No te'n perdis ni una
Cultura 26/11/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
El silenci de les falcies.

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Aprofitaré que tenim la gran Rita Payés a Mallorca per anar-la a veure. La catalana actuarà en companyia de XaviTorres amb motiu de l’Alternatilla Jazz Festival, al Teatre Municipal Xesc Forteza de Palma. Després d’una primera estrena de l’espectacle a Barcelona, aquesta serà la segona vegada que es troben sols, a duo, damunt un escenari. Per a aquesta cita del festival Alternatilla Jazz han preparat un repertori que combina diversos estils: des de composicions originals, boleros, estàndards de jazz, del Brasil a –fins i tot– temes pop amb notes jazzístiques. Tot això, a través de composicions molt concretes i de moments de total llibertat. Diumenge, 3 de desembre, a les 19 h.

Tornaré al CaixaForum de Palma per escoltar una de les conferències del cicle de Salut mental i entorn social. En aquest cas, debatran sobre un tema que m’interessa molt, Salut mental i gènere. Obertura a noves perspectives, i ho faran les expertes Francisca Morel, Patricia Quintanilla i Esperança Bosch Fiol. Dimecres, 29 de novembre, a les 18.30 h. 

Portada de 'Maricas malas'

Faré cas de la recomanació del periodista i amic Josep Salmerón i compraré el llibre que presenta ell mateix a la llibreria Drac Màgic de Palma, Maricas Malas, de Christo Casas. Divendres, 1 de desembre, a les 18 h. 

Esperaré que arribi el cap de setmana per veure a CineCiutat el darrer film de Paula Ortiz. Després de fer una meravellosa adaptació de Bodas de sangre, de Lorca, –a La novia– Ortiz versiona aquesta vegada una obra de Juan Mayorga sobre santa Teresa de Jesús a Teresa.

Descobriré la història d’una mare, una filla i una mort d’infància amagada darrere un llarg silenci a El silenci de les falcies, de Marina Collado Bennàsar, al Teatre de Manacor. Mar Fiol, Míriam Garlo, Mar Grimalt i Núria Prims interpreten aquesta obra, que té un rerefons que m’apassiona: la intenció del projecte és donar llum als traumes d’infància a través d’uns personatges femenins complexos i amb una forta dualitat. Divendres, 1 de desembre, a les 19.30 h.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Tornaré al Trui Teatre, després d’una aturada una mica estranya, per veure i escoltar Iván Martín en el tercer concert de la temporada, acompanyat per l’Orquestra Simfònica Illes Balears, dirigida per Pablo Mielgo, el qual interpretarà el Concert per a piano núm. 2 en Fa menor Op. 21 de Frédéric Chopin, qualificat en el seu dia com a “música per a pianistes”. A la segona part, un clàssic inqüestionable, d’aquests que coneix tothom i agrada, com és la Simfonia n. 9 ‘Del Nou Món’, d’Antonín Dvorak. Tot i això, s’ho paga destacar les peces amb les quals s’obrirà la vetllada: les Microsimfonies del violoncel·lista i compositor mallorquí Miquel Àngel Aguiló. Dijous, 30 de novembre, a les 20 h.

La dama de Constantinoble.

Caminaré fins a la llibreria Quart Creixent, on presentarà la seva darrera novel·la l’escriptor menorquí Pau Faner. Editada per La Campana, el seu títol és La dama de Constantinoble, i hi conta la història d’un rapte, el d’una jove de Ciutadella quan els turcs, l’any 1558, varen assaltar la ciutat. Ella i tres amics, presoners, aconsegueixen escapar… Les aventures hi estan més que servides. Dimecres, 29 de novembre, a les 19 h.

Conduiré fins a l’Auditori de Manacor per veure Conspiranoia, la comèdia dramàtica de Marc Angelet i Jordi Casanovas, també director. Un encontre de quatre amics que volen convèncer una que la Terra és plana. Dissabte, 2 de desembre, a les 19 h.

Aniré fins a l’Auditori del Conservatori per escoltar la música de Miklós Rosza, l’etern hongarès, tot i que bona part de la seva carrera es va desenvolupar a Hollywood. Autor de bandes sonores tan famoses i guardonades amb un Òscar, com Spellbound, A Double Life i Ben Hur, entre moltes altres. L’orquestra SimfoVents, dirigida per José Joaquín Esteve, serà l’encarregada de la seva interpretació. Divendres, 1 de desembre, a les 19.30 h.

Gaudiré, com no pot ser d’altra manera, del segon concert de la temporada que oferirà Studium Aureum a l’Auditori del Conservatori. Un altre repte, de la mateixa manera que ho va ser el primer i les coronacions de Händel. Per a l’ocasió serà Mahler el compositor estel·lar de la funció amb una de les seves peces més emblemàtiques, Das Lied von Der Erde (La cançó de la terra), interpretada pel tenor Antonio Aragón i la mezzosoprano Marta Infante, juntament amb l’Orquestra de Cambra Studium Aureum, dirigida per Carles Ponseti. Dilluns, 27 de novembre, a les 20.30 h. 

stats