Cultura 23/11/2023

Sebastià Riera i Toni Galmés editen ‘El Rei Carboner’, la història del personatge que ensuma les dolenties

La història recull un personatge nascut a la cavalcada de Portocristo fa 20 anys, des d'on va passar al format contacontes, i ara es presenta en format llibre

Sebastià Vanrell
3 min
Sebastià Riera i Toni Galmés uneixen forces i editen ‘El Rei Carboner’, la història del personatge que ensuma les dolenties

ManacorEl cel i l’infern, el dia i la nit, l’estiu i l’hivern. El món està estructurat en metàfores, en convencions quasi immorials de blanc o negre que ens ajuden a entendre que una cosa no és possible sense la contrària i que, entremig, sempre hi ha grisos, morques, carbonissa… perquè tampoc hi ha Reis ni regals sense carbó, dolç o no.

“Aquesta era la idea, plantejar el dualisme moral que impera a la societat… tal vegada els infants que pareixen bons després en realitat no ho són tant, i a l'inrevés”, explica Sebastià Riera Pocoví, conegut animador cultural manacorí que aquest diumenge presenta, a la institució Alcover a partir de les 11.30 h El Rei Carboner, la història en dibuixos del personatge que ell mateix ve representant cada nit dels Reis entre Portocristo i Manacor.

Ja fa 20 anys que Pocoví, o més ben dit el seu personatge, sent olor de dolentia. El mateix temps que fa que el cridaren un dia de la cavalcada de Portocristo per demanar-li de manera urgent si volia dur un carro ple de carbó estirat per una somera que tenien preparat. “Fou aquí quan vaig voler documentar-me, saber com anava vestit un carboner. Alguna cosa hi havia per Barcelona, però anava amb un frontal i era més semblant a un miner. Com que no n’acabava d’estar convençut i en aquells moments feia clown, vaig decidir tirar per aquí: el nas de pallasso, però negre de tant ensumar malifetes, les dents obscures i en punta de menjar carbó de sucre”.

Equip amb Toni Galmés

Un personatge, en principi amargat i sinistre que, com a la vida, té una explicació, un passat i uns motius. “Fa quatre anys que també vaig començar a interpretar-lo com a part d’un contacontes que cada desembre duc a terme a la carpa nadalenca de Manacor. I és aquí on el personatge es va anar polint una mica més”. Aquesta visió polièdrica va ser la que va despertar l’interès del dibuixant Toni Galmés (conegut entre altres coses per les seves estampes nadalenques). “En Toni és un bon amic des de que teníem 12 anys. Estava claríssim que havíem de fer alguna cosa junts”.

Dit i fet… o quasi. Riera va anar destilant el guió i aclarint amb quines imatges i escenes volia coronar el seu rei particular. Està clar que el personatge és misteriós i tenebrós de per si. Així idò, com és que els infants que acudeixen al contacontes el poden aguantar i fins i tot empatitzen amb ell?. “El secret és que s’explica la construcció de com ha arribat a ser com és”.

S’hi posaren el mateix desembre, trobaren a Saïm Edicions per fer-ho realitat i ja pel juny tancaren les imatges per aquest nou conte il·lustrat que, segons afegeix Riera Pocoví: “Cada pàgina, cada imatge i cada diàleg crea distintes lectures, capes diferents d’interpretació, des d’una superficial, a altres de més crítiques amb qüestions com el propi consumisme”.

La història, a grans trets, explica una aventura, la del carboner que decideix continuar al costat de la somereta Tonina l’estel que porta a Betlem i que, a mig camí, el fa coincidir amb els Reis Mags… a partir d’aquí novament la dualitat: “Eren tan bons o fan una ostentació de poder innecessària? Qui duu el regal més profitós, el més útil? Per què es relacionen les malifetes amb el carbó? Preguntes que trobaran resposta en un llibre que no només podrà trobar-se a Mallorca, sino també a l'FNAC, la Casa del Libro o l’Espai Mallorca de Barcelona.

stats