Agenda cultural
Cultura 07/01/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
'Coraje de madre', de George Tabori, dirigida per Helena Pimenta,

La setmana que comença, amb Marcos Torío

Aniré al cinema a veure El mestre que va prometre el mar, la pel·lícula espanyola revelació de la temporada. Sense el suport d’una campanya publicitària, la promoció l’han feta els espectadors fins a omplir les sales. Dirigida per Patrícia Font, relata la història real d’Antoni Benaiges (Enric Auquer), un jove mestre de Tarragona d’abans de la Guerra Civil que va inspirar els alumnes amb el seu mètode d’ensenyament i els va prometre dur-los a veure la mar. És candidata en diverses categories als premis de la temporada (Goya, Feroz i Gaudí) i compta amb l’al·licient, en el meu cas, de tenir com a protagonista Auquer, un actor dotat per transmetre tendresa, fragilitat i credibilitat. Consultau sessions a CineCiutat. 

Regalaré La mala costumbre (Seix Barral). La historiadora i dramaturga Alana S. Portero debuta amb una novel·la enlluernadora i feroç que relata el procés d’acceptació de la transsexualitat en un barri obrer de Madrid durant els anys 90. Cada paraula s’encamina a la construcció d’una història de justícia amb personatges condemnats a viure a l’ombra.

Llegiré a la plataforma eBiblio El retrat de matrimoni, la reinterpretació ficcionada de Maggie O’Farrell sobre el personatge històric de Lucrezia di Medici, que aquí lluita contra el seu destí en la Itàlia renaixentista. 

Veuré la segona temporada de The Newsreader, una sèrie ambientada en la redacció d’un informatiu televisiu i protagonitzada per Anna Torv i Sam Reid que mostra les notícies que varen marcar, l’any 1987, Austràlia i l’evolució de la parella protagonista. Filmin.

Visitaré al museu Es Baluard Even in a language that is not your own, un projecte d’Ian Waelder que investiga la seva genealogia familiar i els paral·lelismes entre el cos i la màquina. L’artista ha creat un laberint d’intervencions, imatges i escultures amb materials com el cartó o la ceràmica per anar construint sensacions a partir de les peces sorgides dels seus records. No s’ha d’intentar donar un ordre a la proposta perquè té implícit el caràcter aleatori. Com la memòria. Fins al 18 de febrer.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Recomanaré la tercera edició de les Músiques de Sant Antoni que es fa a l’Auditori de Manacor amb el cartell d’entrades exhaurides des de fa dies, tant a la primera funció com a la segona. La Banda de Música de Manacor, dirigida per Eduardo Bernabeu, tornarà a donar mostres de les seves qualitats, sobradament demostrades, i al mateix temps rebrà per part del públic el merescut reconeixement. La celebèrrima Sant Antoni serà l’encarregada de tancar aquesta trobada musical, que, a més, podrà presumir interpretant tres estrenes, Sant Antoni Suite i Manacor terra estimada, de Toni Galmés, i Faula de Sant Antoni, de Lau Puig. Diumenge, 14 de gener, a les 12 h i a les 18 h.

Reservaré una butaca del Principal de Ciutat per veure Coraje de madre, de George Tabori, dirigida per Helena Pimenta, una peça on el dramaturg hongarès conta com la seva mare es va salvar de ser deportada a un camp d’extermini nazi i com la memòria juga en contra dels fets. La fan Carmen del Valle, Pere Pone, David Bueno, Xavi Frau i Sacha Tomé. Dissabte, 13 de gener, a les 20 h.

Veuré Anatomia d’une chute, de Justine Triet. La història del fracàs d’una parella, un thriller psicològic que va ser guardonat amb la Palma d’Or del darrer Festival de Canes i que, contra tot pronòstic, no ha estat seleccionada per representar França a la carrera dels Oscars.

Sofriré de bell nou amb les semifinals del X Torneig de Dramatúrgia que tindran lloc al seu cau habitual, el teatre Mar i Terra. Per a l’ocasió, els autors convidats seran Ferran Bex, Marga Arrom, Manel I. Serrano i Pau Coya. Com és habitual, perquè això forma part de les regles del joc, encara no sabem, ni saben, quins seran els protagonistes dels primers enfrontaments ni qui seran els actors encarregats d’interpretar-los. Dissabte 13 i diumenge 14 de gener, a partir de les 20 h.

Gaudiré al teatre Principal de Palma amb el concert d’homenatge a Gabriel Estarellas, sens dubte el guitarrista més important de la història de les nostres Illes. Serà, a més, amb una peça d’una qualitat contrastada, amb Antonio Perelló com a solista, i un moment emotiu i colpidor com pocs. Gabriel Estarellas Pascual, el fill del compositor, serà l’encarregat de dirigir l’Orquestra Simfònica Illes Balears. Per arrodonir la funció, l’OSIB interpretarà la Serenade per a corda, d’Edward Elgar, i la Simfonia escocesa, de Felix Mendelssohn. Dijous, 11 de gener, a les 20 h.

stats