Prehistòria

Troben el rastre més antic dels humans a Europa

Uns estris recuperats en un jaciment de l'oest d'Ucraïna daten de fa 1,4 milions d'anys

Toni Solomando
2 min
Una de les eines trobades al jaciment de Koralevo, a l'oest d'Ucraïna.

BarcelonaHi ha la certesa que els primers homínids van aparèixer a Àfrica fa entre sis i set milions d'anys i que progressivament van començar el procés d'evolució i migració a altres territoris. La data aproximada de la seva arribada a Euràsia és de fa entre dos i un milió d'anys, però la datació precisa ha estat difícil a causa de l'escassetat de jaciments arqueològics d'aquesta època (part del paleolític). Aquest dimecres, però, la revista Nature ha publicat l'estudi d'un equip d'investigadors al jaciment arqueològic de Korolevo, a l'oest d'Ucraïna. Han datat en 1,4 milions d'anys d'antiguitat diversos artefactes trobats, que constitueixen el primer testimoni de l'arribada dels humans a Europa. La troballa és la primera prova datada amb seguretat de la presència humana a Euràsia i dona llum sobre la direcció del viatge de l'espècie.

El jaciment de Korolevo ocupa un espai geogràfic clau entre el Caucas i el sud-oest d'Europa, zones ocupades per homínids fa uns 1,8 milions i 1,2 milions d'anys, respectivament. Korolevo ha proporcionat eines paleolítiques des de la dècada del 1970 i és un dels jaciments més septentrionals del paleolític primerenc. Roman Garba, investigador de l'Institut d'Arqueologia de l'Acadèmia de Ciències de la República Txeca, i els seus companys han analitzat les troballes i, amb tècniques com la desintegració de nuclis, han aconseguit l'edat exacta dels sediments de Korolevo.

Vista general del jaciment de Korolevo, a l'oest d'Ucraïna.

Anàlisi amb radiació còsmica

La metodologia utilitzada es basa en el fet que els àtoms radioactius, que es troben al material geològic i biològic (carboni), tendeixen a desintegrar-se espontàniament amb el temps a una velocitat constant. L'anàlisi, per tant, va consistir en estudiar l'exposició d'aquestes eines a la radiació còsmica mitjançant aquesta metodologia, que permet estudiar la desintegració de certs àtoms radioactius (coneguts com a nucleids cosmogènics) que es formen quan els raigs còsmics interactuen amb materials presents a l'atmosfera o la superfície de la Terra.

Els autors també van estudiar la idoneïtat de l'hàbitat en els últims dos milions d'anys i creuen que els primers homínids van aprofitar els períodes interglacials més càlids per colonitzar llocs de més latitud, com Korolevo. A més, conclouen que la datació situa el jaciment ucraïnès en un punt intermedi tant temporalment com espacialment, cosa que reforça la hipòtesi que Europa va ser colonitzada d'est a oest.

stats