Cultura06/09/2019

El de Manacor, En segona fase de restauració

E. N.

Palma

De l’orgue de Manacor gairebé no n’existeix cap documentació. Només escriptures amb petites despeses de manteniment del segle XVII o XVIII. Per això va ser una tasca difícil per a l’organer Antoni Mulet desxifrar qui n’era l’autor. “Té la façana plana, i els orgues més antics es feien així. Aquí una pista”, apunta. A més, va trobar un document del 1600 que deia que un organer havia passat per Manacor per reparar l’orgue de la parròquia, i un altre amb una petició del fra de Sant Vicenç de Manacor que demanava ajuda per a l’orgue. Dues pistes més.“Se sap que per aquells temps va venir a Mallorca l’organer català Pau Estrada i durant la primera època en va construir molts, com els de Sineu i Muro, que tenim documentats perquè en conservam el contracte”, relata. I conclou: “Gairebé amb el 100% de possibilitats” que ell va ser també l’autor de l’orgue de Manacor. “El vaig comparar amb els altres: els tubs més antics, el refractari que empraven per soldar-los… I no n’hi havia dubte”, assegura.

Ara, l’instrument es troba en la segona fase de restauració gràcies a la línia de subvenció de Patrimoni. Ho impulsa la Comissió per l’orgue, constituïda el 2015 i formada per la musicòloga i organista Bàrbara Duran; l’arqueòloga Maria Magdalena Riera Frau; el mestre d’orgue del Conservatori de Palma, Bartomeu Mut; el compositor Xavier Gilabert; la directora del cor parroquial, Aina Maria Perelló; el regidor de Cultura de cada legislatura i dos vocals per part de la parròquia.

Cargando
No hay anuncios

Actualment, Patrimoni estudia quin orgue s’intervindrà pròximament, i alguns que s’estan considerant són els de Sóller i Petra.

Música contemporània per a orgue

Cargando
No hay anuncios

El restaurador actual és Wilfried Praet, de Bèlgica i que també restaurà l’orgue de Santa Creu de Palma. Fins que se’n va començar la restauració, hi va haver un cicle dedicat a l’orgue amb què se’n feren 65 i la idea és continuar-lo quan acabi la restauració. “Hi ha una revalorització de la música antiga”, assegura Duran, que cursa cinquè d’orgue. La comissió manacorina és pionera a propiciar obres contemporànies per a orgue. De fet, fins i tot han estrenat obres per a orgue i electrònica. Una de les seves grans reivindicacions és que “s’hi poden fer moltíssimes creacions de música d’avantguarda”. L’orgue no és mort.