Cultura19/08/2018

Torralba d’en Salort, un teatre talaiòtic en ple estiu

Nurarq realitza cada dilluns i dimecres d’agost recreacions prehistòriques amb la finalitat de traslladar d’una manera distesa el patrimoni

Iván Martín

Conèixer el patrimoni talaiòtic a través del teatre. Aquesta és la innovadora proposta que presenta l’empresa de gestió del patrimoni arqueològic Nurarq. Irene Riudavets i Cristina Bravo són les impulsores d’un projecte que s’executa per tercer any consecutiu. El primer any, el jaciment elegit per a la teatralització fou la Torre d’en Galmés. Des de l’any passat, les arqueòlogues varen decidir traslladar la iniciativa al monument d’en Torralba d’en Salort, al terme municipal d’Alaior. L’objectiu és apropar la cultura talaiòtica d’una manera distesa, amable i, sobretot, divertida. Les recreacions transporten els visitants a l’època prehistòrica menorquina. Amb el títol ‘Viatge al passat talaiòtic’, Nurarq ha aconseguit fer una passa endavant en la difusió i informació del patrimoni talaiòtic, tot contribuint amb altres arts escèniques en la creació d’un producte diferent de l’oferta complementària.

Per aconseguir aquest objectiu, una sèrie d’actors interpreten diversos personatges de diferents èpoques, els quals mostren com era la vida durant la prehistòria pel que fa als seus costums, dieta o religió, entre d’altres. A més, un seguit de rèpliques arqueològiques ajuden el visitant a entendre quins estris, joies i altres objectes feien servir els talaiòtics i, fins i tot, els més petits tenen l’oportunitat de tocar algunes d’aquestes peces per entendre com es feien determinats treballs durant l’època.

Cargando
No hay anuncios

Al·licient

La directora artística i també una de les actrius de l’espectacle, Natàlia Bravo, considera que les visites teatralitzades són “un al·licient per a tots els menorquins que tenen inquietuds per conèixer més sobre el seu passat i al mateix temps per a tots aquells turistes que ens visiten. Molts venen amb una idea preconcebuda; altres, un poc a l’aventura. El nostre repte és que tota tipologia d’usuari gaudeixi de l’experiència”.

Cargando
No hay anuncios

La combinació del sol i platja amb les visites culturals, com per exemple a Torralba d’en Salort, es realitza sense cap tipus de problemes. En aquest sentit, Natàlia Bravo comenta que “els visitants són conscients que estan a punt de rebre molta informació relacionada amb la prehistòria de Menorca, però sempre mitjançant una via única, diferent i extremadament agradable. Fusionar diverses arts escèniques per traslladar un missatge potent de caràcter històric és molt divertit. Estam molt satisfets per com s’està desenvolupant tot i creim que el projecte té recorregut”.

La diversió i el traspàs de l’aventura arriba amb el ventall de personatges interpretats per la mateixa Natàlia Bravo, natural d’Alacant, i tres companys més, tots ells menorquins. Són un grup cohesionat i que es coneixen a la perfecció des de fa anys. És per això que, de vegades, els assaigs es duen a terme el mateix dia que la representació. Per cert, el ‘Viatge al passat talaiòtic’ s’ha iniciat aquest mes d’agost i s’escenifica cada dilluns i dimecres. L’organització, idea original i guió és de l’empresa Nurarq, amb la col·laboració de la companyia Teatrea, liderada per Natàlia Bravo.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, Bravo ha destacat les diverses aportacions que amb aquest projecte contribueixen a la divulgació del patrimoni prehistòric insular. La directora artística creu que “el fet de reunir cultura, teatre, difondre les informacions que desprèn el monument de Torralba d’en Salort i comunicar a la gent la història de Menorca, mitjançant una representació divertida, és apassionant”. Tot i que recomanen reservar la visita amb antelació via correu electrònic o telefònicament, certament és una incògnita. Així ho creu Bravo, qui assegura que “la incertesa és la nota predominant. Afortunadament, cada dia que tenim representació la gent acostuma a animar-se a darrera hora, però sempre penses si vindrà molta o poca gent”.

Missatge cultural

Cargando
No hay anuncios

Els actors i actrius també volen gaudir d’aquesta manera tan especial de traslladar un missatge cultural. Per aquest motiu, demanen a residents i visitants que “interactuïn amb els personatges, que parlin, que preguntin si tenen dubtes o simplement toquin, palpin la història. Som quatre actors. Ens rep una arqueòloga ben peculiar i després arriba el torn d’un romà. La recreació, que té una durada aproximada d’hora i mitja, conclou amb dos personatges talaiòtics. Aquests ens fan veure com es vivia en una casa talaiòtica, que presentam amb rèpliques exactes de l’època. En la recreació ens mostren com feien el formatge, la farina, els rituals i les ofrenes. De tota manera, la millor part és el poder d’atracció del jaciment”.

I és que, justament, el principal atractiu de Torralba d’en Salort és la seva taula. Natàlia Bravo confirma que “molts visitants venen expressament a veure la taula. És la més gran, imponent, poderosa, de cinc metres d’altura. També aprofiten per davallar a les coves. Ens agrada baixar al món subterrani. A Torralba hi podem estar una bona estona. La cova funerària i la sala hipòstila són elements que segresten tots aquells que tenen curiositat pel patrimoni menorquí”.

Cargando
No hay anuncios

Nostàlgia i faceta artística

Finalment, cal dir que també hi ha temps per a la nostàlgia i per gaudir de la faceta artística. Natàlia Bravo relata que “un dels moments més espectaculars arriba al final de la recreació. El meu personatge explica un seguit de llegendes. Mentre les relat, la meva vista no pot treure l’ull de dues ubicacions que apareixen a l’horitzó: el poble d’Alaior i la muntanya del Toro”.

Així doncs, visitar Menorca i voler conèixer més sobre la seva prehistòria i les diferents etapes té premi. Poder rebre informació rigorosa gaudint d’una teatralització a l’aire lliure hauria de ser l’excusa idònia per aprofitar el temps i donar una passa més en la implicació individual amb el projecte conjunt que es potencia amb la candidatura de la Menorca Talaiòtica.