Polèmica
Cultura 23/11/2023

El sector escènic acusa Cort de manca de transparència

Illescena, APDIB i ADIB critiquen la gestió de la producció de 'Ca ses monges' i de la creació de la Jove Companyia de Dansa

3 min
Rafel Brunet i el regidor Javier Bonet, en el centre de la imatge, durant la presentació de la programació dels teatres municipals de Palma.

PalmaEl sector escènic ha carregat contra la gestió de Cort pel que fa a les arts escèniques i l'ha acusat d'una preocupant manca de transparència. Illescena (l'associació d'empreses d'arts escèniques), APDIB (l'associació dels professionals de la dansa) i ADIB (l'entitat que aglutina els dramaturgs) han fet públic un comunicat conjunt on critiquen els dos darrers projectes del director general de Música i Arts Escèniques de l'Ajuntament de Palma, Rafel Brunet: la producció de Ca ses monges i la creació de la Jove Companyia de Dansa Ciutat de Palma. "Ambues idees no són dolentes per se. És sobretot la forma i la poca transparència el que preocupa el sector", diu la nota de premsa, on també es recorda el cas de censura de l'obra Nua, d'Ann Perelló, que es va tancar amb la seva reprogramació. "La manca d'informació apunta que podem estar davant de la segona i la tercera relliscada, i poden ser d'envergadura més gran", assenyalen les entitats culturals.

"Tot i les reunions entre el sector de les arts escèniques i el consistori de Palma, ens hem hagut d'assabentar pels mitjans de comunicació o les xarxes socials d'aquestes dues iniciatives", continuen. Les associacions assenyalen que "la convocatòria del càsting per a la producció de Ca ses monges no inclou les condicions laborals". "Hem sabut que candidats interessats que ho han demanat no han rebut resposta", diu el comunicat. "Per què tanta pressa? No hi ha espai d'assaig, no es coneixen les condicions laborals, però ja ha arrencat el càsting i fins i tot saben quina obra volen produir"; critiquen.

Pel que fa a la creació de la Jove Companyia de Dansa Ciutat de Palma, "la intenció és crear contractes de 12 mesos en pràctiques, acordats amb el SOIB, mentre que els contractes en pràctiques estan limitats a un període de 9 mesos per llei", continua la nota. A més, les entitats lamenten que el mateix Rafel Brunet vulgui assumir-ne la direcció artística. "No sabem si això suposarà una remuneració extra, però en qualsevol cas no sembla adient. Un director general hauria de tenir l'agenda prou farcida com per no poder assumir la direcció artística d'una companyia", diuen, i remarquen que "una plaça d'aquesta responsabilitat hauria de requerir una convocatòria pública i no hauria de ser assumida per un càrrec polític". A més, el sector ha manifestat la seva preocupació perquè la nova companyia neixi com a competència deslleial a les productores del sector privat.

Les associacions escèniques també han criticat que un perfil com el de Brunet estigui al capdavant de la Direcció General de Música i Arts Escèniques. "La principal funció de la cultura és fer reflexionar qui la consumeix. Quan es va nomenar Rafel Brunet sabíem que no era un perfil apte per decidir sobre la programació cultural", diu el comunicat, on se'l qualifica de "ferm defensor de l'entreteniment i contrari a les propostes culturals que no diverteixen". "La línia que sembla que es vol seguir amb la Jove Companyia de Dansa és coherent per a un final de curs, on es volen mostrar les habilitats adquirides durant la formació. Però queda molt lluny de la contemporaneïtat. Una inversió en cultura ha d'apostar per propostes arriscades", lamenten les entitats, que, per acabar, comenten que han demanat per escrit al regidor de Cultura, Javier Bonet, les explicacions pertinents, però que no han obtingut cap resposta per la seva part.

Cort es defensa

La setmana passada, l'Ajuntament de Palma ja es va defensar de les acusacions sobre males pràctiques en la gestió del Departament de Música i Arts Escèniques, en aquella ocasió fetes per MÉS per Palma. En aquest sentit, Brunet va insistir que el procés de càsting per a l'obra Ca ses monges es va fer "amb absoluta transparència". "Per part meva, no tenc ni veu ni vot en el càsting", va assegurar. Així, des de Cort varen explicar que la convocatòria del càsting es va difondre des de l'àrea de Cultura mitjançant els canals oficials, i que de les 60 peticions que es varen rebre se'n varen seleccionar 30.

Brunet també va negar que sigui la seva pretensió situar-se al capdavant de la companyia de dansa de Palma. "Estam parlant d'un projecte de futur per al qual, fins ara, no hi ha hagut un pressupost assignat, ni existeix cap direcció artística. En aquestes condicions, no és possible contractar un professional extern, així que m'he hagut d'ocupar de fer el seguiment de les primeres passes d'aquesta iniciativa", va apuntar. Finalment, el director general va lamentar les acusacions d'intrusisme professional, duplicitat de funcions i competència deslleial formulades per la formació municipal: "El model que estam mirant d'impulsar està relacionat amb un concepte molt més obert de cultura, on tothom, més enllà de la seva ideologia o la seva filiació política, pugui participar en obres de teatre, espectacles de dansa, concerts o qualsevol altra proposta artística".

stats