Construcció

Ferrovial s'endú la seu de Madrid als Països Baixos

La companyia argumenta el trasllat per la seguretat jurídica i la qualitat creditícia neerlandesa

2 min
Rafael del Pino, president de Ferrovial

BarcelonaCop d'efecte a les grans constructores espanyoles. Ferrovial ha anunciat aquest dimarts que traslladarà la seva seu social, actualment a Madrid, als Països Baixos. El trasllat l'ha aprovat el consell d'administració i ara cal l'aprovació per part de la junta d'accionistes, amb la qual cosa es podrà fer efectiu cap al tercer trimestre d'enguany.

En la documentació presentada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, la companyia argumenta el trasllat per la "seguretat jurídica" dels Països Baixos –una destinació de moltes multinacionals que busquen una fiscalitat més favorable– i la seva millor qualitat creditícia. Per explicar la decisió, Ferrovial esgrimeix que el negoci el té majoritàriament a l'estranger. Així, la companyia assegura que el 2022 un 82% dels seus ingressos es van generar fora d'Espanya i argumenta que el 93% dels seus inversors institucionals són internacionals.

La companyia també exposa que la seva intenció és demanar la doble cotització, mantenint-se, per tant, a la borsa espanyola però també a la neerlandesa, amb l'objectiu de travessar l'Atlàntic i acabar cotitzant a la borsa dels Estats Units. Ferrovial apunta que el mercat dels Estats Units i el Canadà és un dels més grans del món i el de més potencial de creixement en el sector de les infraestructures.

Un president milmilionari

Ferrovial està lligada a una de les principals famílies de la gran empresa espanyola. El seu president és Rafael del Pino Calvo-Sotelo, que també és el primer accionista individual del grup, i que ocupa el tercer lloc a la llista Forbes dels espanyols més rics del 2022, amb una fortuna calculada en 3.800 milions d'euros i només per darrere d'Amancio Ortega i Sandra Ortega (Inditex).

L'operació de trasllat de la seu social està previst que s'articuli a través de l'absorció inversa per part d'una filial. Segons la documentació presentada a la CNMV, s'ha proposat una fusió entre la matriu i Ferrovial International, societat anònima europea neerlandesa que ja és titular del 86% dels actius de la companyia. Aquesta societat ja té la seu als Països Baixos.

Ferrovial ha assegurat que aquesta reorganització corporativa no tindrà un impacte en els plans d'inversió a Espanya, país que es mantindrà com a principal "font de desenvolupament de talent", o en altres països on opera. Els accionistes que a la junta hi votin en contra podran exercir el dret de separació (de vendre's les accions en cas que estiguin en desacord amb el canvi de seu), per un volum total de capital que no podrà excedir els 500 milions d'euros.

 

stats