Finances personals

Deduccions, bonificacions i totes les novetats de la declaració de la renda del 2024

Puja el mínim exempt per fer declaració i entren en vigor bonificacions per inversions energètiques al domicili, entre d'altres

3 min
Oficines de l'Agència Tributària al centre de Barcelona, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa campanya de la declaració de la renda d'aquest 2024 presenta diverses novetats que val la pena tenir en compte. La declaració que toca fer ara correspon als ingressos i despeses del 2023. La campanya d'aquest any començarà el 3 d'abril i s'acabarà l'1 de juliol, tot i que les declaracions telefòniques no estaran disponibles fins al 7 de maig i les presencials fins al 3 de juny.

Increment del mínim exempt

Fins al 2022 el mínim exempt per presentar la declaració de la renda era d'uns ingressos anuals inferiors als 15.120 euros. El 2023 aquest mínim s'ha incrementat fins als 15.875 euros, a fi d'"actualitzar" les xifres tant a la inflació com a les pujades del salari mínim, explica Albert Sagués, advocat expert en fiscalitat i professor de la UPF.

Per tant, qualsevol persona que l'any passat hagués cobrat menys de 15.875 euros no té obligació de fer la declaració, tot i que el mínim pot pujar fins a més de 19.000 euros en funció d'altres condicionants personals, com per exemple el nombre de fills i els ingressos del cònjuge.

Deduccions per l'eficiència energètica d'edificis

La instal·lació de plaques solars i altres renovacions en immobles és una de les novetats que poden afavorir els declarants. L'Estat permet aplicar una deducció a les inversions fetes per millorar l'eficiència energètica en immobles corresponents a un 60% del cost de les obres i les instal·lacions, amb un topall màxim de 5.000 euros. També és possible obtenir aquestes bonificacions en diversos anys, també amb un màxim de 5.000 euros anuals. Així doncs, per exemple, una instal·lació de plaques solars per valor de 12.000 euros permetria recuperar el 60% de la meitat el primer any i el mateix l'any següent. És a dir, 3.600 euros cada exercici, o un total de 7.200 euros dels 12.000 gastats.

La mesura, de moment, s'ha prorrogat un any més, però no està clar que es mantingui en vigor per al 2025. I, a més, té un requisit indispensable: cal que un arquitecte tècnic elabori dos certificats, un abans de l'obra i un altre després, que certifiquin la millora de l'eficiència energètica de l'edifici. Amb aquests dos documents, que tenen un cost aproximat de 200 euros cadascun. "Hisenda no pot discutir res", explica Sagués.

Aquesta mesura beneficia els propietaris d'un edifici, siguin immobles sols o comunitats de veïns. En cas d'instal·lacions de plaques en comunitats de veïns, els propietaris poden desgravar el 60% de la quantitat que els hagi tocat pagar per la instal·lació comunitària.

Deduccions per a mares amb nens petits

Les mares amb fills de menys de tres anys tenen dret a una deducció de 1.200 euros anuals (és a dir, 100 euros al mes), excepte en aquelles famílies que ja cobren el complement d'ajuda a la infància de l'ingrés mínim vital. El poden cobrar totes les dones des del 2015, tant si tenen feina com si estan a l'atur, independentment de si són casades o solteres. A més, també se'n poden beneficiar les parelles de progenitors homes amb fills adoptats, així com els pares i tutors en cas de mort de la mare o en cas que tinguin la custòdia exclusiva del fill.

Bonificacions al vehicle elèctric

La compra de vehicles elèctrics o híbrids posterior al 30 de juny del 2023 també té una bonificació fiscal. Els ciutadans que hagin adquirit un cotxe o una moto elèctrics per un valor inferior als 30.000 euros poden recuperar, a través de la declaració, un 15% del valor del vehicle, amb un topall màxim de l'import recuperable de 3.000 euros. Aquesta mesura també estarà en vigor per a totes les compres de vehicles sostenibles del 2024, per la qual cosa es podrà demanar també a la campanya de la renda del 2025.

Despeses dels autònoms

Els treballadors autònoms acostumen a passar dificultats per justificar les despeses derivades de la seva feina, ja que han d'aportar factures i rebuts. A més, aquest any tots estan obligats a fer declaració, encara que no arribin als mínims d'exempció. No obstant això, la nova declaració de la renda permet als treballadors per compte propi presentar "sense justificació" un 7% de les seves despeses, explica Sagués.

Feines a l'estranger

El govern espanyol, per "incentivar la mobilitat" de treballadors entre països, permet que els empleats d'empreses que es desplacen a treballar temporalment a l'estranger s'estalviïn pagar IRPF durant el temps que són fora. És a dir, "el salari no tributa a Espanya", aclareix Sagués.

Aquesta mesura fins ara no s'aplicava a gaires empreses, ja que trobaven que discriminava els empleats que es desplaçaven dins el territori de l'Estat respecte dels que anaven a l'estranger.

Més canvis en les criptomonedes

Les inversions en criptomonedes han sigut objecte de canvis en la declaració de la renda. El formulari ja fa alguns anys que inclou un apartat propi per a aquest tipus d'actius, però ara també cal declarar totes les inversions de 50.000 euros o més en comptes a l'estranger.

stats