Economia 13/07/2021

L'albercoc de Porreres i la mel d'Eivissa entren al Catàleg d'Aliments Tradicionals de les Balears

Amb la inclusió d'aquests dos productes, ja hi ha 28 aliments registrats

ARA Balears
2 min
Lensaïmada mallorquina, el porc negre, el gató, el vi de Binissalem o la sal de Es Trenc són altres dels aliments del catàleg

El Catàleg d'Aliments Tradicionals de les Illes Balears continua creixent. La comissió encarregada, adscrita a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern, n'ha aprovat la inclusió aquest dimarts 13 de juliol. Amb aquestes incorporacions ja són 28 els aliments inclosos dins el llistat, 16 dels quals pertanyen a Mallorca. Alguns són l'ensaïmada mallorquina, el porc negre, el gató, el vi de Binissalem i, del mes d'octubre passat, la sal del Trenc. Segons ha explicat el Govern, a la reunió hi han participat la consellera d'Agricultura, Mae de la Concha; la directora general de Polítiques per la Sobirania Alimentària, Paula Valero; els caps del servei de l'Institut de Qualitat Agroalimentària i Agricultura, i representants de l'Ajuntament de Porreres i de l'Associació d'Agricultors d'Eivissa.

Productes amb història

L'albercoc de Porreres atresora una història que podria arribar als més de 100 anys d'antiguitat. Anys enrere, era molt comú anar a fer la temporada d'estiu a les produccions de la zona de Porreres. La superfície d'albercoquers s'estén fins a 75 hectàrees, cosa que representa més del 70% de la superfície d'aquest tipus de conreu a l'illa de Mallorca. Només el 2020 es varen produir 125 tones d'aquesta fruita, amb un valor que ascendeix a 173.750 euros.

Segons ha explicat el Govern, l'aprofitament de la mel d'Eivissa es remunta el 1.660 a.C. En l'actualitat, l'associació d'apicultors de l'illa disposa de 3.225 ruscs de mel, que representen el 23,75% del total de les Illes. L'any passat es varen produir ni més ni menys que 12.600 quilos de mel, amb un valor de 315.000 euros.

El catàleg es va crear el 2004, amb l'objectiu de "preservar i revalorar el patrimoni alimentari illenc." Per això, els aliments tradicionals que hi poden entrar han d'acreditar un mínim de 30 anys de producció, elaboració i comercialització, segons ha destacat el Govern de les Illes Balears.

stats