No obstant això, no acaba d’explicar-se aquest increment, i per això l’entitat ha demanat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que obri una investigació sobre “l’espectacular pujada del preu de l’electricitat dels últims mesos” perquè “no hi ha una explicació completa i satisfactòria a l’espectacular i històric augment de l’electricitat”.

Competència avala la retallada

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha aprovat, per la seva banda, l’informe que avala l’avantprojecte de llei sobre la retribució del CO2 no emès en la generació elèctrica. És una proposta del ministeri per a la Transició Ecològica que vol acabar amb els denominats beneficis caiguts del cel. El projecte, que amb els preus actuals dels drets d’emissió del CO2 podria comportar una retallada de més de 1.000 milions a les elèctriques, vol treure el cost del CO2 en la generació d'energia elèctrica produïda sense emissions –per exemple hidràulica i nuclear– en instal·lacions en funcionament abans d’entrar en vigor el mercat de CO2.

Tot i l’aval del projecte de retallada dels ingressos de les elèctriques, l’organisme que presideix Cani Fernández considera que l’estalvi aconseguit no hauria d’anar a una rebaixa dels costos del sistema elèctric, sinó directament a reduir el rebut dels consumidors.

El canvi de tarifa dificulta la factura

Les comercialitzadores elèctriques s’han trobat aquest juny amb dues novetats que han estressat alguns sistemes, segons reconeixen fonts del sector. D’una banda, el canvi de tarifes, amb una factura per trams a partir de l’1 de juny. Això ha provocat que a algunes persones se’ls hagin remès dues factures del mes de maig, una fins al dia habitual de facturació, que en alguns casos és el dia 20 del mes, i un altra per la resta del mes de maig, en la majoria dels casos del dia 21 al dia 31. Aquest sistema permet a les elèctriques començar la facturació del mes de juny amb el nou sistema de tres trams horaris –punta, pla i vall– sense barrejar dos sistemes de tarificació absolutament diferent. De l'altra, el fet que a partir del mes de juny s’ha de modificar l’IVA de cadascun dels rebuts emesos, que ara és del 10% en lloc del 21% anterior.

stats