Agenda cultural
Cultura 16/06/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Two Little Rooms

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Descobriré què ha sortit de la combinació dels talents i les personalitats de Toni Gomila, Marcel Cranc i Queralt Albinyana, tres mestres de la paraula de trajectòries molt definides que s’han ajuntat per reflexionar sobre la vida i la mort a la Mediterrània. En el marc de Sons de Nit, estrenaran la peça Ubi Pisces Moriuntur - Allà on moren els peixos, un artefacte escènic a mig camí entre la música i el teatre on els llenguatges dels tres es conjuguen per donar forma a un diàleg artístic amb què no pretenen adoctrinar, sinó convidar a la reflexió sobre tot allò que succeeix al nostre voltant. En faran doble funció: dissabte, 22 de juny, a Llucmajor, i diumenge 23, Muro, ambdues a les 21 h.

Aplaudiré el retorn dels millors personatges de l’animació recent: les emocions protagonistes de Del Revés. A les ja conegudes Tristesa, Alegria i Fàstic, s’hi afegeixen les més que oportunes Avorriment, Enveja i Ansietat. Al repartiment de veus de la versió original (la faran al cine Rívoli) s’hi ha afegit Ayo Edebiri, protagonista de la sèrie The Bear. Estrena dimecres, 19 de juny.

Tornaré a llegir el darrer llibre de Pol Guasch, Ofert a les mans, el paradís crema, ara que el Gremi de Llibreters de Mallorca l’ha reconegut com el millor llibre en català publicat durant el darrer any. Llibres Anagrama.

Viuré la presentació del projecte musical Two little rooms, nascut de la trobada dels músics Aina Zanoguera i Gori Matas, a la Fundació Miró Mallorca. De la confluència dels seus estils n’ha sorgit un primer EP gairebé experimental que canvia a cada actuació que fan. Divendres, 21 de juny a les 19.30 h.

Pelegrinaré fins a Can Lliro, a Manacor, per gaudir d’una nova edició del ja cèlebre Karaoke amb banda, organitzat, entre d’altres, per Roger Pistola i Jorra Santiago. Amb només tres edicions ja s’ha convertit en tot un clàssic que tancarà la temporada amb una edició especial Caribe Mix, on qui vulgui es pot atrevir amb temes d’Antònia Font, Raphael o amb el Saturday Night -diridarara, segons figura al llistat oficial de cançons. Dissabte, 22 de juny, a les 20.30 h.

La setmana que comença, amb J.A. Mendiola

Volaré fins a Barcelona per veure i escoltar Adriana Lecouvreur, en l’excelsa versió signada per David McVicar, de la qual el 2012 ja vàrem poder gaudir al mateix Gran Teatre del Liceu. La història de l’actriu francesa més famosa del seu temps, que dona nom a l’espectacle, la varen escriure Eugène Scribe i Ernest Legouve, la va convertir en llibret Arturo Colautti i la música la va posar Francesco Cilea. Per a l’ocasió, Freddie de Tommaso i Roberto Alagna interpretaran el rol de Maurizio; Aleksandra Kurzak, el d’Adriana, i Ambrogio Maestri, el de Michonet, un personatge que brodava Joan Pons. Patrick Summers dirigirà l’Orquestra Simfònica del Liceu. Dimecres, 19 de juny, a les 19.30 h.

Veuré la minisèrie titulada Archie. L’home que va ser Cary Grant. En quatre capítols Jeff Pope conta la vida i miracles d’un dels actors més icònics de la història del cinema. Nascut a Bristol, triomfà a Hollywood i els títols que l’han immortalitzat són tants i sense errades que no cal esmentar-los. De la seva vida més enllà dels sets de rodatge, les ombres no han deixat de sorgir. Filmin.

Aniré fins a l’espai de l’Aljub del Centre Cultural la Misericòrdia, de Palma, per veure l’exposició fotogràfica signada pel gallec Tono Arias. El títol del treball és Veñen corvos voando baixo, una obra que va ser el guanyador del premi Mallorca de fotografia contemporània de 2023, que dona el Consell.

Veñen corvos voando baixo,

Recomanaré anar al Conservatori per escoltar el concert a benefici de la Fundació Monti-sion i Amics de Tiloli. Studium Aureum, amb Raquel Ribas com a solista i Andreu Riera al piano seran els protagonistes de la vetlada. Amb el títol de Lieder i balades romàntiques, podrem escoltar peces de Schumann, Fanny Mendelssohn, Brahms… Divendres, 21 de juny, a les 20.30 h.

Gaudiré, com sempre, de la formació Agrupación Señor Serrano, que arriba al Principal de Palma amb el seu darrer i no menys original espectacle, en el qual parla de l’etern dilema entre el jo i el nosaltres, entre els interessos individuals i els interessos comuns. Per contestar tantes preguntes, sense resposta, l’agrupació utilitza la intel·ligència artificial amb els performers Carlota Grau, Lia Vohlgemuth, Sara Montalvao, Bartosz Ostrowski i nou de locals. La direcció i la dramatúrgia la signen Àlex Serrano i Pau Palacios. Dissabte, 22 de juny, a les 20 h.

stats