Energia
Economia 19/11/2022

Fins i tot les esglésies estalvien gas a Alemanya

Alemanya consumeix un 36% menys d’aquest matèria primera que en la mitjana dels quatre anys anteriors

4 min
La planta d’electricitat de Lichterfelde abasteix la ciutat de Berlín.

Lüdinghausen El bisbat de Münster, a l’oest d’Alemanya, ha enviat un full de recomanacions a les parròquies per moderar la temperatura de les esglésies. “Un grau menys pot estalviar entre un 10 i un 15% d’energia”, assegura en un escrit la diòcesi. Una altra proposta és que les misses se celebrin en espais més petits, com una cripta, la capella d’un hospital o sales adequades de les cases parroquials. Cal estalviar davant la manca de matèries primeres, els alts preus de l’energia i per qüestions de sostenibilitat i protecció del medi ambient, resumeix el bisbat.

La parròquia catòlica St. Felizitas de Lüdinghausen, prop de Münster, ha decidit que l’església d’aquesta ciutat tingui una temperatura de 13 graus. I han de ser fixos perquè l’orgue no es desafini. Ho explica en Michael, un responsable parroquial el despatx del qual només s’escalfa fins als 19 graus. “Necessito posar-me un jersei, quan anys enrere podia anar amb mànigues de camisa”, somriu. “Diuen que els alemanys som campions mundials en estalviar. I arreu es nota aquesta consciència de contenció”, afirma.

Campions mundials de l’estalvi. Aquest és un titular que apareix sovint en els mitjans. Estalviar és important per a la pròpia imatge dels alemanys, per a la seva identitat. Sense això no hauria existit el “miracle econòmic” que va alçar el país després de la II Guerra Mundial. Cal anar més enrere, però, per entendre que fer estalvi es va convertir en una virtut burgesa quan hi va haver un gran augment de la població –i massiva pobresa– a mitjans del segle XVII. A França van reaccionar amb la revolució; a Alemanya amb la fundació de la primera caixa d’estalvis, a Hamburg, el 1778.

A Lüdinghausen, el Tom, un tècnic informàtic jubilat, explica que a casa seva han reduït més del 50% el consum de gas respecte a l’any passat. Viu amb la seva dona i només posen la calefacció unes hores al matí. A la tarda, fins ara han aprofitat el sol que entrava pels finestrals del menjador per mantenir-se confortables. A la nit, si cal, encenen la llar de foc.

En Johannes és director d’àrea a l’hospital de Lüdinghausen. En els centres sanitaris és difícil estalviar gas, reconeix, perquè la prioritat és la bona assistència als pacients. Però, tot i això, hi ha hagut consignes internes als treballadors perquè facin un ús més acurat dels recursos. L’hospital ha rebut el segell de qualitat “d’edifici estalviador d’energia” gràcies sobretot a dues plantes de cogeneració de calor i electricitat, gas natural i biogàs. A casa, en Johannes i la seva dona s’han fet instal·lar unes plaques solars al terrat de casa i controlen, a través d’una aplicació de mòbil, quines hores de sol són les òptimes per posar rentadores i carregar el cotxe elèctric. “Tots som més conscients ara sobre el consum de l’energia”, afirma. Uns veïns expliquen que passen menys temps sota la dutxa, agafen més la bici que el cotxe, es posen més capes de roba i més flassades al sofà i fins i tot han tret dues de les cinc bombetes del llum de la cuina per estalviar.

A d'altres, com el Tobias i la Kerstin, que regenten una carnisseria, no els surten els comptes. La dràstica pujada de costos de l’energia els ha empès a reduir horaris d’atenció al públic i a suprimir l’oferta de menús casolans que servien al migdia “per combatre els números vermells”.

Magatzems al màxim

A Lüdinghausen, a Münster, a Hamburg, a Berlín. Les dades en qualsevol ciutat alemanya són clares. El consum de gas a principis de novembre s’ha reduït de forma notòria respecte a la mitjana dels últims quatre anys. L’agència federal de Xarxes apunta que el consum mitjà de la setmana 44 del calendari del 2022 va ser de 1.895 gigawatts/hora, mentre que el 2021 va ser de 3.066. En bona part es deu al bon temps que ha fet fins ara –ha estat l’octubre més calorós des del 1881–. Així que no s’ha d’abaixar la guàrdia, alerten les autoritats. Si Alemanya no estalvia un 20% de gas respecte a l’any passat, n'hi mancarà, en el pitjor dels escenaris, a mitjans de febrer, per molt que actualment els dipòsits estan plens al 100%. “Si l’hivern és molt fred, els magatzems de gas es buidaran molt ràpidament”, afirma el president de l’agència de Xarxes, Klaus Müller. De moment hi ha un optimisme moderat. Alemanya ha consumit un 36% menys de gas que en la mitjana del 2018 al 2021. Les llars i les pimes, un 45% menys que en aquests anys anteriors, i la indústria, un 30% menys.

Un estudi de la universitat privada berlinesa Hertie School ha conclòs que la indústria alemanya va començar a estalviar gas “clarament més aviat” de l’habitual. Es registra una tendència de contenció des del setembre del 2021. Les llars i les pimes, en canvi, van contenir-se més a partir del març, poc després de l’esclat de la guerra a Ucraïna, així que els preus de l’energia es van disparar i el tema de l’estalvi va estar molt més present en els mitjans de comunicació.

stats