Entrevista
Cultura 07/01/2023

Josep Lluís Gallardo: "No volem competir amb Manacor, no podem pagar un espectacle a 12.000 euros"

Coordinador del Teatre Es Quarter de Petra

3 min
Josep Lluís Gallardo.

PalmaEl director teatral Josep Lluís Gallardo és el coordinador de la gestió del teatre de Petra Es Quarter. Durant l’any 2021 aquest equipament programà 77 activitats i hi passaren gairebé 7.000 espectadors. Inaugurat l’any 2005, amb un sistema de direcció publicoprivada, va ser l’any 2020 quan es constituí una fundació pública per cuidar-se de la gestió.

77 espectacles programats en un poble com Petra són molts o pocs?

— Si ho comparam amb anys anteriors, són molts. Perquè altres anys se’n programaven una vintena o una trentena. Va succeir, però, que després del parèntesi de la pandèmia, volguérem programar per rescabalar el temps perdut. A més, la Fundació Teatre i Acció Cultural de Petra, que és pública, es constituí el 2020, en plena pandèmia, i que el 2021 va ser el primer any que gestionàrem de manera sencera. En fer el balanç del 2022, crec que ens sortiran devers una seixantena d’activitats, però el nombre d’espectadors per ventura haurà superat els 7.000.

Quins són els criteris que seguiu a l’hora de programar?

— Per l’experiència adquirida, sabem que allò que té èxit de públic són els espectacles que tenen un caire local o una curiositat determinada que pot interessar a un públic més comarcal.

Com és això?

— M’explic. Fa uns mesos, el grup manacorí de pop Reïna presentà el seu primer àlbum, Arts Marcials, a Petra. Va ser un èxit, perquè hi vingueren més de 150 persones. El motiu és que és un grup de joves que s’ha donat a conèixer fa poc. Per tant, els seus seguidors, amics, coneguts, familiars... va endarrer de veure’ls actuar. En canvi, si fos un grup més consolidat, segurament no tindria tant d’èxit de convocatòria. Et pos un altre exemple: si la Banda de Música d’Algaida ve a actuar a Petra, segurament arrossegarà més d’un centenar de persones. A Algaida just disposen del Casal Pere Capellà, que té una cabuda limitada i pocs condicionaments tècnics. Hi ha propostes, però, que poden estirar gent d’arreu de Mallorca. Pel mes d’abril acollirem l’espectacle Locus operandi, de Toni Albà, i ja hi ha molta cosa venuda. Aquest espectacle va a caixet, i amb una retribució estipulada d’uns 6.000 euros.

Amb un espectacle com aquest, empatareu entre pèrdues i beneficis?

— Pensam que amb el que obtindrem de les entrades n’hi haurà a bastament per pagar Albà. Heu de pensar que el nostre pressupost per a programació és de just 7.700 euros anuals. Aquesta quantitat és de les més petites dels teatres d’arreu de les Balears.

Quin pressupost total té el Teatre de Petra?

— Són 43.000 euros anuals. Amb això s’ha de fer front a les despeses de manteniment, programació i personal. Som sis persones contractades: tres tècnics, una persona de taquilla, un cap de sala i un coordinador, que som jo. No estam contractats a jornada completa, sinó que hi estam per hores. S’ha de fer una gestió molt acurada per aprofitar tots els recursos.

Com podeu destacar tenint Manacor i Vilafranca devora?

— És que no volem competir amb dos referents del teatre de gran format o infantil i juvenil. Hi ha molt de públic petrer que va a Manacor al teatre. No ens podem permetre pagar una factura de 12.000 euros per a un espectacle i, a més, la nostra captació de públic és limitada. Tenim una oferta complementària a aquests pobles, i combinam la programació pròpia amb actes d’entitats del municipi, com ball de bot, xeremiers o la banda de música. L’única companyia del poble, Mercuri Teatre, està inactiva. Per això oferim tallers de teatre per a adults i infants, que cada any fan un espectacle amb els serveis d’un director que contractam.

stats