Agenda cultural
Cultura 11/02/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
La Missa pro defunctis, de Niccoló Jommelli

La setmana que comença, amb Marcos Torío

No faltaré a la cita setmanal amb el cinema per veure, aquesta vegada, un documental: Mientras seas tú, el testimoni de l’actriu Carme Elías una vegada va saber que pateix Alzheimer. La directora, Claudia Pinto, amb la qual Elías ja havia rodat dues pel·lícules, va començar a enregistrar el que havia de ser una cinta secreta i sense pretensions. La força de les reflexions i la invitació a viure el present varen fer que decidissin mostrar aquesta gravació al públic. Juntes, directora i protagonista, proposen un pacte d’amor, amistat, vocació i, sobretot, elaboren un retrat lúcid d’una artista que, paradoxalment, ha fet servir tota la seva vida la memòria per construir personatges memorables. CineCiutat.

Aniré fins a Petra per veure, al teatre municipal Es Quarter, l’espectacle multidisciplinari Utopia, de la companyia Clownómadas. Ofereix música en directe, màgia, jocs malabars, il·lusionisme i manipulació de fum. Conta la història d’un pallasso que viatja pel món cercant la part més màgica de tot allò que l’envolta. Diumenge, 18 de febrer, a les 18 h.

Escoltaré la conferència de l’arquitecte Antoni Vilanova sobre un bé a recuperar: La Central d’Alcúdia, arquitectura, tècnica i paisatge. Serà a Can Balaguer, Palma, de la mà de la Fundació Amics del Patrimoni. Divendres, 16 de febrer, a les 19 h. 

Pegaré un bot a CaixaFòrum per veure l’adaptació teatral de l’obra de James Joyce Dublinesos, interpretada per Josep Julien i amb música d’Albert Galcerà. L’actor mostrarà la història moral d’una societat en plena convulsió psicològica. Dilluns, 12 de febrer, a les 19 h.

Visitaré l’exposició Music as a foreign language de Carles Congost i Jeremy Deller a Es Baluard Museu. Comissariada per Tolo Cañellas, ofereix un diàleg entre dos artistes que no es coneixen personalment però que tenen molts de punts en comú. La música juga un paper fonamental per construir una mostra que inclou cartells, serigrafies, fotografies, escultures i vídeos. De fet, la proposta parteix de dues creacions audiovisuals. Fins al 10 de març. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Volaré fins a Barcelona per anar dimecres a l’estrena del Macbeth del Teatre Lliure, amb Pol López com a Macduff, Ernest Villegas com a Macbeth, Laia Marull com a Lady Macbeth i Júlia Truyol com a Donalbain i una de les tres bruixes, entre d’altres. Dirigeix aquest sagnant aquelarre Pau Carrió. Dijous, ja que hi som, mai més ben dit, veuré la funció d’Un ballo in maschera, de Giuseppe Verdi, que es representa al Liceu, en una versió de Graham Vick que no sembla molt convencional estèticament. El que no canvia són les traïcions, les conspiracions i les enveges dels protagonistes d’aquest intemporal i atemporal retrat de la condició humana. Dimecres, 14 de febrer, a les 19 h i dijous, 15 de febrer, a les 19.30 h.

Seré a l’Auditori del Conservatori, on la Fundació Studium Aureum oferirà el quart concert de la temporada, amb una peça que sens dubte està entre les millors de la seva època i, en canvi, no ha brillat a l’altura de les seves grans qualitats. Em referesc a la Missa pro defunctis, de Niccoló Jommelli. Just abans interpretaran el Concert a Quattro n. 4, de Baldassare Galuppi. Dilluns, 12 de febrer, a les 20 h.

Recomanaré el concert d’orgue, un monogràfic de Bach, que oferirà Pieter Van Dijk a l’església de la Santa Creu de Palma, dins el V Festival Internacional d’Orgue. S’hi podran escoltar des del Preludi i Fuga en sol major fins al Preludi i fuga en si menor. I, entre ambdues obres, s’interpretaran vuit peces del recull Orgelbüchlein. Dissabte, 17 de febrer, a les 20.30 h.

Afinaré l’oïda a l’església de Sant Francesc d’Inca en el primer concert de la tercera edició del Festival Internacional de Música Barroca. Stanislav Sorin s’encarrega d’obrir aquesta entrega, que consta de cinc concerts a diferents espais. Surin oferirà un bon assortiment de peces per a orgue. I naturalment també Johann Sebastian Bach serà una de les grans estrelles de la funció, acompanyat per Johann Pachelbel, Juan Cabanilles i Benedetto Marcello, entre d’altres. Diumenge, 18 de febrer, a les 11.30 h.

stats