El govern espanyol retirarà la bonificació a les parelles que fan la declaració de la renda conjuntament

La mesura, avançada per 'El País', consta al pla de recuperació que l'executiu va enviar a Brussel·les divendres

2 min
Una seu de l'Agència Tributària.

El govern espanyol vol suprimir la reducció fiscal que tenen les parelles quan fan la declaració de la renda conjuntament, segons ha avançat aquest dissabte El País. Aquesta bonificació redueix la base imposable en 3.400 euros en parelles no separades i beneficia actualment dos milions de llars, amb un cost per als comptes de l'Estat que en els últims pressupostos era de 1.000 milions d'euros, segons el citat rotatiu, però l'Airef l'eleva fins a gairebé 2.300 milions. L'executiu ha fet públic aquest canvi fiscal en el pla de recuperació que va adreçar finalment a Brussel·les i que li ha de permetre obtenir els 140.000 milions d'euros d'ajudes europees per fer front a la crisi del coronavirus. "S'inclou la gradual desaparició de la reducció per tributació conjunta mitjançant l'establiment d'un règim transitori", diu el document. La decisió es justifica pel fet que la bonificació a les parelles genera "un desincentiu a la participació laboral del segon receptor de la renda".

El document afegeix que "un sistema tributari modern no ha de servir exclusivament per procurar uns ingressos que financen la despesa pública, sinó que ha de contribuir directament a potenciar l'impacte de les polítiques públiques i ha de servir de catalitzador per aconseguir transformacions en àmbits com la igualtat de gènere, l'atenció a la discapacitat, la conservació del medi ambient i la protecció de la salut". El ministeri d'Hisenda afegeix que "hi ha prou consens per considerar que aquesta mesura desincentiva l'entrada de la dona al mercat laboral".

La mesura, que s'ha sabut només tres dies abans de les eleccions a la Comunitat de Madrid, beneficia les llars en què només hi ha un receptor de rendes o en què el segon guanya poc, perquè de manera contrària no compensa presentar-la de manera conjunta. L'Airef va assenyalar recentment que aquesta reducció "sí que assoleix l'objectiu d'adequar l'impost a l'estructura de les rendes de la llar, especialment en aquelles llars on quasi tota la renda l'obté un perceptor i la llar és de renda baixa".

Aquest divendres, el govern espanyol va presentar les seves previsions en matèria macroeconòmica, que preveuen un dèficit del 8,4%, però ja avisava que podria ser una mica inferior depenent de les ajudes europees.

stats