Economia 05/06/2018

Una empresa d'olis de Còrdova paga endarreriments només als treballadors masculins

La firma ha al·legat que al conveni "es parla de treballadors i no treballadores"

Efe
2 min
Un camp d’oliveres amb arbres centenaris en una finca d’Ulldecona.

CòrdovaEl sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha denunciat l'empresa d'olis Aceites y Energía Santamaría de Lucena, a Còrdova, per discriminació per raó de gènere perquè no va abonar endarreriments a les seves treballadores al·legant que al conveni "es parla de treballadors i no treballadores".

Segons el sindicat, hi ha tres dones que no han rebut les mensualitats que l'empresa els deu des de l'1 de gener del 2017 –quan el conveni es va publicar al 'Butlletí Oficial de la Província' (BOP)– fins al desembre del mateix any.

La secretària de Dones de CCOO a Còrdova, Mar Ávalos, ha explicat que al desembre del 2017 es va firmar un nou conveni col·lectiu amb les indústries del sector de l'oli amb una vigència que va des del gener del 2015 fins al desembre del 2019, de tal manera que les pujades salarials començaven l'any 2017. El conveni establia que, de cara al 2017, s'implementaria una pujada salarial de l'1,5%, a cobrar amb efecte retroactiu a partir de l'1 de gener del mateix any.

Els endarreriments en qüestió s'havien d'haver abonat un mes després de la publicació del conveni del BOP. De fet, els homes que treballaven de l'empresa sí que van rebre aquests pagaments, però no les dones, que fins a data d'avui no els han cobrat.

Per a Ávalos, aquesta situació és un clar exemple de discriminació per raó de sexe i lamenta que "a aquestes altures encara hi ha empreses i empresaris que creuen que els homes tenen més drets que les dones pel simple fet de ser homes". A més, ha remarcat que no es tractava d'una qüestió econòmica perquè, de fet, les dones són una minoria dins l'empresa. CCOO indica que és un tema de discriminació a les dones.

Per la seva banda, la Real Academia Española (RAE) ha assenyalat al seu compte de Twitter que "en castellà, com en moltes altres llengües, el gènere que s'utilitza per referir-se a col·lectius mixtos és el masculí". I afegeix: "Només en cas que la menció explícita d'ambdós gèneres sigui un factor rellevant pel que fa al missatge (cosa que normalment no passa), els desdoblaments són innecessaris des d'un punt de vista lingüístic".

La RAE ha conclòs les piulades escrivint que "potser la insistència d'afirmar que el masculí genèric invisibilitza la dona comporta que es produeixin aquestes lamentables confusions".

stats