Autònoms

Acord per a la reforma dels autònoms: com t’afecta i quant hauràs de pagar?

ATA, l'organització vinculada a la patronal, dona el seu vistiplau al text del govern espanyol

4 min
El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, ahir.

MADRIDL'organització de treballadors autònoms ATA, vinculada a la patronal CEOE, ha donat el seu vistiplau al text de la reforma del nou sistema de cotització dels autònoms. Així, l'organització que presideix Lorenzo Amor s'afegeix a UATAE –vinculada a CCOO– i l'organització UPTA –vinculada a la UGT– que ahir dimarts ja hi van donar el seu . Ara, el text encara ha de passar pels òrgans directius de la CEOE, que finalment prendran una decisió demà dijous per bé que tot apunta que serà favorable.

La reforma s'aprovarà al consell de ministres de la setmana que ve i entrarà en vigor l'1 de gener del 2023. Conté canvis estructurals i d'altres a curt termini, com les quotes que a partir d'ara pagaran els treballadors autònoms i que s'aplicaran de forma progressiva fins al 2025. A partir d'aleshores caldrà tornar a negociar. Després de mesos de complicades negociacions, així queda el text final consensuat pel ministeri de la Seguretat Social, sota la batuta de José Luis Escrivá, i els agents socials.

Quina quota pagaràs a partir d'ara?

Amb el nou sistema de cotitzacions per "ingressos reals" es dividirà els autònoms en 15 trams en funció dels rendiments nets mensuals. Aquests trams determinaran si la quota que es paga és més baixa o més alta: en el primer tram s'hi troben els autònoms amb uns ingressos inferiors als 670 euros al mes i en l'últim aquells treballadors que guanyen més de 6.000 euros. Per al 2023 la forquilla començarà sent d'entre 230 (quota del tram més baix) i 500 euros al mes (quota del tram més alt) en funció dels rendiments nets del treballador. El 2024 les quotes seran d'entre 225 i 530 euros mensuals i, finalment, per al 2025, el govern planteja una forquilla de quotes d'entre 200 i 590 euros al mes. Així, hi haurà una rebaixa progressiva de la quota per als treballadors amb menys ingressos i un increment per als que tenen una millor situació financera.

Progressivitat de les quotes mensuals dels autònoms
Proposta de quotes segons el tram de rendiments nets del treballador

Dels poc més de 3 milions de treballadors autònoms que hi ha a Espanya, 2,3 milions se situen per sota del salari mínim interprofessional, mentre que un milió per sobre. D'aquesta manera, la meitat dels d'autònoms veuran reduïda la seva quota mensual en relació amb l'actual (fins ara, la quota mínima s'ha situat en 294 euros). Un 25% la mantindran i un altre 25% dels autònoms, els que tenen més ingressos, veuran com augmenta. Aquestes quotes, però, són "el punt de partida". S'hauran de tornar a revisar l'any 2026 per acordar-les, com estava previst en un principi, fins al 2032.

Què vol dir cotitzar pels rendiments nets?

Fins ara, els treballadors autònoms escollien una tarifa o quota a pagar cada mes independentment dels seus guanys. Amb la reforma això canvia totalment i els autònoms pagaran una quota en relació amb els seus rendiments nets. El càlcul d'aquests rendiments nets surt de la quantitat de diners que factura l'autònom, descomptant les despeses. És a dir, tot allò que el treballador es pot deduir.

Escollir quines despeses es poden deduir els autònoms es fa de bracet amb l'Agència Tributària i la seva normativa. La quota mensual, per exemple, no es contemplarà com una despesa, però sí el lloguer del local o les despeses corrents. Com a novetat, s'han establert unes "despeses genèriques" que es traduiran una deducció del 7% en el cas dels treballadors autònoms i del 3% en el cas dels societaris per aquest concepte.

Abans de la reforma, el gruix dels autònoms (un 85%) cotitzava per la quota mínima i això generava una situació "anòmala": la protecció social mínima que tenien els autònoms, ja sigui a l'hora de cobrar la pensió (són un 40% inferior a la dels assalariats) o una prestació per maternitat o paternitat. Això es vol revertir vinculant la cotització en funció dels rendiments nets.

Es podrà canviar de quota?

Es podrà canviar de quota fins a sis cops l'any. Això s'ha fet perquè els autònoms puguin modular el que abonen a la Seguretat Social en funció de la situació econòmica que travessen. També hauran de facilitar una previsió dels rendiments. Primer, hauran d'escollir la "base de cotització" vinculada a cada tram de rendiment i per la qual volen cotitzar. Més tard, l'Agència Tributària comprovarà si el que s'ha declarat correspon a la realitat. Hisenda determinarà si el contribuent ha de pagar una mica més perquè ha guanyat més diners dels estimats o, per contra, si se li han de retornar diners.

A qui afecta la tarifa plana?

En un inici, s'havia plantejat una tarifa plana o reduïda de 70 euros durant un any, però finalment s'ha quedat en 80 euros. Aquesta no tindrà efectes retroactius, és a dir, aquells autònoms que estiguin pagant la quota reduïda de 60 euros al mes la continuaran pagant fins que se'ls acabi. Per cobrar-la, l'autònom no s'haurà pogut registrar a la Seguretat Social els dos anys anteriors. Durant els 12 primers mesos, la podrà demanar qualsevol autònom independentment dels seus ingressos i desprès només aquells treballadors que declarin uns rendiments nets per sota del salari mínim interprofessional.

Hi haurà més prestacions?

Sí. De fet, aquest ha estat el punt més conflictiu a negociar amb la patronal. Si bé a ATA li semblaven bé les quotes, l'organització reclamava millorar les prestacions per als autònoms en cas que un treballador passi per una situació econòmica complicada. Finalment, no només es manté "l'atur" que ja existia, sinó que es reforça. En alguns casos, per exemple, es podrà tenir en compte la necessitat de reduir les jornades laborals dels empleats o si hi ha una reducció dels ingressos.

stats