Energia
Economia 25/10/2022

La demanda de gas per generar electricitat es dispara un 80%

Enagás fa públics també uns guanys de 353 milions d'euros en els primers nou mesos de l'any, un 15% més

3 min
Arturo Gonzalo, conseller delegat d'Enagás.

MADRIDEnagás ha vist com la demanda de gas per generar electricitat s'ha disparat des de principi d'any. Durant els nou primers mesos de l'any, l'únic gestor del sistema gasista espanyol ha registrat un augment d'un 80% d'aquest combustible fòssil per a electricitat a través de les centrals de cicle combinat. El principal motiu rere aquest creixement ha sigut l'increment sense precedents de les exportacions elèctriques cap a França i Portugal, que "van registrar un rècord històric el 13 de juliol", ha comunicat la companyia durant la presentació aquest dimarts dels resultats del tercer trimestre. També hi ha jugat un paper el poc pes de renovables com la hidràulica després d'un estiu molt calorós.

La sequera d'aquest estiu també ha provocat una caiguda de la producció hidràulica a Portugal, mentre que França pateix l'aturada d'una gran part de les seves centrals nuclears. Per això, tots dos països han necessitat importar electricitat des d'Espanya per poder cobrir la seva demanda.

En el cas francès, les exportacions de combustible fòssil a través dels dos petits gasoductes que connecten Navarra i el País Basc amb França han augmentat fins als 14,1 TWh. "Això posa de manifest la importància de les interconnexions internacionals en aquest context", ha defensat el conseller delegat d'Enagás, Arturo Gonzalo, durant la presentació. Una referència implícita al gasoducte anunciat entre Barcelona i Marsella en el qual Enagás, com a operador espanyol, tindrà un paper clau. "És un anunci de màxim interès", ha dit Gonzalo, que ha defensat que "té tot el sentit per a Europa".

Gonzalo també ha anticipat que l'ampliació del gasoducte que connecta Irun (País Basc) amb França –dels 7.000 metres cúbics actuals als 8.500 metres cúbics– estarà operativa a partir de l'1 de novembre per a aquelles empreses interessades en exportar més gas. "És important el reforç de les infraestructures energètiques per contribuir encara més des d'Espanya a Europa", ha defensat el conseller delegat d'Enagás.

Aquesta, però, només és la cara A de la demanda. La cara B és una caiguda de la demanda gasista convencional a Espanya d'un 17% (consum de llars o comerços i consum de la indústria) fruit, sobretot, del "retrocés de la demanda industrial". Per a Enagás, la situació no es tradueix en una "destrucció de l'activitat, sinó en una substitució del combustible". "No és [una situació] estructural", ha sostingut Gonzalo davant els dubtes dels inversors. Amb tot, segons les dades d'Enagás, enguany han descarregat a Espanya un total de 250 vaixells metaners, gairebé tants com el 2021. De fet, durant els nou primers mesos de l'any el GNL ha representat el 72% de l'aprovisionament total de gas a Espanya, amb els Estats Units com a principal proveïdor. En conjunt, la demanda de gas natural i les exportacions durant els nou primers mesos de l'any han crescut un 8,2% en comparació amb el mateix període del 2021: han passat dels 299,8 TWh als 324,4 TWh.

Beneficis de 353 milions

Enagás ha anunciat uns guanys de 353 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, un 15% més en comparació amb el mateix període de l'any 2021 (307 milions). El motiu principal d'aquesta millora són les plusvàlues generades per la venda del 45% de l'empresa xilena GNL Quintero i del 30% de la seva filial renovable (Enagás Renovable), totes dues operacions tancades aquest estiu. En aquests resultats, l'empresa encara no recull la venda d'un altre 5% d'Enagás Renovable a Amancio Ortega i un altre 5% a l'empresa pública de defensa Navantia.

Expedient informatiu de la CNMC

La secretària d'estat d'Energia Sara Aagesen ha anticipat que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha obert un expedient informatiu a les principals comercialitzadores de tarifa d'últim recurs (TUR) o tarifa regulada "per vigilar si tot està funcionant adequadament", ha dit Aagesen en una entrevista a RNE aquest dimarts. "Totes les comercialitzadores de la tarifa regulada han de respondre a les sol·licituds dels clients", ha recordat la secretària d'estat, que ha advertit que "estaran pendents per si cal prendre mesures".

En concret, Competència està enviant requeriments a les comercialitzadores davant l'allau de sol·licituds de molts clients per informar-se sobre com canviar del mercat lliure a la tarifa regulada, que és més econòmica. Les principals comercialitzadores d'aquest tipus de tarifa són Endesa, Iberdrola, Naturgy i Totalenergies. "Hi ha veus que ens diuen que és difícil passar-se a aquesta tarifa", ha dit Aagesen.

stats