Energia
Economia 27/12/2023

Espanya tanca 2023 amb la meitat de l'electricitat renovable per primera vegada

L'impuls de la fotovoltaica, l'eficiència més gran i la reducció del consum disparen l'energia neta

4 min
Planta fotovoltaica a la depuradora d’aigües residuals de Reus.

BarcelonaEspanya se situa en el top ten dels estats amb més inversió en energies renovables. Diversos estudis ho avalen. I l'aposta comença a donar resultats. El 2023, per primer cop, l'estat espanyol haurà generat la meitat de l'electricitat amb fonts d'origen renovable. Una fita aconseguida gràcies a tres factors: un fort impuls de l'energia fotovoltaica, una eficiència més gran, sobretot de les empreses, i conseqüència d'això, una demanda elèctrica més baixa.

La companyia de transport d'electricitat a Espanya, Red Eléctrica, ha fet l'avançament del tancament de l'any. Les renovables hauran aportat al mix de generació més de 135.000 GWh, poc més del 50% del total de l'electricitat. Així, segons destaca Beatriz Corredor, presidenta de la companyia, "aquestes xifres són la prova irrefutable que la transició ecològica avança amb pas ferm", i destaca que Espanya és el segon país de la UE que més electricitat eòlica i solar genera. Malgrat tot, Corredor alerta que cal continuar treballant per complir amb els objectius per al 2030.

El Pla Nacional d'Energia i Clima (PNIEC) posa com a objectius per al 2030 que les renovables aportin el 42% de tota l'energia final i, en el cas de l'electricitat, haurien d'arribar a un 74% del mix. A més, l'Estat hauria de millorar en quasi un 40% l'eficiència energètica.

De fet, el novembre passat va ser el mes que més quota d'electricitat van aportar les renovables, un 59,6% del total, i el dia 3 de novembre es va batre el rècord de cobertura elèctrica amb electricitat d'origen verd en un dia, amb un màxim històric del 73,5% del total.

Evolució de les renovables en el mix espanyol (en % sobre el total de generació elèctrica)
Pes de les principals renovables dins del mix de producció elèctrica

Dins les renovables, durant el 2023 la generació eòlica ha crescut. També ho ha fet la hidràulica respecte al 2022, malgrat que continua per sota de la seva aportació històrica a causa de la sequera. Però si una font renovable ha crescut especialment el 2023 ha sigut la solar fotovoltaica. L'eòlica s'ha situat enguany com a primera font d'electricitat al mix, amb un 24% del total (uns 63.700 GWh), mentre que la fotovoltaica, que ocupa el quart lloc al mix amb un 14% de l'electricitat generada (37.000 GWh), ha crescut un 34% respecte de l'any anterior.

En el mix, la nuclear ocupa el segon lloc, amb un 20% de tota l'electricitat produïda, mentre que el tercer lloc l'ocupen els cicles combinats de gas natural, amb un 17%. En el cas dels cicles combinats, el seu pes en el mix baixa. El 2022 van ocupar el primer lloc, gairebé una quarta part de tota l'electricitat generada a l'Estat.

Menys gas

Curiosament, el 2022 va ser un any rècord de consum de gas per a la generació d'electricitat, malgrat que el preu d'aquest hidrocarbur va assolir el seu rècord històric arran de la guerra a Ucraïna. Segons Enagás, l'empresa gestora del sistema gasístic a Espanya, el 2022 la demanda de gas per a generació elèctrica va augmentar un 52,6%. Les causes d'aquest augment van ser la producció de menys electricitat d'origen hidràulic a causa de la sequera i l'increment de les exportacions d'electricitat, sobretot a França a causa de l'apagada de les nuclears.

De fet, aquest 2023 l'aportació dels cicles combinats al mix elèctric ha tornat als nivells que tenia el 2021 (17,1%), segons les dades de Red Eléctrica. I amb els objectius abans esmentats per al 2030 i el creixement de les renovables, aquesta tecnologia de producció elèctrica –la més cara i que amb un mercat marginalista fa créixer el preu de tota la llum– va a la baixa. Ho demostra que Naturgy, el primer operador d'aquest tipus de central, ha aconseguit l'aval del Suprem per tancar provisionalment fins a una desena de cicles combinats. Així, l'empresa que presideix Francisco Reynés podrà tancar de forma transitòria aquestes instal·lacions, malgrat que l'alt tribunal ha desestimat indemnitzar l'empresa pel temps que les ha tingut en funcionament esperant la sentència.

Més renovables i menys cicles combinats té un impacte directe sobre el medi ambient. El mix elèctric del 2023 apunta que les emissions de generació elèctrica se situaran per sota dels 32 milions de tones de CO₂, cosa que significa un descens del 28% respecte de l'any anterior. De fet, amb el mix del 2023, tenint en compte que la nuclear, com les renovables, no emet CO₂, la producció lliure d'aquestes emissions s'eleva al 72% del total.

Estalvi en el consum

A banda de l'increment de les renovables, per complir amb els objectius de la transició energètica és clau l'eficiència. El tercer Informe de comportament energètic de les empreses espanyoles, que elabora Endesa i ha publicat recentment, indica que 4 de cada 10 empreses catalanes han aplicat mesures d'eficiència. De fet, si en renovables Catalunya no és líder a l'Estat, en el cas de l'eficiència de les seves empreses sí que se situa al capdavant.

Les dades mostren una optimització del consum per part de les empreses. Un 26% de les companyies catalanes també han canviat la seva manera de contractar i han escollit una tarifa que s’adapta millor a les seves necessitats, i un 24% la manera de consumir energia per eliminar consums innecessaris.

L'informe revela que el 24% de les empreses catalanes (el 23% de tot l’Estat) presenten un estalvi potencial de més del 20% en el consum energètic, la qual cosa demostra que hi ha un marge d’estalvi significatiu ja sigui amb mesures enfocades a la millora de l'eficiència energètica o per la inversió en nous actius energètics, que redueixen el consum energètic i són una aposta per la descarbonització dels processos productius de les empreses.

Aquest factor d'estalvi i eficiència es combina amb una demanda elèctrica més baixa. Segons les dades de Red Eléctrica, el 2023 es tancarà amb un descens de la demanda del 2,1% en comparació amb l'any anterior, amb uns 244.000 GWh, un cop corregida amb els efectes de la laboralitat i el clima. En termes bruts, el descens se situa en el 2,6%.

stats