Premi Mies van der Rohe 2024

Tres edificis de les Balears, nominats al premi d’arquitectura Mies van der Rohe 2024

El Centre Internacional de Fotografia Toni Catany a Llucmajor, la Casa B a Ciutadella i 42 habitatges socials de l’Ibavi a Son Servera opten al prestigiós guardó

Centre Internacional Toni Catany
ARA Balears
14/10/2023
2 min

PalmaLa Fundació Mies van der Rohe ja ha donat a conèixer els projectes nominats per als premis Mies van der Rohe 2024 / Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea. S’han seleccionat 362 obres de 38 països, hi ha 29 obres construïdes a l’estat espanyol i, entre aquestes, hi ha tres edificis construïts a les Illes Balears que opten al prestigiós guardó. Es tracta del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, a Llucmajor, obra de l’estudi Mateo Arquitectura, dirigit per Josep Lluís Mateo; la Casa B de Ciutadella, obra dels finlandesos OOPEAA (Office for Peripheral Architecture), i els 42 habitatges socials que ha dissenyat a Son Servera el taller d’arquitectura Peris + Toral, dels arquitectes Marta Peris i Josep Toral, com a encàrrec de l’Institut Balear de l’Habitatge (Ibavi). 

Una vegada més, un edifici iniciativa d’un organisme públic dependent del Govern balear, com és l’Ibavi, es troba entre les obres més destacades de l’arquitectura internacional per la seva atenció a la sostenibilitat i per obrir camins de confort a l’habitatge construït per destinar-se a lloguer social. En aquest cas, de l’obra de Peris + Toral a Son Servera, a més, se’n remarca la capacitat d’integrar-se en el teixit del centre antic del poble.

Casa B de Ciutadella, obra dels finlandesos OOPEAA

L’encert en l’ocupació i reforma de les dues cases que en són la mare, en una lectura contemporània que dona continuïtat a la tipologia dominant dels seus voltants, és també el més destacat del projecte de Josep Lluís Mateo per al Centre Internacional de Fotografia Toni Catany (CIFTC). Amb les dues cases veïnes dels fotògrafs Catany i Tomàs Monserrat, el CIFTC es va inaugurar a principis d’aquest 2023 a la vila de Llucmajor i avui és un edifici de materials i estil absolutament respectuosos amb l’entorn, a més de funcional i contemporani com a centre per a la fotografia. 

El tercer projecte de les Balears que opta al premi d’arquitectura Mies van der Rohe –el guanyador del qual es donarà a conèixer a principis del 2024– és una casa inserida en l’entramat històric de Ciutadella, a Menorca, els autors de la qual –l’equip finlandès OOPEAA– remarquen la convivència harmònica entre allò que és antic i allò més contemporani.

Habitatge social de Son Servera de Peris + Toral

D’aquí a la decisió de triar l’obra guanyadora, el jurat farà encara una altra selecció, de la qual en sortiran els projectes finalistes. El jurat, en aquesta ocasió, està presidit per Frédéric Druot (París/Bordeus) i compost per Martin Braathen (Oslo), Pippo Ciorra (Roma), Tinatin Gurgenidze (Tbilisi/Berlín), Adriana Krnáčová (Praga), Sala Makumbundu (Luxemburg) i Hrvoje Njiric (Zagreb). Els premis Mies van der Rohe 2024 reconeixeran les millors obres construïdes a Europa finalitzades entre abril de 2021 i maig de 2023.

stats