Recessió econòmica
Economia 16/01/2023

El 73% dels alts executius preveuen que l'economia empitjori, però Brussel·les creu no hi haurà una recessió "profunda"

Calviño confia que el govern espanyol arribi a un acord en la reforma de les pensions i rebi el quart pagament dels fons comunitaris

2 min
El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, ahir a Brussel·les.

Brussel·lesGairebé tres de cada quatre consellers delegats (CEO) a escala mundial pronostiquen que l'evolució de l'economia durant aquest 2023 serà pitjor que l'any passat, segons l'enquesta de PwC que s'ha presentat al Fòrum Econòmic Mundial que se celebra a Davos (Suïssa). Concretament, el 73% dels 4.410 dirigents empresarials enquestats de 105 països diferents tenen una visió pessimista del futur econòmic, un 8% creuen que les dades macroeconòmiques es mantindran sense gaires canvis i un 17% creu que milloraran.

Tot i això, el comissari d'Assumptes Econòmics de la Comissió Europea, Paolo Gentiloni, ha assegurat aquest dilluns que creu que els estats de la moneda única poden evitar una recessió "profunda i prolongada" i només passar per una "contracció més superficial". "Algunes notícies són encoratjadores. Hem aconseguit reduir la nostra dependència energètica, els preus de l'energia han baixat significativament i la inflació ja ha arribat al punt màxim", ha destacat Gentiloni.

Brussel·les donava per fet en les últimes previsions econòmiques que la guerra d'Ucraïna i la crisi energètica provocarien que l'eurozona entrés en recessió, però les previsions aquest 2023 han millorat. De fet, la inflació ha registrat durant dos mesos seguits baixades importants –tot i que continua al 9,2%–, el preu del gas natural ha tornat a nivells previs a la guerra d'Ucraïna i l'atur continua en mínims històrics, al 6,5%. Així, tot i que els últims pronòstics de la Comissió Europea abaixaven el creixement fins al 0,3% a l'eurozona i al global de la Unió Europea, i assenyalaven que la majoria d'estats membres entrarien en recessió aquest hivern –Espanya se'n salva–, ni Brussel·les ni el Fons Monetari Internacional preveuen ara més rebaixes.

D'altra banda, a l'entrada de la reunió dels titulars de Finances dels estats de la zona euro, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha dit que està "segura" que el govern espanyol arribarà a un acord aquest gener per tirar endavant la segona part de la reforma de les pensions, que és un dels requisits que Brussel·les ha posat a Espanya per rebre el quart pagament dels fons comunitaris la pròxima primavera. En aquest sentit, Calviño ha remarcat que el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, està treballant "molt intensament" amb els partits polítics i els agents socials per "garantir que es pugui aprovar la segona fase de la reforma com més aviat millor".

La ministra d'Economia també ha tornat a demanar a la Comissió Europea que plantegi una reforma temporal de les normatives d'autorització d'ajudes d'estat per poder fer arribar com abans millor a les empreses i a les administracions els fons comunitaris. També pressionen en aquest sentit grans estats, com Alemanya o França. "La nostra prioritat és poder desplegar aquest pla de recuperació de la manera més àgil possible", ha dit Calviño.

stats