Agenda cultural
Cultura 04/02/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
La vida es sueño

La setmana que comença, amb Marcos Torío

Aniré a veure Poor things, la nova proposta de Yorgos Lanthimos. He gaudit amb totes les seves pel·lícules. Són incòmodes, originals, estranyes, malsanes, estimulants i tèrboles. Em fascinen tant els plantejaments com la posada en escena. Una vegada que Hollywood l’ha acollit, no ha perdut la identitat autoral. Ara torna amb la història de Bella (Emma Stone), reviscuda per un brillant i poc ortodox científic que l’agafa sota la seva protecció. Però la protagonista té fam de veure món i s’escapa amb un advocat sofisticat i pervers. Després, amb Lanthimos tot pot passar. Stone va guanyar la Copa Volpi a la millor actriu i diu que aquest és el paper de la seva vida. En v.o.s. a CineCiutat.  

Pararé atenció a la xerrada que l’escriptor i articulista Sebastià Alzamora, autor de la novel·la Reis del món, oferirà a l’Arxiu del Regne de Mallorca sobre Joan March i Joan Mascaró, dues figures rellevants de la història de l’illa. L’activitat forma part del cicle Mallorca entre dos segles. Del desastre a la segona República 1898-1931. Dimarts, 30 de gener, a les 19 h. 

Sebastià Alzamora, en una imatge d'arxiu

No cada dia tenim un programa d’aniversari, el dels 20 anys d’Es Baluard Museu, que també ens ofereix concerts. Hi pegaré un bot per escoltar les cançons de Los Sara Fontan i Hidrogenesse. Dissabte, 3 de febrer, a les 19 h.  

Assistiré a la taula rodona Espais per l’art: l’arquitectura dels museus, que també ha organitzat Es Baluard Museu pel seu aniversari. Tindrà Rafael Moneo, Josep Lluís Mateo, Vicente Tomás i Lluís García-Ruiz com a ponents. Dimecres, 31 de gener, a les 19 h.

 No faltaré a la inauguració del tercer Festival Paco de Lucía al teatre Principal de Palma, que s’obre amb un concert de Las Migas. És un grup de quatre dones que fa un flamenc des d’una perspectiva femenina, renovadora, valent i alegre. Entre els al·licients trob, sens dubte, les col·laboracions amb la mallorquina Júlia Colom i el cantautor i guitarrista Juan Medina. Guanyadores d’un Grammy Latino, presenten el disc Libres. Dimecres, 31 de gener, a les 19.30 h. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Volaré fins a Madrid per veure, al Teatro Real, com Aribert Reinmann va afrontar el repte que ni Berlioz, ni Debussy, ni el mateix Giuseppe Verdi varen ser capaços d’encarar. Lear, el rei, un Shakespeare al qual ningú no gosava enfrontar-se, fins que el famós baríton Dietrich Fischer-Diskau hi va engrescar Reinmann. I amb ell també ho va fer el llibretista Claus Hennberg. Una òpera contemporània, de per si, ja és un risc. Potser per això, Calixto Bieito –qui, si no!– s’ha posat al davant d’un projecte que va trigar quaranta anys a estrenar-se. Bo Skovhus és Lear, Susanne Elmark cantarà Cordelia, Derek Welton interpreta el rei de França i Asher Fisch dirigirà des del fossat. Dilluns, 29 de gener, a les 19.30 h.

Seré a l’hotel Ars Magna, de Palma, on l’equip d’Òrbita muntarà una altra bauxa teatral dins una habitació de l’establiment. Píccolo és el títol de la peça que ha escrit Xisco Rosselló per a l’ocasió, que dirigirà Javier Matesanz i interpretaran Laura Andújar i Héctor Seoane. Una comèdia esbojarrada i més o menys romàntica. Divendres 2, dissabte 3 i diumenge 4, a les 18 i a les 19 h.

Píccolo

Escoltaré de bell nou amb fruïció, el concert que oferirà a l’Auditòrium de Palma i al de Manacor l’Orquestra Simfònica Illes Balerars, dirigida per Pablo Mielgo, que ens regala dues composicions de Johannes Brahms, cosa que ja és garantia. La primera peça serà el Concert per a piano núm. 1, Op. 15, amb Gerhard Oppitz com a solista. A continuació, la monumental Simfonia núm. 3 Op. 90. Dijous, 1 de febrer, a les 20 h a l’Auditòrium, i divendres, 2 de febrer, a les 19.30 h a Manacor.

Recomanaré que aneu al Principal de Palma per veure la representació dels alumnes de 4t curs de l’ESADIB. Macbeth, han triat. Un monument de la història del teatre. Un Shakespeare, clar, però entremesclat amb el Macbeth d’Eugene Ionesco. El dirigeix Joan Fullana. Divendres 2 i dissabte 3 a les 18 h, i diumenge 4, a les 12 i a les 20.30 h.

Veuré al teatre Principal de Ciutat com Declan Donnellan ha interpretat La vida es sueño, de Calderón de la Barca. Ho fa amb la seva companyia, l’arxifamosa i reconeguda Cheek by Jowl, a la qual s’han unit la Compañía Nacional de Teatro Clásico i Lazona Teatro. Amb ells, segurament podrem gaudir, o criticar, la recreació més iconoclasta que hàgim pogut veure al llarg de la història, d’un clàssic que, com a tal, permet moltes lectures. La de Cheek by Jowl segur que no deixarà indiferent ningú. Dissabte, 3 de febrer, a les 20 h i diumenge 4, a les 18 h.

stats