SECTOR PRIMARI
Economia 09/09/2018

Una cinquena part dels cellers és propietat d’estrangers

Enguany la producció de raïm serà de molt bona qualitat i un 20% més abundant, gràcies a la climatologia

Carles Tudurí
3 min
Una cinquena part dels cellers és propietat d’estrangers

PalmaUn total de 17 dels 82 cellers que produeixen vi sota la Denominació d’Origen Binissalem, DO Pla i Llevant i Vi de la terra Mallorca és en mans d’estrangers. Per la seva producció, a la zona de Binissalem destaca el celler Biniagual, que conra 33,7 hectàrees de vinya, propietat de la família Graf, que, entre d’altres interessos a les Illes Balears, té l’Hotel Son Caliu, i a la zona de Llevant, cal esmentar el Fangar, una finca amb 56 hectàrees de vinya, de l’empresari alemany Peter Enseimann. També a la DO Pla i Llevant hi ha la finca Cal Beato, a Capdepera, amb una producció molt més petita, que és propietat de l’empresari de la cadena Müller.

A més, a la marca Vi de la terra Mallorca, a la qual estan adscrits 57 cellers, 14 són de propietaris estrangers, segons dades aportades per Antoni Bennàssar, màxim responsable d’aquesta denominació i de la DO Pla i Llevant. Un altre exemple d’inversió estrangera és el celler Castell Miquel, del propietari de Binorica, Michael Popp, que, al municipi d’Alaró, té una finca amb una extensió de 40 hectàrees dedicada a la producció de vi.

Els principals productors de vi de les Illes Balears esperen que enguany sigui una molt bona temporada, ja que es produirà un important increment de la producció, al voltant del 20%, i el resultat serà un vi de bona qualitat gràcies a les excel·lents condicions climàtiques que s’han registrat. La majoria de cellers han començat amb la verema, tot i que s’ha retardat una mica respecte d’ altres anys.

Bennàssar explica que “s’espera una bona anyada perquè les condicions climatològiques han estat favorables. Hem tingut un hivern fred, amb la qual cosa s’eliminen patògens. També hi ha hagut pluja abundant per primavera, que ha carregat el sòl perquè quan vinguin els mesos de sequera de l’estiu les plantes tinguin a les arrels aigua suficient”. De moment, segons la zona, s’ha veremat entre el 20 i 30%.

Marga Amat, directora tècnica de la Denominació d’Origen Binissalem, ha coincidit amb aquesta valoració i ha indicat, a més, que enguany “la maduració es produeix d’una manera més lenta que en anys anteriors perquè no ha fet tanta calor. Aquesta lentitud és un factor favorable a la maduració. Un factor destacable i que és important que de dia fa calor i la temperatura baixa bastant al vespre. Aquesta oscil·lació tèrmica ajuda a tenir bons raïms. Normalment no es dona massa a Mallorca, però repercuteix en la qualitat del vi”.

DO Binissalem

A la Denominació d’Origen Binissalem hi ha inscrites enguany 572 hectàrees, amb un total de 111 viticultors i 13 cellers. El 2017 es varen veremar 1.560 tones de raïm, un 25% menys que el 2016, ja que hi va haver una baixada de producció generalitzada a tot Europa associada a la sequera i a les temperatures elevades.

L’estimació de la producció per a 2018 és de 1.800 a 2.000 tones de raïm. Fins al 3 de setembre se n’havien veremat prop de 200 tones, ja que encara hi ha quatre o cinc cellers que no han començat amb aquestes tasques. D’aquesta producció, prop d’un 70% es converteix en vi.

“A la comarca de la DO Binissalem –explica Marga Amat–, en aquesta campanya, podem destacar una bona reserva hídrica acumulada durant l’hivern i una primavera freda i humida, que han estat claus per garantir les reserves d’aigua que els ceps necessiten per al seu desenvolupament i per afrontar la manca de pluges i les elevades temperatures registrades el juliol i l’agost”.

L’ onada de calor de final de juliol i principi d’agost, segons els viticultors, ha deixat rècords de temperatures màximes i mínimes, que han accelerat una mica el procés de maduració del fruit, principalment de les varietats més primerenques. Així i tot, la verema ha començat nou dies més tard que la de 2017.

DO Pla i Llevant

En aquesta zona, la superfície cultivada ha passat de les 444 hectàrees de l’any passat a les 465 d’enguany. Quant als cellers, enguany n’hi ha 14, un més que el 2017.

Bennàssar coincideix a destacar les adequades condicions meteorològiques registrades aquest 2018. A les zones del Pla i el Llevant, tots els cellers han començat a veremar, però de moment just s’ha entrat entre un 20 i un 30% de la producció, a causa del retrard del procés de maduració.

S’espera un augment del 20% respecte de l’any anterior, la producció del qual va ser anormalment escassa. Segurament la verema durarà fins a la primera desena d’octubre. Però depèn del celler. De moment, s’han recollit prop de 400 tones de raïm.

Aquesta denominació d’origen té limitada la producció a 9.000 kilos de raïm per hectàrea, dels quals un 70% es converteix en vi.

En canvi, el Vi de la terra Mallorca permet recollir fins a 11.000 kilos, i un 72% es transforma en vi.

El mildiu i la podridura àcida han afectat alguns cultius

Les pluges de maig i juny varen provocar l’aparició de focus de mildiu, un fong que afecta les fulles i que també pot fer mal al raïm. Aquest fet ha obligat que els viticultors hagin hagut d’estar molt pendents de la vinya per fer els tractaments oportuns.

D’altra banda, les pluges de mitjan agost han provocat la podridura àcida, fet puntual i localitzat que no afecta totes les varietats ni totes les vinyes, però que obliga a fer una selecció del raïm al camp i al celler i que pot retardar una mica la producció.

Fonts de Medi Ambient indiquen que no hi ha dades sobre l’afectació de la Xylella fastidiosa a la vinya, més enllà dels positius que s’han detectat. Tot i això, la Conselleria fa tasques de recerca per identificar les varietats més resistents a la malaltia i ajudar, així, als viticultors a prendre decisions a l’hora de sembrar noves vinyes.

stats