Macroeconomia

Baixa el ritme de creixement de preus al juny malgrat l'alça de l'electricitat i carburants

Sense tenir en compte l'energia, la inflació va ser només del 0,2%

2 min
El preu dels combustibles ha moderat el ritme de creixement aquest juny.

BarcelonaEl cost de l'energia, en particular l'augment del preu de l'electricitat i l'elevat cost dels carburants, ha mantingut aquest mes la tendència a l'alça dels preus de béns i serveis de consum a Espanya, segons dades avançades de l'índex de preus al consum (IPC) publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Concretament, els preus han augmentat un 2,6% en comparació amb el mateix mes del 2020, una dècima menys que l'increment interanual registrat al maig. En comparació amb el mes anterior, la pujada ha sigut del 0,4% a tot l'Estat.

Les dades avançades –que no estan segregades per comunitats autònomes– mostren, doncs, una lleugera moderació en la pujada de preus, que malgrat tot continuen pujant. La raó principal de la pujada continua sent el creixent cost de l'energia. Cal tenir en compte, per exemple, que el dia 1 de juny va entrar en vigor el nou sistema tarifari de l'electricitat, que ha representat augments dels preus que han situat el rebut de la llum a màxims històrics.

L'INE destaca, però, que en el cas dels carburants i combustibles aquest mes s'ha registrat una frenada en el creixement del preu que explica per què l'IPC s'ha enfilat a un ritme una mica més baix que al maig.

A més, també cal tenir en compte que el mes de juny de l'any passat l'economia espanyola i mundial tot just començava a reprendre l'activitat després de mesos de fortes restriccions i tancaments a causa de la pandèmia que van provocar una rebaixa considerable dels preus que es va prolongar durant l'estiu i la tardor. Això fa que els preus estiguessin a nivells molt baixos i que amb la recuperació actual es produeixin increments de preus a un ritme més ràpid del que és habitual en un context econòmic normal.

La inflació subjacent continua baixa

Malgrat les pujades, però, les dades mostren que els increments se centren sobretot en el cost de l'energia, però que un cop descomptat, els preus es mantenen quasi plans. L'IPC subjacent, que descompta els preus de l'energia i altres elements molt volàtils, com l'alimentació, ha crescut un 0,2% aquest juny en relació amb un any enrere, la mateixa taxa que la registrada al maig. És a dir, el cost de la resta de productes que no són electricitat, carburants i alimentació es va mantenir prop del 0%.

Les dades concorden, de moment, amb les anàlisis del Banc Central Europeu, l'organisme encarregat de mantenir els preus sota control a la zona euro. L'organisme presidit per Christine Lagarde ha previst que aquest any el cost de l'energia i l'escassetat puntual de primeres matèries –provocada per un excés de demanda– puguin ocasionar pics puntuals de la inflació, tot i que en general els preus es mantindran a nivells baixos a causa de diversos factors.

El primer és l'elevada desocupació que encara hi ha a Europa i Espanya. El segon, relacionat, és el baix ritme de creixement dels sous a la zona euro. I el tercer és que encara hi ha sectors amb molt de pes en l'economia que estan funcionant a mig gas o estan aturats per culpa de les restriccions contra el covid-19, com per exemple el turisme, l'oci o la restauració.

stats