Agenda Cultural
Cultura 18/02/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Darrer concert del Festival Internacional d’Orgue

La setmana que comença, amb Marcos Torío

Podré comprovar si la proposta estètica i adrenalínica que Baz Luhrmann va fer del mite d’Elvis té res a veure amb la visió que Sofia Coppola mostra sobre la seva dona. Priscilla, interpretada per Cailee Spaeny, comença quan l’adolescent s’enamora del cantant més famós del món. Està basada en el llibre de memòries Elvis and me que Priscilla va publicar el 1985 i on retrata Graceland com una presó d’or per a la protagonista. Els crítics diuen que és la millor pel·lícula de Coppola des de Lost in Translation i plena de decisions narratives intel·ligents. Segur que serà més íntima, obscura i tal vegada intel·lectual que el festiu punt de vista de Luhrmann, sempre tan visual i efectista. CineCiutat.

Pegaré un bot al Teatre del Mar per veure El perfume del tiempo, obra d’Arden Producciones que conta les històries entrellaçades d’un metge militar jubilat i una dona que intenta localitzar els nins robats durant la dictadura militar del General Videla als anys 70. Chema Cardeña és l’autor i director de la peça. Divendres 23 de febrer i dissabte 24 a les 20 h i diumenge 25 a les 18 h. 

Veuré al Centre Flassaders els curtmetratges d’acció i animació candidats als premis Bafta de l’acadèmia de cine britànica. És una oportunitat única de gaudir d’aquests treballs. Dijous, 22 de febrer, a les 18.30 h.

Llegiré Maniac, de Benjamin Labatut (Anagrama) una mescla entre assaig científic i novel·la històrica que aborda, a través de tres figures, el viatge tecnològic-filosòfic de la humanitat al llarg dels darrers cent anys des de la revolució de la física quàntica a la bomba atòmica o la intel·ligència artificial.

Aprofitaré una escapada a Eivissa per visitar l'exposició Mace Focus, que ha inaugurat el Museu d’Art Contemporani d’Eivissa (MACE) amb obres que han ingressat recentment al centre artístic a través d’adquisicions, dipòsits i donacions. Entre els artistes, hi trobam Gisela Broner, Elmyr de Hory, Rubén Núñez, Victor Vasarely, Isabel Echarri, Marcel Floris, Susy Gómez, Katja Meirowsky, Stella Rahola Matutes, Bertil Sjöberg, Edith Sommer i Barry Flanagan. Fins dia 19 de maig.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Tornaré a veure Ca ses monges, sense Xesc Forteza, ni Joan Bibiloni, ni Paquita Bover, ni Sandra Llull, ni Andreu Amer… 25 anys sense Xesc, i per això li fan un merescut homenatge al mateix teatre municipal Xesc Forteza. És una manera molt evident de posar les cartes damunt la taula, sense trampes, sempre que no tinguem en compte com es va fer la selecció del repartiment, o que sigui, estranyament, una producció del mateix Consistori. En qualsevol cas, l’expectació és màxima. El llistó de Xesc està molt amunt, intentar arribar-hi no és una tasca senzilla ni per a Vicenç Torres, el director, ni per a Bernat Mayol, que interpreta el cerebro. Dijous, 22 de febrer, a les 18 h. 

Caminaré fins a l’església de la Santa Creu per escoltar el quart i darrer concert del Festival Internacional d’Orgue. Serà a càrrec de l’organista Italià Fabio Macera, que interpretarà peces de Vincent Lübeck, Johann Bernhard Bach, Johann Sebastian Bach, Christian H. Rinck, Bernardo Pasquini i Giovanni Mari Pelazza. Potser el recull més eclèctic d’aquesta cinquena edició. Dissabte, 24 de febrer, a les 20.30 h.

Aniré fins al CaixaFòrum de Ciutat, al Gran Hotel, on el grup de jazz Voces Encontradas, format per Reinier Elizarde, Marina Lledó, Roman Filiu i Iñigo Ruiz de Gordejuela, oferirà un concert que combina música brasilera, espanyola i cubana. Dimarts, 20 de febrer, a les 19 h.

Miraré d’arribar fins a l’espai El Tub, on Produccions de Ferro continua amb el seu projecte Literactua. Allà hi podrem veure l’adaptació de Les possessions, de Llúcia Ramis, per part de Xavier Uriz, amb Joan Miquel Artigues, Marga López i Sara Sánchez com a protagonistes. Dijous, 22 de febrer, a les 20 h.

Conduiré fins a Inca, ja que al teatre Principal tindrà lloc el segon concert del Festival Internacional de Música Barroca, a càrrec de Ring Around Quartet, un ensemble vocal genovès que proposa una lectura gairebé teatral de la música del Renaixement. Són Vera Marenco, Manuela Litro, Umberto Bartolini i Alberto Longhi els protagonistes d’una molt interessant vetllada a cappella, en què podrem escoltar des de peces de Josquin des Pres fins a obres de Juan de Encina o de Pierre Certon, entre molts altres. Diumenge, 25 de febrer, a les 19 h.

stats