Cultura 02/03/2021

El Síndic insta l’Aula de Teatre de Lleida a reparar les víctimes que van patir abusos

Demana a la Paeria que supervisi periòdicament el centre i que revisi si es va incomplir la concessió

3 min
L'Antic Escorxador de Lleida, on hi ha l'Aula de Teatre de Lleida

BarcelonaEl 23 de maig del 2020 l'ARA va destapar els abusos sexuals que van patir un grup d'alumnes de l'Aula de Teatre de Lleida per part de dos professors, sobretot d'Antonio Gomez, que ser director del centre. Arran de la investigació, el Síndic de Greuges va obrir una actuació d'ofici que ha conclòs ara posant de manifest la necessitat de reparar el dany que van patir les víctimes i instant l'entitat municipal a revisar el model de funcionament, ja que durant anys el centre no ha tingut "cap normativa per protegir l'alumnat de l'abús sexual ni tampoc es van fer actuacions d’inspecció".

La investigació conclou que fins que les denúncies no van sortir a la llum no es va elaborar un protocol per prevenir l'abús sexual a l'Aula. En concret, el Síndic subratlla "l’absència de pautes mínimes de prevenció de l’abús en el funcionament del centre, com ara l’ús d’espais, l’obertura fora de l’horari o les pautes de relació entre docents i alumnes menors d’edat". També apunta que l'Ajuntament de Lleida d'aleshores "no va actualitzar mai els termes de la concessió i la normativa que ha de regir la prestació del servei", ni va fer un seguiment del funcionament de l'escola. Tenint en compte que els fets judicialment han prescrit, el Síndic insta la Paeria a adoptar mesures de reparació de les víctimes pels danys patits i a garantir la supervisió periòdica del funcionament del centre. A més, recomana a l'Ajuntament que obri un expedient informatiu per esbrinar si l'entitat que gestiona l'Aula de Teatre de Lleida ha incomplert alguna de les condicions establertes en la concessió del servei i, si és així, que s'adoptin les mesures adequades.

El Síndic també demana al departament d'Educació que estableixi una persona de referència a tots els centres educatius encarregada de supervisar el compliment dels protocols per prevenir abusos a les aules. A més, subratlla la necessitat que el departament de Treball, Afers Socials i Famílies faci un seguiment d'aquests protocols i demana que es promogui la formació dels professionals per prevenir el maltractament d'infants i adolescents.

Les disculpes de l'Aula arriben tard

La setmana passada, l'Aula de Teatre de Lleida va demanar disculpes a les persones que van patir abusos sexuals al centre. "Arribem tard. Ens hem equivocat en moltes coses. No us hem donat el suport que una situació com la que vàreu patir demanava. Per tot això necessitem demanar-vos disculpes públicament", va expressar l'equip directiu de l'Aula, que també es va comprometre a "reparar els danys causats" i a garantir que "mai més tornaran a donar-se abusos de poder i sexuals" a l'escola.

En resposta a aquest comunicat, les alumnes que van patir abusos al centre lamenten que les disculpes hagin arribat "gairebé dos anys tard". En una carta col·lectiva, les denunciants parlen de la "desesperació" i la "buidor" que van sentir durant el procés des que es van fer públics els seus casos fins a avui. "Gairebé 2 anys després, arriben unes disculpes perquè nosaltres les hem reclamat directament a l'Ajuntament darrerament. Arriben ara que hi ha un escàndol a Barcelona. Ara, que es veu com en una sola setmana a l'Institut del Teatre hi ha hagut manifestacions públiques, assumpcions de responsabilitats i dimissions. Les disculpes arriben tard i per obligació. I nosaltres observem que allò que esperàvem de fa tant de temps ja no ens serveix. Així no", diuen les alumnes, que lamenten que no hi hagi hagut assumpció de responsabilitats, ni explicacions ni disculpes a les famílies ni actes de reparació: "Nosaltres ja no necessitem comprensió, ara necessitem acció. Reparació".

Carta de les alumnes que van patir abusos a l'Aula de Teatre de Lleida
stats