Fiscalitat
Economia 23/09/2022

L'opinió dels economistes: consens contra l'impost de patrimoni, però no en les alternatives

Cinc experts consultats per l'ARA donen la seva visió sobre el tribut

3 min
Núria Bosch, Josep Oliver, Guillem López Casasnovas, Jordi Galí i Antonio Durán-Sindreu.

BarcelonaL'ARA ha consultat cinc experts perquè opinin sobre l'impost de patrimoni (IP). El consens entre ells és el de criticar aquest impost, però per diferents motius. Les principals diferències sorgeixen en les alternatives. Alguns proposen una fiscalitat més laxa per atreure professionals qualificats, mentre que d'altres coincideixen a dir que és imprescindible un augment de la recaptació global d'impostos per reduir les desigualtats socials.

Josep Oliver

Catedràtic de la UAB

“Podria estar a favor de la supressió de l’IP si els ingressos públics fossin millors. Espanya està a la cua d’Europa en pressió fiscal però volem una protecció social com la d’Alemanya o França. El que hem de debatre és quin estat del benestar volem. L’FMI i l’OCDE diuen a Espanya que ha de recaptar més". 

"¿Que reduir la fiscalitat augmenta l’activitat econòmica? Segurament, però llavors potser no t’aguanta el país! Amb una globalització que et pressiona els salaris a la baixa –i d’això no tens manera d’escapar-te'n– sense unes polítiques de redistribució sensates, això acabarà malament. Ja ho veiem als EUA, el Regne Unit, Itàlia... El creixement de la tensió social no és casual. La desigualtat està arribant a nivells que no són tolerables socialment. Qui no ho vulgui veure és un suïcida”. 

Núria Bosch

Catedràtica de la UB i investigadora de l'IEB

"Acadèmicament, hi ha a raons a favor de l’IP, perquè és una contribució a la societat, però també en contra: no deixa d’haver-hi una superposició amb l’impost de la renda. L’IRPF grava el flux de riquesa [els ingressos] i l’IP grava l’estoc de riquesa. A banda, l’IP acaba no sent equitatiu perquè l’acaben pagant les rendes mitjanes. Les realment altes se n’acaben escapant perquè hi ha foradets legals per fer-ho. Per tot això, crec que es podria eliminar, però Catalunya no s’ho pot permetre, tal com està muntat el model de finançament autonòmic".

"En tot cas, si el tenim s’hauria d’harmonitzar. Això no vol dir centralitzar, sinó coordinar, com es fa a tots els països federals".

Jordi Galí

Catedràtic de la UPF i investigador del CREI

"L’Estat hauria d’eliminar l’IP. Però, en la mesura que existeixi a l’Estat, Catalunya l’hauria de bonificar al 100%. El debat sobre la possible fuga d’empresaris [per no pagar IP] amaga un problema de fons molt més seriós: una fiscalitat molt agressiva com la que tenim ara a Catalunya pot actuar com a fre per a la creació d’empreses intensives en personal molt qualificat i amb sous alts –les empreses que són el nervi de l’economia del coneixement–, que preferiran establir-se en altres jurisdiccions on els resulti més fàcil atreure professionals molt qualificats".

"Això potser ens faria més igualitaris, però ens anirà empobrint i acabarà afectant les capes més humils de la població, ja que la qualitat dels serveis públics que una societat pot oferir està lligada a la renda per càpita que és capaç de generar".

Guillem López Casasnovas

Catedràtic de la UPF i membre de la comissió d’experts per a la reforma fiscal

"Catalunya hauria de tocar l’impost de patrimoni, però idealment després d’un nou acord de finançament autonòmic. Amb tot, cal recordar la tova tributació que tenen les rendes del capital".

"Avui dia els estudis no demostren que hi hagi una fuga de ciutadans rics per culpa d’aquest impost, més enllà de l’anècdota. El que ens hauria de preocupar és atreure el capital dels catalans amb talent que tenim fora d’Espanya i que podrien representar un flux de talent generador de nova riquesa, en lloc dels patrimonis obtinguts sovint de forma dinàstica".

Antonio Durán-Sindreu

Doctor en dret i economista

"L'IP s’hauria de suprimir a tot l’Estat, però, si parlem de Catalunya, s’hauria de vincular la seva desaparició a una reforma del finançament autonòmic, com va dir el conseller Jaume Giró. No és un impost just ara mateix, perquè amb les exempcions i els beneficis de l’empresa familiar bàsicament és un tribut que afecta els patrimonis mitjans".

"Soc contrari a l’IP però estic a favor d’un impost a les grans fortunes. No el que planteja la ministra Montero, però filosòficament hi crec. El gran repte que té qualsevol legislador és aquest: els grans patrimonis no estan pagant el que haurien de pagar per la seva capacitat econòmica".

stats