Turisme

Càmeres als apartaments, l'últim malson d'Airbnb

Una parella de Texas va denunciar el propietari del seu pis per haver-los gravat mentre tenien "moments íntims"

3 min
Amb l’extensió de plataformes com Airbnb, la ciutat s’ha omplert de maletes.

WashingtonEn plataformes com TikTok és fàcil trobar vídeos de persones que es dediquen a buscar "càmeres ocultes" quan arriben als seus apartaments vacacionals. També n'hi ha que venen aparells que prometen detectar-les amb molta facilitat o bé desactivar-les. El que de primeres pot semblar la paranoia d'alguns usuaris o un recurs fàcil per pescar likes ha acabat sent real. Aquest mes de març Airbnb anunciava la prohibició de l'ús de càmeres de seguretat dins dels apartaments i cases de lloguer.

Airbnb ha decidit aplicar aquesta norma, que entrarà en vigor a partir del 30 d'abril, després que hi hagués alguns escàndols on els inquilins van descobrir càmeres ocultes posades pels propietaris de l'apartament. Un d'aquests casos va produir-se a Silver Spring, als afores de Washington, i va acabar amb la detenció d'un home.

Una parella de Texas havia llogat la casa en aquesta ciutat de l'estat de Maryland que fa frontera amb el Districte de Colúmbia per passar-hi uns dies l'agost del 2023. La parella va notar que dins del detector de fum hi havia una llum intermitent que no parava de parpellejar: es tractava d'una càmera oculta. Quan els inquilins es van posar a buscar per la casa van trobar més càmeres amagades en altres zones com el dormitori. El pitjor de tot va ser el fet de descobrir que les càmeres els havien gravat mentre tenien "moments íntims".

Un reguitzell de casos

El que havien de ser unes vacances tranquil·les es van convertir en un malson per la por que els vídeos dels seus "moments íntims" acabessin penjats a internet. Quan la policia va anar a la casa després de rebre l'avís, va trobar molt de material enregistrat per les càmeres ocultes dins l'ordinador del propietari, Larry Goisse. Goisse, de 39 anys, va ser arrestat i s'enfronta a diversos càrrecs per invasió de la privacitat.

El cas de Goisse no és l'únic que ha transcendit a la premsa durant els últims anys. Airbnb va posar una demanda civil juntament amb un client que s'havia trobat càmeres ocultes dins la casa de lloguer el 2015 a Califòrnia. El 2019 la policia de Corea del Sud va descobrir càmeres amagades dins dels quadres de les televisions, els endolls de la paret i els suports dels assecadors a les habitacions d'un hotel. Les càmeres estaven enregistrant els 1.600 clients que hi havia. Aquell mateix any a San Diego (Estats Units), una parella va denunciar un propietari d'un Airbnb que havia amagat càmeres dins de petits forats del lavabo i al sostre del dormitori.

El degoteig de notícies sobre les càmeres ocultes ha desfermat la paranoia entre alguns dels usuaris dels lloguers vacacionals. No només d'Airbnb, sinó de qualsevol tipus d'hotel, apartament o fins i tot creuers. Alguns fòrums d'internet s'han omplert d'usuaris que intercanvien males experiències i donen consells sobre com prevenir aquestes situacions. Per exemple, en un fil de Reddit (un fòrum online molt popular als EUA) una parella es queixava que havia trobat càmeres de seguretat als espais comuns del seu Airbnb, però que la propietat no els havia avisat.

Prohibició en dormitoris o lavabos

Fins ara, Airbnb permetia als propietaris dels lloguers turístics tenir càmeres a les àrees comunes, com la sala d'estar, la cuina i els passadissos, sempre que s'informés els inquilins. Les càmeres de seguretat no estaven permeses en altres zones com els dormitoris o els lavabos.

Oficialment, la companyia no ha donat detalls sobre quin ha estat el motiu concret pel qual han decidit canviar la seva política respecte a les càmeres de seguretat. L'explicació que va donar la cap de polítiques comunitàries, Juniper Downs, a la pàgina de la plataforma era que el seu objectiu "és crear regles noves i clares que brindin a la nostra comunitat més claredat sobre què esperar a Airbnb".

Per calmar les pors dels clients, Airbnb també va informar que la majoria dels lloguers que es pengen a la plataforma no tenen càmeres de seguretat i que esperen que la prohibició només afecti un petit reducte. Les càmeres sí que continuaran estant permeses als espais exteriors per poder "controlar la seguretat de la casa i evitar festes indesitjades". Ara bé, als espais exteriors on s'espera que hi hagi privacitat (com les saunes o les dutxes) seguiran estant prohibides.

Airbnb ha avisat que qualsevol notificació de l'incompliment de la nova norma comportarà sancions que poden incloure l'eliminació del compte del propietari dins la plataforma. Ara bé, no ha especificat si prendran cap altre tipus de mesura per assegurar-se que els propietaris no instal·lin càmeres ocultes.

stats