Banca
Economia 01/05/2023

JP Morgan compra el First Republic Bank, l'última víctima de la crisi bancària als EUA

Una de les principals entitats del país es queda amb els actius del banc fallit per assegurar-ne els dipòsits

ARA
2 min
Una oficina del First Republic Bank, a San Francisco.

BarcelonaUna altra de les víctimes de la crisi bancària del març als Estats Units ja té nou propietari. El banc nord-americà JP Morgan Chase ha guanyat la licitació per comprar els actius del fallit First Republic Bank, després que durant les setmanes de pànic financer els seus clients comencessin a retirar-ne els dipòsits. Així ho han confirmat aquest dilluns els reguladors pertinents dels Estats Units, que també han gestionat en els últims mesos la caiguda del Silicon Valley Bank.

"El First Republic Bank, de San Francisco, Califòrnia, ha sigut tancat avui pel departament de Protecció i Innovació Financera de Califòrnia, que ha nomenat la Corporació Federal d'Assegurances de Dipòsits (FDIC) com a administració judicial", ha explicat el mateix organisme supervisor en un comunicat.

La venda d'aquests actius a JP Morgan Chase és la solució, tal com han exposat les autoritats, per poder "protegir els dipositants" que tenien els seus estalvis al First Republic Bank i que han patit per la incertesa posterior al rescat. A partir d'ara, l'entitat nord-americana assumirà tots els dipòsits del banc fallit i, com a part de la transacció, les seves 84 oficines en vuit estats reobriran aquest dilluns com a sucursals de JP Morgan Chase.

Amb data del 13 d'abril, el First Republic Bank tenia aproximadament 229.100 milions de dòlars en actius totals i 103.900 milions més en dipòsits. D'altra banda, el banc compta actualment amb uns 173.000 milions de dòlars en préstecs, 30.000 milions en valors i 92.0000 milions en dipòsits, que "seguiran estant assegurats" per la FDIC.

El director executiu de JP Morgan Chase, Jamie Dimon, ha destacat en un comunicat la solidesa financera de l'entitat bancària que presideix, fet que en el seu moment els va permetre "desenvolupar una oferta per executar la transacció de manera que es minimitzin els costos per al Fons de Garantia de Dipòsits". "Els clients no necessiten canviar la relació bancària per conservar la cobertura d'assegurança de dipòsits fins als límits aplicables", ha assegurat.

La FDIC ha explicat, a més, que tant l'organisme com JP Morgan "entren en una transacció de pèrdues compartides sobre préstecs unifamiliars, residencials i comercials que va adquirir de l'antic First Republic". "La FDIC, com a administrador, i JP Morgan compartiran les pèrdues i les possibles recuperacions dels préstecs coberts per l'acord de pèrdues compartides", ha asseverat l'organisme americà.

Cost de 13.000 milions

L'agència federal nord-americana ha recordat que la venda del First Republic Bank al banc més gran del país "ha involucrat un procés de licitació altament competitiu". Segons els càlculs de la FDIC, el cost estimat de l'operació per a aquest organisme "serà d'aproximadament 13.000 milions de dòlars", encara que la xifra final es determinarà quan aquest fons d'assegurances finalitzi l'administració judicial.

En les operacions electròniques prèvies a l'obertura de la Borsa de Nova York, les accions del First Republic Bank cotitzaven a 3,51 dòlars, cosa que suposa un descens del 43,3%, mentre que els títols de JP Morgan Chase pujaven un 0,87%, fins a situar-se en els 138,24 dòlars.

stats