Energia

Les comunitats del PP reclamen que es retiri el pla energètic i la Moncloa el defensa: "Està en vigor"

Es tracta d'un primer pas per complir amb l'acord amb Brussel·les

3 min
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una imatge recent.

MADRID"Està en vigor", així de contundent ha estat la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, sobre el pla d'estalvi energètic aprovat pel govern espanyol la setmana passada i que el Partit Popular demana que es retiri. El govern espanyol no ha aconseguit que la reunió d'aquest dilluns amb les comunitats autònomes arribi a bon port i a dos dies perquè algunes de les mesures entrin en vigor les diferències estan més vives que mai. En concret, totes les comunitats autònomes del Partit Popular han demanat al govern espanyol que retiri el pla d'estalvi i que en negociï un de nou. A ulls dels populars, el decret aprovat per l'executiu de Pedro Sánchez ha estat "improvisat" i reclamen que es convoqui la conferència de presidents per abordar un nou paquet de mesures.

"Hem intentat comunicar des del primer minut les mesures, per això hem tingut reunions amb les comunitats autònomes i la Federació de municipis", ha defensat Ribera en roda de premsa després de la reunió. El ministeri de Transició Ecològica, de bracet amb la cartera d'Indústria, s'ha reunit telemàticament amb els màxims responsables autonòmics de les àrees d'Energia, Turisme i Comerç. Precisament, el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha estat present en la reunió i ha remarcat que hi ha hagut "una sintonia" entre el govern espanyol i la majoria de les autonomies. Tot i això, ha lamentat que les autonomies governades pel PP han demanat la "retirada específica" de les mesures o del Reial Decret Llei.

Per al govern espanyol, llimar les diferències és imprescindible, ja que es tracta d'un primer pas per complir amb l'acord amb Brussel·les: reduir un 7% el consum de gas els pròxims mesos . Una mesura que es planteja des de l'estalvi energètic i la sostenibilitat, però també davant un hivern complicat en què la reducció del gas rus posa entre les cordes molts països europeus i els obliga a reforçar el seu aprovisionament.

De fet, la reunió tècnica estava convocada per a aquest dimarts perquè les mesures anunciades per l'executiu de Pedro Sánchez ja van aixecar dubtes, però també crítiques, entre algunes comunitats, en particular la de Madrid, presidida per Isabel Díaz Ayuso, que en un primer moment va declarar que "no compliria" les mesures. Una afirmació que el govern madrileny va matissar amb els dies i que, de fet, no va ser secundada pel Partit Popular . Alguns sectors afectats, com ara botigues o activitats vinculades amb l'alimentació, van aixecar el dit mostrant escepticisme.

Els dubtes principals han sorgit entorn de les mesures que entren en vigor aquesta setmana, en concret a partir de dimecres: el control de la temperatura a l'estiu i a l'hivern, així com la limitació de la il·luminació d'alguns edificis. En el primer cas, ha sigut el sector privat qui més s'ha queixat, argumentant que no tots els àmbits laborals podien complir amb el límit plantejat pel govern espanyol. El pla de l'executiu vol que a l'estiu s'estableixi una temperatura de l'aire condicionat que no baixi dels 27 graus, mentre que la calefacció no hauria de superar els 19 graus.

Això, però, no afectarà a tothom. De fet, així ho va apuntar des del primer dia la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. "Podrà incorporar flexibilitat en funció de les condicions laborals que necessitin els treballadors". De fet, així ho recull el decret llei aprovat. En una entrevista a Onda Cero, Ribera exemplificava que en bars i restaurants podrien limitar l'ús de l'aire condicionat "al voltant dels 25 graus", i no 27 graus com marca el pla.

Pel que fa a la il·luminació, les crítiques van sortir sobretot per part de la Comunitat de Madrid, que argumentava que l'apagada d'aparadors "genera inseguretat i espanta el consum". En concret, la mesura obliga els edificis públics que no s'utilitzin, així com els aparadors dels comerços, a apagar els llums a partir de les deu de la nit. En queden exclosos els monuments, com la Sagrada Família.

Carta prèvia a les comunitats

Amb tot, des del ministeri de Transició Ecològica també han recordat que el 22 de juliol passat ja es va enviar una carta als responsables de les comunitats en aquest àmbit en què demanava "fer extensiu a l'àmbit de l'administració autonòmica les mesures d'estalvi, eficiència energètica i mobilitat sostenible", segons recull la carta a la qual ha tingut accés l'ARA. De fet, el govern ja insistia aleshores que comunitats autònomes, així com ajuntaments, aprovessin plans similars al de l'estalvi energètic de l'administració de l'Estat.

stats