Laboral

Girona permetrà que les dones s'agafin un permís de 8 hores si la regla els provoca dolors

El ple de l'Ajuntament ho ratificarà al mes de juny i es podria començar a aplicar abans que acabi l’estiu

2 min
Moltes dones pateixen dolors menstruals i malalties com l'endometriosis

GironaA finals d’estiu, les treballadores de l’Ajuntament de Girona podran sol·licitar un permís de màxim 8 hores al mes si es troben malament per la regla, i que després recuperaran al llarg dels tres mesos següents. És la proposta que va presentar la Intersindical a la Mesa General de Negociació, que va aprovar amb un ampli suport tirar endavant aquest nou permís de flexibilització menstrual.

“Vam veure que hi havia dones que s’agafaven dies d’indisposició o de vacances quan tenien la menstruació; però que, en canvi, d’altres, sí que podien agafar-se unes hores o un dia de manera informal, i després recuperar les hores. Ara el que fem és regularitzar-ho i que tothom se’n pugui beneficiar de manera igualitària, sense que depengui del cap que tinguis”, exposa la delegada de la Intersindical a l’Ajuntament de Girona, Èrica Andreu.

Ara el pròxim pas és portar la proposta al ple municipal del mes de juny, que l'avalarà amb els vots a favor de com a mínim tres partits: JxCat, ERC i Guanyem, que sumen 19 dels 25 regidors.

Normalitzar els dolors menstruals

El funcionament serà el mateix que per sol·licitar qualsevol altre permís: a l’aplicació interna de l’Ajuntament, dins dels diferents tipus de permisos, apareixerà el de flexibilització menstrual. I la persona podrà escollir si demana dues, quatre o un màxim de vuit hores al mes, repartides en una o més jornades laborals. “Està pensat per als dies que just t’ha baixat la regla a la nit o enmig de la jornada laboral. Hi ha dones que tenen molts dolors i no cal estar a la feina patint. Marxa a casa i ja recuperaràs les hores quan et trobis millor”, assenyala Andreu, que lamenta que la menstruació continuï sent un tema molt tabú. 

“Sembla mentida perquè tothom o té mare, o amiga o filla que té moltes molèsties i s'ho passa malament, però no està normalitzat. Encara avui dia, quan vas al lavabo a canviar-te, portes el tàmpax o la compresa amagats com si fossin un paquet de cocaïna”, compara Andreu amb una metàfora. De fet, la delegada de la Intersindical creu que el permís també servirà per normalitzar i donar visibilitat als dolors menstruals. “N’hi ha que pateixen dismenorrea o endometriosi, o que ho passen molt malament. I de vegades hi ha estigmatització fins i tot entre les mateixes dones, que critiquen a d’altres perquè sempre tenen mal de regla, com si fos despectiu”. 

En aquest sentit, la regidora d’Hisenda, Maria Àngels Planas, ha afegit que la iniciativa suposa un “avenç” en els drets de les treballadores perquè “permet flexibilitzar la jornada laboral, i conciliar el dret a la salut amb el benestar a la feina”. 

La Intersindical calcula que les treballadores municipals podran començar a sol·licitar el nou permís a finals d’estiu, quan es completin els tràmits que faltaran, després que ho ratifiqui el ple municipal. Quan entri en vigor, Girona es convertirà, doncs, en un dels primers ajuntaments de l’Estat –si no el primer– que regula un permís pels dolors de regla. Actualment al consistori treballen 1.047 persones, de les quals 533 són dones.

stats