Laboral
Economia 02/02/2023

La justícia confirma que 2.166 repartidors d'Amazon Flex a Madrid treballaven com a falsos autònoms

Es tracta de la primera sentència a Espanya contra aquest servei

Núria Rius Montaner / Agències
2 min
Imatge corporativa d'Amazon.

MADRIDSentència pionera contra Amazon. La justícia espanyola ha condemnat el servei de repartiment Amazon Flex de Madrid per tenir 2.166 repartidors com a falsos autònoms, segons ha informat UGT aquest dijous a la nit a través d’un comunicat. Es tracta de la primera sentència a Espanya contra la multinacional nord-americana pel seu model Amazon Flex a Madrid. Aquest és un servei en què els repartidors són obligats a treballar amb el seu propi vehicle per repartir paquets, però utilitzen l’aplicació de la companyia, segons detallen des del sindicat. La UGT, de fet, és part del procediment jurídic.

En concret, el sindicat ha comunicat que el jutjat social número 4 de Madrid ha donat la raó als seus serveis jurídics i ha aplicat la doctrina del Tribunal Suprem del 25 de setembre del 2020 en la qual es va determinar que els repartidors de Glovo, coneguts popularment com a riders, tenien una relació laboral amb l’empresa. És a dir, que haurien d’haver estat contractats com a assalariats. Així doncs, aquest es tractaria d’un nou cas d’utilització de falsos autònoms per part d’una plataforma digital.

Precisament, la setmana passada la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Madrid va multar amb 56,7 milions d’euros l’empresa de repartiment a domicili Glovo per la contractació de falsos autònoms com a repartidors. La companyia ja acumula un total de 205,3 milions d’euros en multes a Espanya.

En el cas d’Amazon, l’empresa també haurà de compensar la Seguretat Social. “És un frau massiu”, lamenten des de la UGT a través del comunicat fet públic aquest dijous. La sentència, a la qual ha tingut accés el sindicat, descarta que Amazon operi només com a intermediari entre els comerços i els repartidors. També declara que es donen els elements necessaris per “qualificar les relacions jurídiques analitzades (...) com a relacions laborals comunes” i estima que els repartidors van mantenir una relació laboral amb Amazon “en els períodes concrets en els quals cadascun d’ells va prestar els seus serveis”.

Precisament, aquest dijous l’Eurocambra ha demanat que la llei rider, que ara mateix s’està tramitant a Europa, reforci la lluita contra els falsos autònoms de les plataformes digitals.

stats